Štedrá kapustnica starej mamy

martula22 - bez fotkymartula22, 2. decembra 2011
Štedrá kapustnica starej mamy
Foto: martula22

Túto kapustnicu varievala ešte moja babka. Volá sa preto štedrá, že že do nej pridávali aj klobásky, ryby a údené maso ,pretože u nich Zobraziť celý popisTúto kapustnicu varievala ešte moja babka. Volá sa preto štedrá, že že do nej pridávali aj klobásky, ryby a údené maso ,pretože u nich bolo zvykom jedávať na vianoce len toto jedno jedlo.

6
porcií
20 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 kus
3 strúčiky
za hrsť
8 ks
1 ks
200 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme údené mäso a rybaciu hlavu / alebo rybaciu filetu/ a urobíme vývar- varíme pomaly aspon hodinu. Vyberieme mäso aj hlavu a do vývaru dáme kyslú kapustu, sušené huby, slivky a na kolieska pokrájanú klobásku. Pridáme na drobno nasekaný cesnak , bobkový list,soľ ,koreniny / podľa chuti/ a pomaly varíme.

  2. 2

    Keď je kapusta mäkká,zahustíme zemiakom a necháme ešte chvíľu povariť.Zatiaľ si vychladnuté údené maso pokrájame na kúsky a z ryby oberieme maso - pridávame si do taniera podľa chuti.

Diskusia k receptu

danculka
Vidíš,tak mi varíme úplne inú a popri klobáse ani neuteká,moja maminka a tiež aj starká nikdy na štedrý večer nevarili v kapuste klobásu, je úple pôstna ,dubáky , sušené slivky a kapusta....iný kraj, iný mrav....
hubata
Toto bude taká oravská kapustnica keď je s rybou......
bimka
no, na Štedrý večer naozaj je kapustnica bez klobásky a údeného - veď preto sa všade papká RYBA. A moja mamka vždy pripravila klobásku, alebo rezne naklepané, lebo až po návrate z polnočnej omši doložila klobásku do kapustnice a až po polnoci sa mohlo iné mäsko ako rybacie papkať....takže táto kapustnička nie je Štedrovečerná...
fejton1
ja mam pravy opak klobaska do kapustnici nie len že patry, ale aj musi ist inač by nebola vianočna.
kimika
aj u nás, odjakživa do vianočnej kapustnice išla klobása, údené a kúsok čerstvého bravčového mäska...ozaj platí, iný kraj, iný mrav :) môj muž napr. na Šťedrý deň vôbec neje kapustnicu ale hríboviicu, v ktorej ja taktiež vyvarená klobása :)
vicino
Inak nadpis nie je viazaný na Štedrý večer. Skôr v zmysle "bohatá". Všetko možné. Ale je fakt, že u mňa je skôr silvestrovská. A vždy si okrem iného zoženiem aj trochu diviny. Určite to nepokazí. A keď štedrá, tak aj hovädzie, údené, bravčové a rôzne klobásky. Je to raz do roka, prečo nie ? Doteraz to každému chutilo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia