Hovädzí steak

Šťavnatý steak z hovädzej roštenky (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Perfektne pripravený a presne podľa vášho želania prepečený steak z hovädzej roštenky je umenie, ktoré spolu s nami zvládnete.

4
porcie
15 minút
príprava
6 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Výber mäsa je veľmi dôležitý. V mäsiarstve môžeme kúpiť mäso označené ako kus z mladého býka, ktoré by malo byť po upečení mäkké. Na steak môžeme použiť nízku aj vysokú roštenku či rib–eye steak, čo je časť roštenky pekne prerastenej tukom.
  2. Mäso hodinu pred prípravou vyberieme z chladničky a očistíme. Tuk na povrchu neorezávame. Veľký nôž na krájanie mäsa poriadne naostríme. Celý kus mäsa krájame cez vlákna na plátky hrubé asi 1,5 cm.
  3. Mäso jemne naklepeme a zľahka ho potrieme kvalitným olejom. Plátky mäsa osolíme z oboch strán, posy­peme korením štyroch farieb, ktoré sme čerstvo rozdrvili v mažiari, a na­sekanými lístkami byliniek. Necháme 5 minút odležať.
  4. Panvicu s hrubým dnom polejeme zvyšným olejom a rozpálime ju. Vložíme do nej plátky odležaného mäsa a sprudka opekáme asi 2 minúty. Po­ tom ich obrátime a opäť 2–3 minúty opekáme. Panvicu s mäsom zložíme z ohňa, prikryjeme alobalom a mäso necháme v teplej panvici odpočívať asi 5 minút. Ak chceme, aby bol steak úplne prepečený, vložíme panvicu s mäsom do rúry vyhriatej na 160 °C a necháme ho dopiecť asi 5 minút. Či je mäso prepečené, spoznáme, keď stred stlačíme palcom – musí byť pevný.
  5. Steak servírujeme na nahriatom tanieri s ľubovoľnou prílohou.