Šťavnaté zeleninové rizoto s kelom fotorecept
Foto: kukulienka71
Prezrela som si tu dosť receptov na zeleninové rizoto, aby som nabrala odvahu ho pridať. Druhý dôvod: veľmi chutilo.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 dl guľatozrnná |
|
2 ks malá |
|
1 ks veľká farebná mäsitá |
|
10 ks |
|
1/4 ks |
|
2 - 3 strúčky |
|
2 PL |
|
5 dl horúca |
|
1/2 ČL |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Všetko som robila v jednej nádobe. Použila som ryžu značky Bask, nepremývam ju. Zeleninu som podľa potreby očistila, umyla, pokrájala: cibuľu a cesnak nadrobno, červenú papriku na kúsky, brokolicu na menšie ružičky a kel som nastrúhala na hrubom strúhadle. V jenskej mise som opekala spolu cibuľu s paprikou, keď začala cibuľa hnednúť, prisypala som cesnak
-
2
O minútku neskôr pribudla brokolica.
-
3
A hneď aj ryža. Neoplachujem, to už som spomínala. Osolila som ju a pár minút opekala za občasného premiešania.
-
4
Celé som zaliala dva a pol pohármi horúcej vody, priviedla k varu a potom pod pokrievkou dusila na miernom ohni. Nie je potrebné podlievať vývarom, je tam dosť zeleniny, ktorá jedlo dostatočne ochutí.
-
5
Do vriacej tekutiny som primiešala aj nastrúhaný kel. Zakryté sa dusilo jedlo ďalej, občas som ho premiešala, asi len zo zvyku.
-
6
Oheň som vypla, keď som videla, že tekutina sa vstrebala. Ešte som jedlo nechala prikryté asi 10 minút, ja mám plyn, takže ďalej už teplo nesálalo.
-
7
Po nabratí na tanier som ešte pridala živočíšne bielkoviny vo forme strúhaného eidamu. Kto chce, bude toto rizoto konzumovať s mäsom alebo posypané hrudkovitým tvarohom, ale aj kel obsahuje hodnotné bielkoviny. Toto nie je talianske risotto, je naše, slovenské a je šťavnaté;-)
nema chybu:-).