Štedrák so špenátom, s bryndzou a so slaninou

Marián Osrman
šéfkuchár reštaurácie Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach, 14. decembra 2015
Štedrák so špenátom, s bryndzou a so slaninou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Vianočný stôl nie je len o slávnostnej večeri či obedoch. Ostane na ňom dosť miesta aj na slané drobnosti – koláčiky, záviny, pečivá desatorakých chutí, ktoré máme najradšej. Veď vždy je koho pohostiť.

5
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
150 g
200 g
100 g
2 ks
5 g
3 g
10 g
50 g




Postup

  1. 1

    Príprava špenátu: Na malé kocky nakrájanú cibuľu speníme na výpeku zo slaniny, pridáme nakrájaný cesnak, špenát a spolu urestujeme. Pripravený špenát osolíme a okoreníme podľa chuti.

  2. 2

    Slaninu nakrájame na plátky, ktoré opečieme dochrumkava a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm, na začiatok cesta dáme bryndzu a cesto raz zakrútime, aby sme mali bryndzu zakrytú cestom, potom pridáme špenát, ktorý rozotrieme na šírku asi 5 cm cesta a zase štrúdľu raz zakrútime.

  4. 4

    Na stočenú štrúdľu uložíme plátky opečenej slaniny a štrúdľu zrolujeme už celú. Takto vznikli tri vrstvy plnky a tri vrstvy cesta. Štrúdľu potrieme rozšľahanými žĺtkami a dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 °C na 30 minút.

Diskusia k receptu

dosa
... tak takýto Štedrák môze byť, vyskúšam s balkánskym syrom
yana
Prudko súhlasím s Pivonkou.
Ale tá štrúdľa vyzerá dobre.
zivestriebro
Perfektný štedrák. Však jeho pointa pointa bola v tom, že bol štedro naplnený, a tento koláč tomu zodpovedá. A ešte dáva inšpiráciu, že každý si ho môže prispôsobiť podľa chutí a surovín, ktoré má k dispozícii. Napríklad huby, tekvica a syr...
zivestriebro
Mimochodom @vana , hovoríš zle o štrúdli. Toto je lístkové cesto a vtedy mu prináleží slovo "závin". Takže asi toľko k "čistote" pojmov :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia