Strihané pečivo (fotorecept)

Autor receptu: havino

Videla som, zapáčilo sa mi a vyskúšala som.

60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Z vlažného mlieka odoberieme pol deci na kvások, zmiešame s droždím, kávovou lyžičkou cukru a odložíme na teplé miesto vykysnúť. Z múky, soli, vlažného masla, mlieka a kvásku vypracujeme nelepivé cesto, dáme kysnúť na 30 min. Po vykysnutí, cesto prepracujeme na doske, rozdelíme na dve časti a z každej časti vyformujeme dva tenšie valce.
  2. Vyformované valce preložíme na plech vystlaný papierom, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť 15 min. Vykysnuté cesto - valce, začneme nastrihávať, pravou rukou zastrihneme do cesta, nedostrihnúť, ľavou rukou špic uchytíme a prehneme do strany, zatlačíme.
  3. Strihajte viac od seba, ja na prvý krát chaosím pri všetkom a až potom ma napadne to pravé orechové. Špic dobre pritlačte do medzierky. Mala som ich omnoho viac pristrihávať, nebáť sa, ide to ako do masla.
  4. Takto nastrihnuté a pozatláčané do strán, som ich ešte raz z bokov nastrihla, aby boli čo najmenej zlepené.
  5. Pred pečením som ich potrela rozšľahaným vajíčkom s roztlačeným cesnakom, soľou a lyžičkou oleja. Posypala som ich sezamom a vločkami.
  6. Oddeľujú sa, ako buchty.