Štedrák so špenátom, s bryndzou a so slaninou
Autor receptu: redakcia
Vianočný stôl
nie je len
o slávnostnej večeri
či obedoch. Ostane
na ňom dosť miesta
aj na slané drobnosti
– koláčiky, záviny,
pečivá desatorakých
chutí, ktoré máme
najradšej. Veď vždy
je koho pohostiť.
5 porcií |
20 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Príprava špenátu: Na malé kocky nakrájanú
cibuľu speníme na výpeku zo slaniny, pridáme
nakrájaný cesnak, špenát a spolu urestujeme.
Pripravený špenát osolíme a okoreníme podľa
chuti.
- Slaninu nakrájame na plátky, ktoré opečieme
dochrumkava a necháme vychladnúť.
- Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm,
na začiatok cesta dáme bryndzu a cesto raz zakrútime,
aby sme mali bryndzu zakrytú cestom,
potom pridáme špenát, ktorý rozotrieme na šírku
asi 5 cm cesta a zase štrúdľu raz zakrútime.
- Na stočenú štrúdľu uložíme plátky opečenej
slaniny a štrúdľu zrolujeme už celú. Takto vznikli
tri vrstvy plnky a tri vrstvy cesta. Štrúdľu potrieme
rozšľahanými žĺtkami a dáme piecť do rúry rozohriatej
na 180 °C na 30 minút.