Štedrovečerný vegetariánsky kapor

zemo - fotkazemo, 7. decembra 2009
Štedrovečerný vegetariánsky kapor
Foto: zemo

Dcérka Lucia (14) sa prepadla do vegetariánstva. Nepomáha, že jej spoza rohu radím, že pre jej vyvýjajúci sa organizmus v našich zemepesných šírkach to nie je cesta priam najlepšia. Tak sme jej so slovútnym pánom A. Kubíkom vymysleli kapra, ktorý je pre ňu IN.

37 minút
príprava
52 minút
tepelná úprava

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Moje dieťa bojuje s Vianocami a kaprom od malička. Alexander, inak bývalý vodič brázdiaci celú Európu, dnes majiteľ obchodu s auto súčiastkami, je polo dušou (druhá polovica som ja) nášho omladzujúceho spolku miernosti a striedmosti. Jeho hruď je domov, na ktorej sa môžem vyplakať. Tak som sa mu zdôveril, aké mám trampoty s Luciou. Hneď mal po ruke recept, ktorý sa v konečnom dôsledku úplne podobá na povestné štedrovečerné podkovičky z kapra. A tak bola na svete rada od Šaňka pre všetky rodiny, v ktorých sa až veľmi dbá na tradície a decko sa zaprelo.

  2. 2

    Väčší patizón rozrežeme na polovicu, vydlabeme špicatou lyžicou stred s jadierkami a pracne ho očistíme od tuhej šupky. Najprv škrabkou na zemiaky a potom treba vziať nožík s malou čepeľou a naozaj trpezlivo vyrezávať šupku okolo volánikov, ktoré zdobia okraje tejto prazvláštnej kaprovitej zeleniny.

  3. 3

    Keď sme hotoví, ale úplne, tak si na chvíľku vydýchneme a potom očistený patizón nakrájame na podkovičky hrubé cca 2 - 3 cm. Ponoríme ich na cca 3 hodiny do mlieka. Aby sa nasiakli ako ryba.

  4. 4

    Vytiahneme podkovičky z mlieka, necháme ich trošku odkvapkať a posolíme. Hneď obalíme v troj obale ako kapra na Vianoce, aby osolené nezostali ako onuca a vzápätí za spevu kolied vysmážame. Máme pri tom otvorené okno a zatvorené dvere od kuchyne, aby Lucia a iní vegetariáni neodhalili naše tajomstvo.

  5. 5

    Položíme na tanier vedľa zemiakového šalátu, pokvapkáme citrónovou šťavou a nikto z blízkych, ktorých sme nezasvätili do nášho tajomstva, neodhalí, či má niekto na večeru vyprážané kaprie alebo patizónovie podkovičky. Veselé Vianoce všetkým! Aj Lucia a spol budú sýti, aj kapor a Duch pokoja a radosti celý!

  6. 6

    P.S. Na predpoludnie 24. decembra pripravujeme geniálnu akciu. Podobne, ako Gašparko a spol. pôjdu púšťať kaprov na slobodu do Dunaja (inak tam má podľa ichtyológov životnosť asi 13 minút), my pôjdeme púšťať na slobodu patizón! Ešte neviem, či ho budeme vyhadzovať do vzduchu, aby si odletel za slobodou alebo zvolíme niečo podobné ako starý ujo z Pionierského paláca. Ale to ho pustíme u nás do vane, lebo patizón je drahý a my nekradneme.

Diskusia k receptu

nielaik
Patizón ako vianočný kapor? Ja vám navrhujem, nielen na Vianoce, milovať sa telefonicky.
zemo
Joj, vy moje, ako presne ste to trafili, že až veľmo ma srdco bolí...
P.S. Ale ešte raz si však recept prečítajte. Ak tam nenájdete ani kúsok srandičky, ktorú si robí autor sám zo seba a z rodiny, ktorú miluje, tak varte ďalej. Makové slíže ako rezance z makom :O(
evas13
Jééééééj ako dobre, že človek je takto vynaliezavý. Podkovičky takro urobené musia byť veľmi dobré a rodina je spokojná. Určite je to dobrý nápad, hlavne to mlieko, lebo keď som vyprážala patisón vždy mi tam niečo chýbalo. Už viem čo. Veselé vianočné sviatky.
prezyvka
ahoj ak máš problemy sdcerou vegetariankou tak ti napišem 1 recept aby si jej mohla zmenit jedalniček na vianoce: 1balič.brokolice,1 karfiol.2baličky tofu syr,10dkg ovsenné vločky,2stručiky cesnak, 1cibula, karfiol a brokolicu uvarit a jemne zomliet pridat ostatne ingrediencie a z tejto masy tvaruješ podkovička a vypražiš v trojobale želam dobru chut a pekné vianočne sviatky
zemo
Ďakujem za recept, len neviem, či mi zmes udrží počas vysmážania tvar podkovičky. Mám na to dať lešenie so špáradiel? :o) Pýtam sa síce svojsky, ale vážne. Placičky možno, ale podkovičky? Neviem...
vegetarianka
Ten recept poznám, už som ho dlho nerobila, ale ak ma pamäť neklame, ja som nepoužila trojobal a nevyprážala, ale zapekala som v rúre. A to sa určite nerozpadnú.
zemo
Ďakujem do Levíc, už som myslel, že sa nežije :o)
babidka
recept je dobry / aj tvoje podkovicky/ aj ked sa semotamo tvar nepodari udrzat . ale su tie podkovicky dolezite ? ved urob z toho o este lepsie a to "filet z kapra v specialnej uprave " . ja som minule v krajnej nudzi urobila vnucatam zo zeleniny " kuraci rezen aj s kostickou " .kosticku nahradila mlada karotka .....Stehienko som nemala a oni chceli "rezen s ruckou ". a patizon nevyhadzuj , kludne ho prepasuj do ratatouille na druhy den ked bude chciet dcerka gulas ...
zemo
Ďakujem za radu. Asi vďaka inšpirácii s kuracím rezňom s kostičkou celého vegetariánskeho kapra do absurdnosti. Do podkovičky vtesnám aj akože kaprie kostičky. Len ešte neviem, z akej zeleniny ich vystrúham. :o)
jody
Fantázia!!!! Prečo na toto nikto neprišiel, keď som bola malá??? Roky som mala pokazané vianoce!
58vlasta
Ďakujem za ,,gratulejšn". Takisto blahoželám k výhre fotoaparátu, ja sa teším z výhry. Už som dávno nič nevyhrala...No aby si to mal trošku jednoduchšie, skús najprv nakrájať patizón na podkovičky a potom čistiť. Ja som to tak robievala...
zemo
Vlastinka58, zase sa vy ženy ondiete do nášho ochkania a utierania si znoju z namáhavej práce v kuchyni? Keby som to takto urobil, kto by ma na smrť unaveného obdivoval, há?
nyja
Zemo, ďakujem za želanie a taktiež Ti blahoželám a želám krásne Vianoce. Dúfam, že nesklameš a rovnako ako ja budeš i cez sviatky v kuchárskej pohotovosti:-D

Škoda, keby som vedela, že máš doma vegetariánku, mohla som ti tento recept tiež poradiť a nemusel si sa trápiť ani minútu :)) Aj moja dcéra miluje tento patizón. V lete to robievam furt...ách jo!
Tvoj komentár vlastinke ma rozosmial :-D Ja tiež šúpem až nakrájaný patizón :) ale chlapi musia vymýšľať čím zložitejšie, však? :-D
zemo
Na to sme tu, nie? Bez nás by bolo otupno. Cez sviatky som za počítačom, nenávidim postávanie pri bufete na čerstvom vzduchu medzi lyžiarmi. Pekne sviatky všetkým, na ktorých som zabudol!
kavicka
Fotku mam sice ako keby boli vianoce,sneh a tak..:-)ale je stred leta a hladam recepty na patizon. Vtipne napisany recept,paci sa mi :-)
S tym mliekom ,to je dobry napad ,idem to tak urobit.
haston
dozvedel som sa tu zaujímavé veci, aj v komentároch. využijem ich.: -)
zemo
Milý Haston, ja som už na ten recept aj zabudol, je však zaujímavé, kam pri prehľadávaní receptv ľudia doputujú - december 2009 :o) Dobrú chuť!

Zaujímavé video z archívu TV Varecha