Strúhaný koláč s makom a slivkami (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Strúhaný tvarohový koláč je isto všetkým veľmi dobre známy, tak som sa ním nechala inšpirovať... ešte v poslednom ťažení som chcela využiť slivky a už som z nich robila - až na slivovicu - asi všetko - s makom aj s orechami, závin, štrúdľu aj báleš, a tak som po tuhom uvažovaní spojila dohromady kúsok z toho, kúsok z tamtoho a výsledok je tento krehký strúhaný koláčik... tie vrchné kakavkové strúhance sú ako fajná chrumkavá posýpka... je to zasa niečo trošku iné, u nás mal úspech :)

10
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si spolu zmiešamé všetky suché suroviny
  2. ...pridáme plátky zmäknutého masla a jeden žĺtok
  3. ...vypracujeme kompaktnú hmotu - cesto. Ide to veľmi ľahko - do rúk naberieme múku a maslo v nej pomedzi dlane "zožmolíme"
  4. ...cca tretinu cesta odoberieme, zabalíme do fólie a dáme stuhnúť do chladu (ideálne do mrazu, pretože to už ide raz dva, tak aby stihlo stuhnúť). Zvyšné cesto ja zvyknem rozťapkať na vymastený a múkou vysypaný plech.
  5. ... do hrnca dáme mak, cukor, mlieko a nastrúhanú citrónovú kôru
  6. ...uvaríme si makovú plnku - trvá to cca 5 minút
  7. ...ešte horúcou ňou hneď natrieme spodný plát cesta
  8. ...naukladáme slivky
  9. ...ako vrchnú vstvu nastrúhame tretinu cesta, ktorá tuhla v chlade
  10. ...a tu už je upečený :)