Strasanka-jedlo starých materí

egreska - fotkaegreska, 28. júna 2010
Strasanka-jedlo starých materí
Foto: egreska

Suroviny

asi 0,5 kg
2 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky si uvaríme v šupke,očistíme a nakrajame na kolieska. Kapustu chvilu podusíme na jednej cibuli,ochutíme koreninami..Zvlašt si opečieme do chrumkava cibulu so slaninkou.Klobasku alebo udene mäsko uvaríme a nakrajame.Nakoniec dame všetko do jedneho velkeho hrnca a potrasieme aby sa všetko spolu premiešalo.Na tanieri dochutíme kyslou smotanou.

Diskusia k receptu

zdezda
:-)))))) mňaaaaam, cítim tú vôňu až ku nám, dobrý nápad aj keď je leto, veď vitamíny sú tam tiež :-)
egreska
no je to skor take zimne jedlo, ale zostala nam grilovana klobaska z víkendu tak bolo treba zužitkovat :-))
frezia68
Na východe sa to volá "trešenina"a niekedy to bolo aj bez údeného........,ale chutilo:-))
enerrgizer
...nedávno sme sa s bratom spomínali, aké jedlá sme jedávali, keď sme chodievali na prázdniny k starým rodičom. Chamuľa, posúšik, šalátová polievka, gemerské guľky, haruľa ... a veľa iných na ktoré sme si už ani nevedeli spomenúť, ďakujem, že si nám jedno z nich pripomenula...
zitar
To je bomba, všetko čo milujem a nemala by som. Ale určite neodolám.
tankaa
To urcite vyskúšem ja taketo jedlá zbožňujem,skvelá inšpirácia.
fejton1
ja som zo zemplina a u nás sa strasanka robila zo zemiakov,kapusty,škvariek
helca103
u nás sa to robilo tak,že sa zemiaky pokrájali na hrubšie kolieska dali do hrnca na to sa naložila kyslá kapusta a na vrch šla prerastaná slaninka pokrajaná na ,,hrebeň" podlialo sa to vodou aby sa zemiačky uvarili ale nerozvarili . Varilo sa to vždy v zime...ani neviem prečo..asi kôli tej kyslej kapuste... Po uvarení sa všetko v hrnci pretriaslo a bolo hotovo.
klaura
zemiaky, kapusta, klobáska ... samé výborné veci ... a aj tradičné ... :)
ukladám si ...
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
to musí byť mňamka.Už je v mojich receptoch.To údené tam nedám,ale dobrú klobásku trochu štiplavú áno.
veronka8
to je ono...všetko v jednom hrnci .........naše babičky vedeli čo je dobré........
jankulka79
všetko v jenom hrnci a dostupné, to je paráda a ani času na takú dobrotu veľa netreba. ukladám
marikafil
Ja už po vzore Dr. Bukovského zemiaky uvarené v šupke nešúpem - pokrájam na hrubšie kolieska alebo štvrtiny a dajú sa zjesť aj s tou šupkou, aspoň v šaláte a v takejto "trasenine" by to u nás nikomu nevadilo.
jeka
ja zase strasanku robím s ryžou,kyslou kapustou a škvarkámi, vieme sa týmto jedlom velmi napúkať.
hera
@ egreska dakujem aj ostatni "Varechaci" ste uzasni!!! Dakujem za pripomenutie starsich jedal-urcite vyskusam -ved sa mi uz len pri citani zbiehaju slinky.
bozulka
Ešte mi ostalo trochu kapusty a práve som rozmýšlala či ju dám do pohára - nedám!!!Dobrá klobáska pikant.aj domáca údená slaninka sa tiež najde.Cholesterol?Ten predsa zredukuje kyslá kapusta.Že?
sairaam
Ďakujem za pripomenutie výborného a hlavne rýchlo urobeného jedla.
foska
Uzasne, chutne, jednoduche. Dakujem za recept, chutilo nam.
zdenkas
Juj toto by som si dala,je tam všetučko čo mám rada,idem na to...
enerrgizer
...výborné, náš dnešný obed...pridal som šampiňóny a vynechal som údené, určite ešte neraz bude :)
egreska
super..dnes tak "na ľahko" a zajtra bude poriadna flákota mäsa,však? aspoň ja sa to tak snažím robiť :-)
zdenka1009
@egreska , včera som nevedela čo variť, a spomenula som si na tento tvoj rcp...pripomínalo mi to halušky s kyslou kapustou, ale zas inakší postup...bolo to dobré a niekedy zopakujem :-)
iwory
Mňamka,prave som dojedla,ale dala som len slaninku, aj tak to bolo vyborne, tak jednoduche,lacne a rýchle..milujem taketo recepty,ďakujem za inšpiraciu :)