Foto: chutimi
Tradičný dezert juhovýchodnej Ázie. Pokiaľ sa dostanete k týmto surovinám, nepoznám zatiaľ lepšie využitie.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ryžu namočte cez noc do vody, minimálne však na 6 hodín. Poznámka: Tento recept sa nepokúšajte robiť s iným druhom ryže, nedosiahnete tú správnu chuť!
-
2
Ryžu varte v pare 25 minút. Ja na to používam systém ako na obrázku, keďže nemám parný hrniec. Ryžu uložím na deravú podložku vystlanú bavlnenou vreckovkou a prikryjem.
-
3
Kokosové mlieko nechajte na miernom plameni rozpustiť. Pridajte 2 PL cukru, štipku soli a miešajte. Kokosové mlieko nesmie zovrieť! Odoberte si 5-6 polievkových lyžíc bokom do šálky na poliatie pri podávaní.
-
4
Mango očistite a nakrájajte. Ja som použil žlté mango, ktoré chutí inak ako to, ktoré kúpite bežne u nás. Je jemne kyslé a osviežujúce, s jemnou štruktúrou, je ideálne pre tento recept. Viete ho však nahradiť zeleným mangom, prípadne iným čerstvým ovocím. Žlté mango bežné v JV Ázii ale neodmysliteľne patrí k tomuto dezertu a výborne svojou chuťou dopĺňa chuť ryže a kokosu.
-
5
Ryžu po dokončení ihneď vložte do zohriateho kokosového mlieka s cukrom a párkrát premiešajte kým nezískate homogénnu lepkavú hmotu. Servírujte na taniere (ryža výborne drží tvar, viete sa s ňou pohrať), prelejte odloženým kokosovým mliekom a ozdobte nakrájaným mangom. Ihneď podávajte. Dobrú chuť.
@2010 , ano, aj ja davam stipku soli, dopisem. Dufam, ze to co predavaju tu je to iste, na toto mavam suroviny dovezene priamo z Thajska...nabuduce pribudne dufam aj tradicny bambusovy parak :)
@safran Je to vynikajuce, strasne lahke urobit a rychle
@timara Diky. Urcite vyskusaj a daj vediet ako chutilo.