Sticky rice s mangom fotorecept

chutimi - fotkachutimi, 16. júna 2014
Sticky rice s mangom (fotorecept)
Foto: chutimi

Tradičný dezert juhovýchodnej Ázie. Pokiaľ sa dostanete k týmto surovinám, nepoznám zatiaľ lepšie využitie.

4
porcie
30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g (sticky rice)
150 ml
2 PL
1 štipka
1 ks




Postup

  1. 1

    Ryžu namočte cez noc do vody, minimálne však na 6 hodín. Poznámka: Tento recept sa nepokúšajte robiť s iným druhom ryže, nedosiahnete tú správnu chuť!

    Sticky rice s mangom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ryžu varte v pare 25 minút. Ja na to používam systém ako na obrázku, keďže nemám parný hrniec. Ryžu uložím na deravú podložku vystlanú bavlnenou vreckovkou a prikryjem.

    Sticky rice s mangom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kokosové mlieko nechajte na miernom plameni rozpustiť. Pridajte 2 PL cukru, štipku soli a miešajte. Kokosové mlieko nesmie zovrieť! Odoberte si 5-6 polievkových lyžíc bokom do šálky na poliatie pri podávaní.

    Sticky rice s mangom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mango očistite a nakrájajte. Ja som použil žlté mango, ktoré chutí inak ako to, ktoré kúpite bežne u nás. Je jemne kyslé a osviežujúce, s jemnou štruktúrou, je ideálne pre tento recept. Viete ho však nahradiť zeleným mangom, prípadne iným čerstvým ovocím. Žlté mango bežné v JV Ázii ale neodmysliteľne patrí k tomuto dezertu a výborne svojou chuťou dopĺňa chuť ryže a kokosu.

    Sticky rice s mangom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ryžu po dokončení ihneď vložte do zohriateho kokosového mlieka s cukrom a párkrát premiešajte kým nezískate homogénnu lepkavú hmotu. Servírujte na taniere (ryža výborne drží tvar, viete sa s ňou pohrať), prelejte odloženým kokosovým mliekom a ozdobte nakrájaným mangom. Ihneď podávajte. Dobrú chuť.

    Sticky rice s mangom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

2010
A kdo nema parak zmiesa pol na pol kokosove mlieko s vodou a dusi ako na slovensku a pridava sa aj trosku soli, ta ryza ma dakedy na sacku aj ine meno sladka - sweet rice, a kokosove mlieko sa da varit -opatrne lebo ma tendeciu sa seknut ked je plnotucne. Cheers
safran
aj keď nie som milovníik lepkavej ryže, na sladko viem si predstaviť - áno :-)
chutimi
dakujem za pripomienky.

@2010 , ano, aj ja davam stipku soli, dopisem. Dufam, ze to co predavaju tu je to iste, na toto mavam suroviny dovezene priamo z Thajska...nabuduce pribudne dufam aj tradicny bambusovy parak :)

@safran Je to vynikajuce, strasne lahke urobit a rychle
alexdidi
Milujem mango, kokosové mlieko i ryžu na sladko. Takže čoskoro už len vyskúšať. Ďakujem za pekný recept.
babidka
Vyborny recept ! :-)Je to naozaj velmi chutny a lahky dezert a ja si ho tiez v Azii aj castejsie v doprajem ....vzdy si hovorim , ze "do zasoby" :-) Cinania aj Filipinci ho robia niekedy v kombinacii aj s ciernou lepkavou ryzou .
timara
aj ja sa pridávam do klubu milovníkov manga :)) tento dezert vyzerá naozaj dobre
chutimi
@babidka Cierna lepkava ryza? Tak to ked pojde niekto tym smerom, urcite si dam doniest aj s tym parakom. Super tip. Dakujem!

@timara Diky. Urcite vyskusaj a daj vediet ako chutilo.
jujoska
musim sa poobzerat v azijskom obchode po tej ryzi, vyskusam mozno s inym ovocim, toto dovezene mango nam nechuti
chutimi
@jujoska Daj potom vediet, ci najdes a aka je tu za to cena. To, ze vam tento druh manga nechuti je vec chuti. Ale tiez ma napadlo, v akom stave sa tu predava (ci nie je nezrele alebo mdle z dovodu prepravy na velku dialku, ale tak nieco), lebo zatial si prvy clovek, o ktorom viem, ze toto azijske mango nemusi.