Strúhaný koláč s makom a slivkami (fotorecept)
Autor receptu: eviana
Strúhaný tvarohový koláč je isto všetkým veľmi dobre známy, tak som sa ním nechala
inšpirovať... ešte v poslednom ťažení som chcela využiť slivky a už som z nich robila - až
na slivovicu - asi všetko - s makom aj s orechami, závin, štrúdľu aj báleš, a tak som po
tuhom uvažovaní spojila dohromady kúsok z toho, kúsok z tamtoho a výsledok je tento
krehký strúhaný koláčik... tie vrchné kakavkové strúhance sú ako fajná chrumkavá
posýpka... je to zasa niečo trošku iné, u nás mal úspech :)
10 porcií |
20 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si spolu zmiešamé všetky suché suroviny
- ...pridáme plátky zmäknutého masla a jeden žĺtok
- ...vypracujeme kompaktnú hmotu - cesto. Ide to veľmi ľahko - do rúk naberieme múku a maslo v nej pomedzi dlane "zožmolíme"
- ...cca tretinu cesta odoberieme, zabalíme do fólie a dáme stuhnúť do chladu (ideálne do mrazu, pretože to už ide raz dva, tak aby stihlo stuhnúť). Zvyšné cesto ja zvyknem rozťapkať na vymastený a múkou vysypaný plech.
- ... do hrnca dáme mak, cukor, mlieko a nastrúhanú citrónovú kôru
- ...uvaríme si makovú plnku - trvá to cca 5 minút
- ...ešte horúcou ňou hneď natrieme spodný plát cesta
- ...naukladáme slivky
- ...ako vrchnú vstvu nastrúhame tretinu cesta, ktorá tuhla v chlade
- ...a tu už je upečený :)