Foto: havino
Videla som, zapáčilo sa mi a vyskúšala som.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Z vlažného mlieka odoberieme pol deci na kvások, zmiešame s droždím, kávovou lyžičkou cukru a odložíme na teplé miesto vykysnúť. Z múky, soli, vlažného masla, mlieka a kvásku vypracujeme nelepivé cesto, dáme kysnúť na 30 min. Po vykysnutí, cesto prepracujeme na doske, rozdelíme na dve časti a z každej časti vyformujeme dva tenšie valce.
-
2
Vyformované valce preložíme na plech vystlaný papierom, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť 15 min. Vykysnuté cesto - valce, začneme nastrihávať, pravou rukou zastrihneme do cesta, nedostrihnúť, ľavou rukou špic uchytíme a prehneme do strany, zatlačíme.
-
3
Strihajte viac od seba, ja na prvý krát chaosím pri všetkom a až potom ma napadne to pravé orechové. Špic dobre pritlačte do medzierky. Mala som ich omnoho viac pristrihávať, nebáť sa, ide to ako do masla.
-
4
Takto nastrihnuté a pozatláčané do strán, som ich ešte raz z bokov nastrihla, aby boli čo najmenej zlepené.
-
5
Pred pečením som ich potrela rozšľahaným vajíčkom s roztlačeným cesnakom, soľou a lyžičkou oleja. Posypala som ich sezamom a vločkami.
-
6
Oddeľujú sa, ako buchty.
@afataga , dá sa na tebe nezasmiať, nedá, ja to neviem, ale v dobrom myslím, jasné, že len efekt, ked sa oddelili, tak buchtičky s cípikom, ale žiadna babračka, práve že jednoduchšie, ako by si mala gulkať rovnaké gulky, žemle, fakt, zastrihneš do valca, ohneš a ideš dalej, ked sa to dá na tanier v takomto tvare k misám, pečenému niečomu, tak je to pekné na oko, odtrhneš, zješ :-) :-) ja som s nožnicami ešte len začala, tak sa mi to páčilo
nooooo, presne, presne @aroooo , som skôr @afatage písala, ako tvoj komenár prečítala, fakt je to aj o tom, ako píšeš, jednoduchšie, soli ja dávam aj viac, ako dosť a myslíš, že hrubá morská soľ mi nezostala na linke?? až ked boli v rúre som ju zbadala, ale vytiahla som ju na to predtým, dakujem vám za hviezdičky, za pochvalu
@sovka , nechápem, že ked by sa piekol okrúhly tvar, prečo nebude chrumkavé? asi mi niekto na kábli stojí. Lebo inak presne to mám v pláne, z vianočkového cesta postrihať do bábovkovej formy a teraz neviem ako si to myslela.
cesto som spravila so špaldovou múkou, recept prišiel vhod, doma ani kúsok pečiva a ani chleba.
fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/1375822_7177356482540...
fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/1381191_7177565349186...
@jerica ty si neskutočná rýchlosť, ale veľmi si ma potešila, však robota rýchla a efekt zaručený, strih, strih a je to, pekné kúsky máš
@pi škotka, tohto som sa bála, aj som synovi zahundrala, spoliehala som,že bude fotiť cesto a nie moje ruky, ešte pridám tu do diskusie fotku, ale rozumieš tomu, áno, zastrihneš, cíp potiahneš, ohneš a zatlačíš do medzery z predošlého zástrihu
varecha.pravda.sk/recepty/bageta-draci-chvost-fotorecept/...
@helka , dakujem za krásny komentár a platí to obojstranne
@nelisa , si ma potešila, dakujem ti za odozvu, mám radosť a presne tak, hutnejšie a riadne zastrihnúť, nebáť sa, ja som ich už aj do kruhu piekla zastrihnuté, ako veniec na grilovačku