Šťavnaté zeleninové rizoto s kelom fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 28. októbra 2015

Prezrela som si tu dosť receptov na zeleninové rizoto, aby som nabrala odvahu ho pridať. Druhý dôvod: veľmi chutilo.

3-4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 dl guľatozrnná
2 ks malá
1 ks veľká farebná mäsitá
10 ks
1/4 ks
2 - 3 strúčky
2 PL
5 dl horúca
1/2 ČL
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Všetko som robila v jednej nádobe. Použila som ryžu značky Bask, nepremývam ju. Zeleninu som podľa potreby očistila, umyla, pokrájala: cibuľu a cesnak nadrobno, červenú papriku na kúsky, brokolicu na menšie ružičky a kel som nastrúhala na hrubom strúhadle. V jenskej mise som opekala spolu cibuľu s paprikou, keď začala cibuľa hnednúť, prisypala som cesnak

    Šťavnaté zeleninové rizoto s kelom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    O minútku neskôr pribudla brokolica.

    Šťavnaté zeleninové rizoto s kelom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A hneď aj ryža. Neoplachujem, to už som spomínala. Osolila som ju a pár minút opekala za občasného premiešania.

    Šťavnaté zeleninové rizoto s kelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Celé som zaliala dva a pol pohármi horúcej vody, priviedla k varu a potom pod pokrievkou dusila na miernom ohni. Nie je potrebné podlievať vývarom, je tam dosť zeleniny, ktorá jedlo dostatočne ochutí.

    Šťavnaté zeleninové rizoto s kelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vriacej tekutiny som primiešala aj nastrúhaný kel. Zakryté sa dusilo jedlo ďalej, občas som ho premiešala, asi len zo zvyku.

    Šťavnaté zeleninové rizoto s kelom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Oheň som vypla, keď som videla, že tekutina sa vstrebala. Ešte som jedlo nechala prikryté asi 10 minút, ja mám plyn, takže ďalej už teplo nesálalo.

    Šťavnaté zeleninové rizoto s kelom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po nabratí na tanier som ešte pridala živočíšne bielkoviny vo forme strúhaného eidamu. Kto chce, bude toto rizoto konzumovať s mäsom alebo posypané hrudkovitým tvarohom, ale aj kel obsahuje hodnotné bielkoviny. Toto nie je talianske risotto, je naše, slovenské a je šťavnaté;-)

    Šťavnaté zeleninové rizoto s kelom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

luss44
páči sa mi, zeleninové robievam ale kel ma nenapadlo dať, skúsim.
dormella
Toto je velmi dobra ryze," "skoro pilaf" (ten by se mel delat v troube a bez odkryvani) a mas pravdu, je to uzasna dobrot a rychlovka..
jozka2
Navarene chutne jedlo,len sa do neho pustit.5
alena45
dnes som chcela niečo podobné urobiť, lebo mám ešte veľa zeleniny kade-tade a neviem čo s ňou, ale keď prišlo na lámanie chleba, tak som zistila, že nemám chuť na ryžu. Ale uložím si ho, nemusím premýšľať o postupe. Inak ryžu vždy premývam, aj keby mi hovorili, že nepremývaj, proste musím.
kukulienka71
@alena45 , presne aj u mňa bolo veľa zeleniny, tuho som rozmýšľala nad cestovinou, ale ryža bola pred týždňom, tak preto. A neľutujem. Vďaka za zastávku:-)
terinka55
Robím veľmi podobne, iba dávam ružičkový kel. Dobre si uvarila!
cesminaz
Velmi dobre si navarila @kukulienka :-) Ja robievam tiez vseliake zeleninove rizota,mame ich radi.Ja k tomu nepotrebujem vobec ziadnu extra prilohu,ci mäso..Mne staci k tomu flaska zavaranej cvikle,mnam ;-P
kukulienka71
to si trafila, @cesminka , tiež ma včera mykalo, aby som si jednu fľašu otvorila;-P, ale šanujem ju na zimu, teraz bol čerstvý šalát k rizotu. Vďaka, pekný deň želám:-)
tonicka53
aj mne sa ľúbi tento nemäsitý receptík, dávam ti 5* a v piatok skúsim uvariť :-) vďaka za pridanie
babav
Vyborny recept na lahke chutne a zdrave jedlo .Vylepsila by som ho zeleninovym , alebo kuracim vyvarom namiesto vody , ale tak ci tak
nema chybu:-).
ancicka
verím,že veľmi chutilo,aj ja by som si dala,asi zajtra bude.
elixir
Hm, fajné rizoto, uspokojilo by žalúdok bylinožravca (mňa) :)
kukulienka71
Vďaka, milé zeleninofilky:-) budem rada, ak vám toto jedlo uspokojí chuťové poháriky, je to ľahké a rýchlo hotové.
jajamala
vyzerá senzačne! Baby, ja robievam takéto zeleninkové variácie aj z kuskusu, to je ešte jednoduchšie lebo kuskus nemusíte variť (stačí ho zaliať horúcou vodou on "napučí" - lepšie je samozrejme dochutený ak ho zalejete horúcim vývarom..naposledy som varila vegetariánsky kuskus tak som dala zeleninkový bujón od podravky teraz majú také nové tak som testovala)
kukulienka71
@jajamala , aj som to tam chcela pripísať, že kľudne sa môže použiť kuskus, bulgur, pšeno, krúpy apod. je to ozaj variabilné jedlo, ďakujem ti za pripomenutie aj pochvalu.
daniela15
Toto je výborné jedlo, dnes sme mali na obed. A nebolo to naposledy. Len trošku som dnes pozmenila. Ružičkový kel som chvíľu povarila, scedila, vodu som použila do ryže. Kel som rozrezala na polovice, opiekla na oleji a keď už bola ryža takmer hotová, pridala som k ostatnej zelenine.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia