Výborný koláčik na Vianočné sviatky ale aj iné dni
Suroviny
600 g |
|
0,3 l |
|
120 g alebo rastlinný tuk |
|
100 g |
|
30 g |
|
3 ks |
|
štipka |
|
200 g |
|
0,2 l |
|
120 g |
|
10 g |
|
1/2 balíček |
|
200 g |
|
180 g |
|
0,2 l |
|
30 g |
|
80 g |
|
300 g |
|
80 g |
|
80 g |
|
2 ks |
|
1 balíček |
|
Postup
-
1
Z časti mlieka, cukru, malého množstva múky a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutý zmiešame s múkou, žĺtkami, maslom cukrom, soľou a mliekom. Vypracujeme polotuhé cesto rozdelíme na päť rovnakých bochníkov, z ktorých na pomúčenej doske postupne vyvaľkáme štyri pláty. Na vymastený plech preložíme prvý rozvaľkaný plát, rozotrieme naň makovú plnku, prikryjeme druhým plátom, potrieme ho slivkovou plnkou, uložíme tretí plát, navrstvíme naň orechovú plnku a priložíme štvrtý plát, na ktorý rozotrieme tvarohovú plnku. Tvarohovú plnku prikryjeme posledným plátom potrieme ho roztopeným maslom a dáme ho piecť do vyhriatej rúry.
- 2
Maková plnka: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme pomletý mak, maslo, vanilkový cukor. Plnku premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
- 3
Slivková plnka: Slivkový lekvár dobre rozmiešame. Ak je hustý pridáme trochu horúcej vody.
- 4
Orechová plnka: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme pomleté orechy, vanilkový cukor a zahustíme strúhankou. Plnku premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
- 5
Tvarohová plnka: Mäkký tvaroh vymiešame s maslom, práškovým cukrom a vanilkovým cukrom a žĺtkami. Nakoniec zľahka zamiešame tuhý sneh z bielkov.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu