Stratené vajíčka

shukvacik - fotkashukvacik, 11. septembra 2016
Stratené vajíčka
Foto: shukvacik

Urobil som na raňajky tieto famózne vajíčka, pripravujem ich aj ako prílohu. Ako som sa naučil správny postup, vajcia nemáme doma veľmi často.

2
porcie
2-3 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks domáce
50 ml
3 - 4 l




Postup

  1. 1

    Do horúcej vody budeme vkladať vajíčka, a to takým štýlom, že do každého jedného pohára rozbijeme len jedno vajce.

  2. 2

    Keď nám voda začne pomali vrieť, začneme do hrnca vkladať vajíčka, - môžme metódou ako (naberačkou urobíme "vodný vír" a pomali vložíme vajcia) alebo ich jednoducho budeme vkladať s pohára, potom hrniec odstavíme, zakryjeme pokrievkou a po 2 minútach môžeme servírovať.

  3. 3

    Ak máme staršie vajcia, do hrnca s vodou pridáme pol deci octu, varíme takým istým štýlom a po dovarení vajíčka premyjeme.

  4. 4

    Ak máte radí vajíčka úplne tečúce, tak ich len vložte do vriacej vody a nenechávajte ich variť. Za 3 minúty máte dokonale vajíčka so žltou lávou.

  5. 5

    Dobrú chuť prajem :-)

    Stratené vajíčka - obrázok 5

Diskusia k receptu

siisa
Milujem tieto vajíčka a ty ich máš stopercentné ! Krásna foto, len zahryznúť :) 5*
afataga
vidim, ze si ich nakoniec aj nasiel :-), ja ich vkladam do vody z naberacky, ale vzdy ich mam take čipkovane na krajoch :-), ty ich mas krajsie, u nas su v oblube take lavove
haji
Vajíčkem nikdy nepohrdnu, tvá vajíčka jsou úžasně fotogenická a prudce jedlá. Moc se ti povedla, hned bych si dala říct! Jsi šikovný!!
kopretina
Mně se tahle vejce nedaří správně uvařit. Prosím - vkládáš i s hrnkem do vody nebo vyklápíš? a jak? zkoušela jsem i uvařit v obalu - folie, převázat jako raneček. ale stejně to nebylo ono. Pak mi někdo radil roztočit vodu do kruhu, ale výsledek nic moc. Děkuji moc za rady.
shukvacik
@Kopretina (11.9.2016 13:02)

Ja osobne som ich daval do hrnca bez rozmiesania vody, samozrejme bez poharov , áno môžme použiť "vodný kolotoč" naberačkou a v tedy vložiť :-)
evusik
@Shukvacik fotka je to pekná ale stratené vajce to nie je... ak máme používať správne pojmy a správne postupy tak stratené vajce sa vždy robí v octovej vode, bielko musí vytvoriť niečo ako závoj a žĺtok musí byť tekutý a ten vodný kolotoč nie, že môžeme ale musíme vytvoriť, to je princíp varenia strateného vajca... je mi ľúto ale na obrázku, aj keď peknom, je vajce na hniličku

shukvacik
@Evusik (11.9.2016 17:53)

Áno ocot je písaný, ja tvrdím že pri úplne čerstvých nieje potrebný ocot (to sú domáce) čo sa týka "vodného kolotaču" som za! len a len za. Ja som ho v tomto prípade nepoužil, možno je viac druhov tohto vajíčka, no či som použil vodný kolotoč a ocot, alebo som mal úplne čerstvé vajcia a nepoužil som vodný kolotoč - vysledok bol ten istý :-) hlavne chutou, nepoukazujem na to že presne takto ma to vajce vyzerať! Pekný večer
evanaaa
Presne tak, ako píše @evusik , to je pravý postup na stratené vajce, do vody s octom po vytvorení víru vložiť vajce v lyžici alebo v žufanke......ja som na to hneď myslela pri pozeraní tohto postupu, že to je trochu iné ako by malo byť. Ale obrázok je pekný aj tie vajíčka, mám rada na hniličku.
2010
Chcel som pridat komentar vecer ale sa nedalo, zle ti poradili mas to stratene vajicko.
Ziaden kolotoc netreba ani ocot netreba.Prepis si to naspat, tak sa to robilo ale prislo so na to ze sa to da ovela jednoduchsie a hlavne krajsie, trik je v bielku nie v octe a kolotoci.




evusik
@Shukvacik @2010 na gúgli je množstvo vídeí na ktorých je zaručene pravý postup na čokoľvek nielen na stratené vajcia... ja nezvyknem kritizovať recepty som zato aby každý varil podľa svojej chuti a fantázie, ale tak ako všetko aj variť sa treba učiť a ani ten najväčší kuchár nepreskočí učňovské roky, skrátka základy sa treba naučiť...
ja som sa stratené vajce učila chvíľu robiť kým som prišla na ten správny grif a teraz som napr. vyskúšala celkom iný postup ale výsledok je rovnaký... a mimochodom ten vodný kolotoč je potrebný pretože bez neho sa ti vajce rozleze po celom hrnci a nevznikne ti ten charakteristický batôžtek
evusik
ospravedlňujem sa ale pridala som zlý obrázok a prosím admina aby ho vymazal :-)
chcela som vložiť tento obrázok



redakcia
@Evusik (12.9.2016 18:14)

Fotografiu vo Vašom predchádzajúcom kometári sme vymazali podľa Vášho želania.
1x evusik
kucharka
Ja vkladám vajíčka do osolenej octovej horúcej vody ( mne tá jemne kyselkavá chuť vajíčka na toaste veľmi chutí ) len tak veľkou lyžicou, voda ale musí vrieť, a nerobím žiaden vír. Potom ich vyberiem veľkou dierkovanou lyžicou. Vždy sa podaria. Výborne sa hodia ku grilovanej špargli.
2010
Sorry @Evusik ale video nebolo o tom ci je to pravy, zaruceny Googlovy postup, chlapik len aplikoval Hestonov vyskum. Tajomstvo strateneho vajicka je o cerstvosti- pevnosti bielka a teplote nie o octe a miesani.





marianne
Milujem ich, robím ich tak, že dám zvariť vodu, vklepnem vajíčka, koľko si trúfam zjesť, prevarím na konzistenciu ako mám rada a vyberiem dierovanou naberačkou. Solím si ich až na tanieri. Celá veda, robím to tak roky-rokúce a vôbec som nevedela, že sú strateneé, to som sa až neskôr dočítala..O octe čítam prvý krat, ale závoj na vajíčku sa mi spravil aj tak.
kukulienka71
Myslím, že tu všade sa jedná o stratené vajíčko, pretože jeho pointou je, že je tepelne upravené (viac-menej guľatého tvaru) a bez škrupinky:-), je vlastne už len na nás, akou technikou sa dostaneme k čo najdokonalejšiemu výsledku;-) robievam tiež v octovej vode s vírom. No len čo som uvidela videá od @2010 , už viem, čo zdokonalím: vajce zbavím časti riedkeho bielka a vodu nenechám bublať, stačí tých 80°C čo tiež dopomôže ku krajšiemu vzhľadu. Ďakujem za videá, vyskúšam.
radox1
@Mindalka (13.9.2016 09:00)

zbytocne vela.preba zvolit siroku nadobu a vody staci 5 cm od dna.ja robim klasicky do víru,ale bez octa.a ak budu ako priloha k omacke,napr.ku spenatu,vylejem ich zo salky rovno do neho a uz nevarim,zltka zostanu pekne tekute.
frezia
Jedno, aky postup si pouzil, pripravil si krasne ranajky presne podla mojej chuti. 5 *




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia