Hovädzí steak
Šťavnatý steak z hovädzej roštenky (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Perfektne pripravený a presne podľa vášho želania prepečený steak z hovädzej roštenky je umenie, ktoré spolu s nami zvládnete.
4 porcie |
15 minút príprava |
6 minút na 160 °C |
Postup
- Výber mäsa je veľmi dôležitý. V mäsiarstve môžeme kúpiť mäso označené ako kus z mladého býka, ktoré by malo byť po upečení mäkké. Na steak môžeme použiť nízku aj vysokú roštenku či rib–eye steak, čo je časť roštenky pekne prerastenej tukom.
- Mäso hodinu pred prípravou vyberieme z chladničky a očistíme. Tuk na povrchu neorezávame. Veľký nôž na krájanie mäsa poriadne naostríme. Celý kus mäsa krájame cez vlákna na plátky hrubé asi 1,5 cm.
- Mäso jemne naklepeme a zľahka ho potrieme kvalitným olejom. Plátky mäsa osolíme z oboch strán, posypeme korením štyroch farieb, ktoré sme čerstvo rozdrvili v mažiari, a nasekanými lístkami byliniek. Necháme 5 minút odležať.
- Panvicu s hrubým dnom polejeme zvyšným olejom a rozpálime ju. Vložíme do nej plátky odležaného mäsa
a sprudka opekáme asi 2 minúty. Po tom ich obrátime a opäť 2–3 minúty opekáme.
Panvicu s mäsom zložíme
z ohňa, prikryjeme alobalom a mäso necháme v teplej panvici odpočívať asi 5 minút. Ak chceme, aby bol steak úplne prepečený, vložíme panvicu s mäsom do rúry vyhriatej na 160 °C a necháme ho dopiecť asi 5 minút. Či je mäso prepečené, spoznáme, keď stred stlačíme palcom – musí byť pevný.
- Steak servírujeme na nahriatom tanieri s ľubovoľnou prílohou.