Staromaďarská jablková štrúdľa fotorecept

pusta - fotkapusta, 24. septembra 2014
Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept)
Foto: pusta

Toto je náš starý rodinný recept, ktorý sa dedil z prababičky, cez babičku, mamu až skončil u mňa, do jablkovej štrúdle sa dáva strúhanka, Zobraziť celý popisToto je náš starý rodinný recept, ktorý sa dedil z prababičky, cez babičku, mamu až skončil u mňa, do jablkovej štrúdle sa dáva strúhanka, ale opražená na masle, jablká sa nestrúhajú, ale krájajú na malé plátky, pridávajú sa hrozienka namočené v rume a opražené na hrubo posekané orechy. Ponúkam recept priaznivcom chutnej voňavej a chrumkavej štrúdle s kúskami jablka.

1 štrúdľa
porcia
30 minút
príprava
30 - 35 minút
na 180 °C

Suroviny

4 pláty ručne ťahané
750 g
50 g
60 - 70 ml
50 posekané na hrubo
1 na šťavu
50 g domáca
150 g čerstvé
1 ČL
1 bal.
50 g
podľa chuti na posypanie




Postup

  1. 1

    Hrozienka som namočila do rumu, pred pridaním do štrúdle som ich nechala dobre odkvapkať.

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici som rozpustila polovicu masla...

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a na rozohriatom masle som opražila strúhanku do svetlo - hneda, nechala som ju úplne vychladnúť.

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnčeku som rozpustila zvyšok masla.

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jablká som umyla, zbavila stopky a jadrovníka, ošúpala som ich a pokrájala na malé tenké kúsky.

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som k nim citrónovú šťavu,...

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..vanilkový cukor,...

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...mletú škoricu,...

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...scedené a odkvapkané hrozienka, na hrubo posekané orechy, ktoré som predtým na sucho opražila a nechala úplne vychladnúť.

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridala som kryštálový cukor krupica...

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...všetko som spolu dobre premiešala a nechala 30 minút odpočinúť, náplň bola hotová.

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na teflónovú fóliu, ktorú som jemne pomúčila, som položila jeden plát cesta, výdatne som ho pomastila rozpusteným maslom, na prvý plát cesta som položila druhý, ktorý som tiež dobre pomastila maslom , rovnako tretí a aj štvrtý plát.

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na posledný list cesta som v dolnej tretine cesta rozprestrela opraženú vychladnutú strúhanku tak, že som po obvode na oboch stranách a dole na okraji vynechala voľný pás asi 4 cm široký a na strúhanku som rovnomerne rozložila jablkovú náplň s hrozienkami a orechmi.

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pomocou fólie som od dolného okraja smerom nahor zarolovala štrúdľu tak, aby spoj bol na spodku štrúdle...

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...a okraje som zahla na oboch koncoch na spodok štrúdle.

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Štrúdľu som aj s teflónovou fóliou opatrne preniesla na plech na pečenie, povrch som ešte potrela výdatne rozpusteným maslom...

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...vložila som štrúdľu do trúby vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som ju asi 30 až 35 minút, kým povrch nebol pekne do ružova, potom som štrúdľu vybrala, ked úplne vychladla, pokrájala som ju na porcie a posypala práškovým cukrom preosiatym cez sitko.

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Hotovú štrúdľu som dala na podnos a servírovala s dobrým espressom. Je to náš starý rodinný recept, ide o chrumkavú, veľmi chutnú, nádherne a dráždivo voňajúcu aromatickú jablkovú štrúdľu s kúskami jabĺk, s hrozienkami a s opraženými orechmi, ktorá nie je vôbec presladená a svojim charakterom i zložením sa líši od iných jablkových štrúdlí, odporúčam vyskúšať :-)

    Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Podarilo sa mi po dlhom presviedčaní získať od mojej tety náš rodinný recept na ručne ťahané cesto na našu domácu Staromadarskú štrúdľu. recept na štrúdľové cesto na želanie mnohých Varecháčov pridávam: zloženie cesta: 300 g polohrubej múky 1 štipka soli 10 g masla 1 vajce 1 CL octu 200 ml vlažnej vody rozpustené vlažné maslo na pomastenie rúk pri vyťahovaní Postup: Na stôl preosejeme múku, zmiešame so soľou, v múke spravíme v strede kráter, do ktorého dáme rozpustené vlažné maslo. Pridáme ocot. Rozšľaháme vajce vo vlažnej vode, zmes pridávame postupne do múky, možno nebude potrebné pridať všetku vodu, možno bude treba pridať o niečo viac vlažnej vody, čo závisí od kvality múky a jej vlhkosti.Cesto najprv spracovávame nožom na doske, ked sa spojí, prenesieme ho do misy a potom ho vypracujeme ho rukami na kompaktné polotuhé cesto, nesmie byť ani veľmi tuhé, ani mäkké, spracovávame dovtedy, až sa začnú tvoriť na ňom veľké pľuzgiere. Potom jemne pomúčime dosku, bude treba viackrát, cesto vyberieme z misy a plieskame ním silne z výšky o dosku dovtedy, za občasného pomúčenia dosky podľa potreby, kým sa nám cesto prestane lepiť o dosku a nelepí sa ani na ruky. Vytvarujeme z cesta malý bochníček, ktorý prikryjeme menším hrncom, ktorý sme predtým zohriali. Cesto musí byť stále v teple, nesmie dostať prievan. Necháme 30 minút odpočívať. Na dosku položíme obrus, ktorý dobre pomúčime, do stredu položíme cesto, rozvaľkáme od stredu počnúc k okrajom do tvaru malého kruhu rovnomerne. Ruky si výdatne pomastíme rozpusteným vlažným maslom a chrbtom rúk prstami ohnutými nadol a schovanými do dlane, podoberieme cesto pomastenými rukami a odspodu chrbtom rúk vyťahujeme postupne od stredu smerom von dookola po obvode opatrne vyťahujeme až na veľkosť celého stola do vtedy, až kus cesta bude po obvode prevísať cez stôl smerom nadol, zhrubnuté okraje odstránime. Vytiahnuté cesto výdatne pomastíme vlažným rozpusteným maslom. Pokračujeme dalej, ako je uvedené v recepte na štrúdľu. Recept na prenesenie ručne vytiahnutého cesta ku mne mi nedala,. to je jej špecialita, ktorú si žiarlivo stráži, len poznamenala, že sa to naučila priamo vo výrobni.:-) Milí Varecháči, tak nech sa páči, vami žiadaný recept som na vaše želanie pridala:-)

Diskusia k receptu

babkamt
milá @pusta , ale si mi narobila chuť. Už som sa neraz poučila, že nie je dobré večer pozerať na koláčiky:-) Tá porcia na spodnom obrázku by mi stačila. Štrúdľa sa mi páči, ukladám do kk, upečiem. Ty si robila z kúpeného cesta? 5*
1x pusta
jozka2
Pusta,tento tvoj recept by mal dosta1.cenu mesiaca.Stara predobra,madarska klasika.Na taketo strudlel som chodila ku kamaratke,mamka sla ku sestre ,my sme sa hostili a po tejto dobrote sme si zapalili cigaretu a kaslali na osalenie-samozrejme,potom rychlo vetrali.Mamka prisla hovori-citim tu vonu po cigaretach,Mari na to, no,to si sa asi nadychala u Alici preto sa ti to zda.Samozrejme som dostala aj recept a piekla,nikdy to nebolo takeee dobre ako od Marinej mamky.Dodnes peciem podla ich starych madarskych receptov.5*****
brambora
vecer za ziadnych okolnosti uz nemozem chodit na varechu. :-) @jozka2 v druhej vete som citala: "stara predohra..." ;-)
sracz
Úžasné, skrz na skrz popretkávané spomienkami, za čo Ti, @pusta milá zo srdca ďakujem! To vonia starým domom na bývalej Barčianskej č. 32, medzi krčmou "U smarkatého" a pod Šibenou horou. Chystám sa napísať zážitok o našej, allias Babičkinej, záhrade kde rástli iba jablone a biele slivky "Bestercky". Ak budeš podobnú štrúdľu pripravovať pre mňa, tak prosím v celku (bez krájania) a s pol druha litrovým "krígľom" trošku horkastého, ale horúceho "kakajíčka"! Vopred Ti buď moje veľké srdečné ďakujem! -:)))
daguska
Nádherná.Vynikajúco pripravená.Myslím,ze aj v dnesnej dobe plnej receptov na tie najonakvejsie zákusky,je klasická strúdla královnou na sviatocnom stole.Pre mña aj krásna spomienka na detstvo.
1x pusta
jarbra
tak, ta je uzasna, si sikula, tak tu by som si hned aj teraz dala, zasluzi si mojich 5*Pekne ranko :-)
1x pusta
denyany
Super štrúdľa! Zavoňala až sem a veru dobre by mi teraz padla! Aj s kakaom-ako spomínal @sracz , len v menšom množstve.:-)
pusta
@fiOna , tak fantasticky si to napísala a pekne si ma rozosmiala :-)
dakujem za originálnu pochvalu :-)
pusta
@incanto , netušila som, že už dlhší čas čítate moje recepty a pre vás sú úžasné :-)
je to pre mňa veľká česť a zaväzuje ma to.
dakujem vám úprimne.
pusta
Milá@bakamt , nerobila som to z kúpeného cesta, ale to cesto som nerobila ani ja, lež moja staručká teta, však vedela, že chcem robiť štrúdľu. doma u seba spravila klasické domáce štrúdľové cesto, ručne vytiahla, narezala na veľkosť môjho plechu, jemne pomúčila, položila na seba, poskladala, zabalila do mikroténu a hned za čerstva mi ho priniesla - mala si na mysli tie štvorce zo skladania na obrázku č. 12, však?
som rada, že sa ti štrúdľa páči a upečieš :-)
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
pusta
@jozka2 , súhlasím, staré madarské recepty sú úžasné :-)))
jablková štrúdľa sa považuje vo svete za starú tradičnú viedenskú klasiku, avšak svoj skutočný pôvod má v ossmanskej ríši, v dnešnom Turecku,
K Madarom sa dostala už počas tureckej nadvlády okolo rokov 1520 - 1560, rozšírila sa do celej Európy a zachovala sa až podnes deň :-)
tento náš rodinný recept sa odlišuje od iných jablkových štrúdlí tým, že sa pridáva opražená strúhanka, ktorá pridá na chuti a lepšie nasáva vlhkosť z jabĺk, cesto sa nerozmočí, zostane vláčne, jablká sa nestrúhajú, ale krájajú na plátky, ktoré pustia menej vody a štrúdľa je potom perfektne šťavnatá, hrozienka v rume a pravá vanilka v kombinácii so škoricou a citrónovou šťavou jej dodajú vynikajúcu chuť a nádhernú arómu, opražené vlašské orechy zase pridajú na chuti a chrumkavosti.:P
dakujem za uznanie a 5*
pusta
@radulienka moja, len príď na dobrú kávičku a chutnú štrúdličku, budeš u nás doma vítaná :-)
teší ma, že sa ti páči :-)
dakujem ti za pochvalu.
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, pravdu vravíš, tento recept je popretkávaný úžasnými spomienkami a dráždivou vôňou domova :-)
len napíš zážitok o tvojej milej babičke a Babičkinej jabloňovej záhrade s tými špeci slivkami, už teraz sa teším :-)
ak budem robiť štrúdľu pre teba, tak len celú a nepokrájanú, spravím ešte jednu, z nej si odkrojím len kúsok a väčšiu časť dám celú tebe, ani teraz sa mi viac neušlo, moji chlapi degustovali tak rýchlo, až zjedli skoro celé :-) ešteže som si uchmatla ten jeden kúsok :-)))
samozrejme, že aj celý kontajner kakajíčka trošku horkého a horúceho dostaneš len ty sám DDDDD
to ja dakujem tebe, priateľ môj, za krásne uznanie.
1x pusta
pusta
@daguska , súhlasím, takáto jablková štrúdľa bola u nás vždy kráľovnou nedeľného a sviatočného stola, nikdy nesmela chýbať, moja mama ručne a veľmi zručne vyťahovala perfektné domáce štrúdľové cesto cez taký veľký jedálenský stôl,, že ho musela celý dookola obchádzať, pričom sa jej nikdy netrhalo, vždy som ju obdivovala v nemom úžase.:-)
teší ma, že som v tebe vyvolala týmto receptom milé a krásne spomienky na detstvo :-)
dakujem za krásnu pochvalu,
pusta
Milá@jarbra , až takú úžasnú poklonu som nečakala, hreje ma však pri srdci :-)
dakujem ti za pekné zhodnotenie a 5*.
Pekné ránko aj ja tebe prajem :-)
pusta
@denyany , super, ako si želáš, takaj tebe upečiem túto štrúdľu a s kakaom ako pre @sracz , veľmi rada a obom : -)))
dakujem ti za pochvalu.
terakota
@pusta zasa si mi podráždila chuťové poháriky a pripomenula spomienky na detstvo, ako sme obskakovali okolo našej starkej, keď "ťahala" cesto na štrúdľu.Tá ju robila skoro každý druhý týždeň, a my sme asistovali a čakali na orezky z okrajov, ktoré nám opekala na masti. Také pekne opečené, ako šišky, ale rôzne tvarované franforce, iba sme ich posypali cukrom a hajde von na dvor. A tá príprava toho cesta a ťahanie to bolo priam divadlo, nikdy nezabudnem. Preto si ju robievam niekedy z kúpeného štrúdľového cesta. Naposledy to bolo vo štvrtok pred dvoma týždňami. A keď už pečiem tak hneď aj tri kusy na celú rúru. A plním ju rôzne. Tvarohom, makom, jablká s orechmi, jablká s makom, bižalmi (gduľe) s makom alebo orechmi, dokonca som skúsil aj mango, ale ma nejako chuťove neoslovilo. Medze sa fantázii nekladú. Darmo, ale jabĺčka sú jabĺčka.
1x pusta
beatacsontosova
štrúdle mi vždy pripomenú víkendy strávené u starých rodičov, keď sa starká rozhodla piecť štrúdle, tak sa vždy zišla celá rodina, každý dostal nejakú úlohu (očistiť a nakrájať jablka, nastrúhať kapustu, pomlieť mak, očistiť a pomlieť orechy, vykôstkovať višne...) a starká robila výlučne cesto. vždy som ju obdivovala ako dokázala rýchlo roztiahnuť cesto po obrovskom stole čo mala v kuchyni, pomocníci iba naukladali plnku a svižko to stočila. nikdy sa jej cesto netrhalo, bohužiaľ recept sa nezachoval, starká odišla v čase, kedy som sa do tajov kuchyne ešte iba zaúčala a na štrúdľu som si netrúfla ani v tom najodvážnejšom sne :-(
1x pusta
pusta
@terakota milý, kiež by sa dali vrátiť tie krásne časy s našimi drahými starenkami :-)))
aj u nás sa robilo tak isto s odkrojkami a plnilo sa ako spomínaš ty, avšak nad jablkovú štrúdľu nebolo :-)
často to boli 3 až 4 veľké plechy a zaprášilo sa po nich.
raz si jedna moja teta/mala vtedy 14rr/ niekoľko kúskov schovala do cedníka, ktorý bol zavesený na stene, mama išla variť, potrebovala ten cedník, milé štrúdličky popadali na stôl a my ostatní sme sa na to s veľko radosťou vrhli, nič sme jej nenechali DDDDD
dakujem za tvoj milý komentár.
pusta
@terakota milý, a tie gdule aj moja drahá stará mama dávala - vynikajúce. :P
pusta
@beatacsontosova , u nás takú štrúdľu robila moja drahá stará mama sama, detí mala sedem a boli ešte malé, to už aj mňa mala pri sebe ako svoju prvú vnučku, občas jej pomáhala moja dobrá mama, ak tam bola práve s nami.
stará mama bola veľmi zručná, zvládla všetko okolo veľkého stola, okolo murovanej pece a všetko v kuchyni, okolo detí a aj na dvore...je pravda, že prvá vstávala už za svitu a posledná išla spať.
to ja dakujem tebe za krásne spomienky.
no vidíš, ja som si po toľkých rokoch na jej úžasnú štrúdľu trúfla a neľutujem :-)))
dakujem za krásnu pochvalu.
1x pusta
finczi
Výborná, poctivá práca. Aj u nás doma sa jabĺčka krájali na plátky /aj ja to robím tak v receptoch po babičke a mamke/, momentálne som si spomenula na chuť dobrôt z môjho detstva. 5*
1x pusta
pusta
@finczi , tak to ma nesmierne teší, osobne považujem krájanie jabĺk za oveľa lepšie a v štrúdle za chutnejšie ako strúhanie. :-)
ach, či som len rada, že aj tvoje krásne spomienky na babičku i na mamku znovu a na detstvo ožili:-)
dakujem za krásne uznanie mojej práce a 5*
rain333
Veľmi originálne, ručne ťahané cesto a jablká - moja najobľúbenejšia kombinácia, aj keď je to prácne, občas nezaškodí pripomenúť recepty našich babičiek, ďakujem. Nutne musím dať 5*
marianne
Skoda,ze si nepridala aj recept na to strudlove cesto @pusta ,vyskusala by som,lebo mne sa tie moje trhaju,niekde robim chybu.Ak Ti ho starucka teta posunie,mysli na mna...:-) Milujem tahane strudle.
vikulqa
Mňam hneď by som si dala aspoň tri kúsky :P Krásna štruuudľa :)
pusta
@ampara , dobre vedieť, iste si pomohla mnohým:-)
ja radšej zostanem pri doma spravenom a ručne ťahanom ceste :-)
pusta
@feomon , ak si to doteraz nevedel tak rada zopakujem pre teba, čo som už napísala vyššie, že štrúdľa sa považuje na celom svete za tradičnú viedenskú špecialitu, avšak svoj skutočný pôvod má v Ossmanskej ríši, odkiaľ ju Turci doniesli v rokoch 1520 až 1560 do Madarska, odkiaľ sa r :-)ozšírila sa do všetkých krajín vtedajšieho Rakúska, prežila podnes deň.
pusta
@marianne , určite poprosím moju staručkú tetu o recept na štrúdľové cesto a pošlem ti ho :-)
spoľahni sa!
mala som to šťastie, že mi ho spravila včera a doniesla. :-)
pusta
@julko , som veľmi rada, že teraz už máš aj recept na túto Staromaďarskú štrúdľu :-)
to ja dakujem tebe za pochvalu.
pusta
@rein333 , súhlasím s tebou, máš pravdu, je to pracné, ale doma spravené a ručne ťahané cesto a jablká sú úžasná kombinácia a tá námaha s tým sa ti bohate odmení :-)
veru, recepty našich milovaných babičiek si treba ctiť, zachovávať a rozširovať, odovzdávať dalej.
teší ma, že túto štrúdľu tak krásne hodnotíš a dávaš 5* :-)
dakujem ti.
pusta
@kukulienka71 , neverííím vlastným očiam, aj fotka :-)))
takú úžasnúúú mám radosť :-)))
poteší ma nesmierne, ak tú náplň vyskúšaš a viem s istotou, že ty áno.
dakujem za krásne uznanie a 5*, poprosím potom aj o tvoju odozvu:-)
ivav
Krásna fotka, štrúdľa musí byť vynikajúca, voňavá! Nemám slov...
smejkad
strudle u nas velmi nejdu, skor kysnute, ale ta plnka sa mi naozaj paci
urcite vyskusam bud do zavinu alebo na krehke cesto, mozno sprcnem aj trosku medu, uvidime, kazdopadne uz sa tesim :-)
pusta
@radox1 , na tvoju otázku som tu už opakovane dala odpoved, nie síce práve tebe, je to v odpovediach na komentáre, prečítaj si to.
pusta
@smejkad , a vieš, že je to príma nápad :-)
tiež vyskúšam :-)
ak vyskúšaš čo i len tú náplň, tak ťa pekne poprosím o spätnú odpoved. veľmi pekne dakujem.
pusta
@ivav , to je ale krásne hodnotenie :-) a ešte aj tie fotky...až ma hreje pri srdci :-)))
dakujem ti.
katka78
@radox1 tiež ma to upútalo, konkrétne foto pri obr.12, myslela som, že je cesto kúpené. Ale @pusta vyššie v komentároch píše, že jej ho urobila a doniesla teta.
@pusta mňa by veľmi zaujímalo, ako to teta robí, že to ručne vyťahané cesto zloží a prenesie. Ja som síce ťahanú štrúdľu naposledy robila ako cca 13 ročná sopľaňa, vyťahaná natenko, mastná od oleja prevísala na pomúčenom obruse cez stôl, preto si to absolútne neviem technicky predstaviť ako sa to dá prenášať a ešte aj zložiť. Ďakujem za odpoveď. Myslím to vážne.
nuura
Pani @pusta , nie je lepsie priznat, ze cesto je kupovane /4 ks/ , ako vymyslat si historky o staruckej tete, ktora zlozi mastne pomucene cesto na stvorce priam pravitkom merane? Tejto historke snad neverite ani vy sama.
jozka2
Katka,ak robis pravu vytahovanu strudlu musis ju robit za pomoci pomuceneho obrusa a tak ju aj stacat,vyrobis si dlhu rolku ktoru das po obvode plechu a konce dobre ohnes do vnutra.
pacinka
@jozka2 a vieš prečo sa doma ťahané cesto stáča pomocou obrusa? Predsa aby sa nezlepilo. Ťahaných štrúdlí som už piekla veľa, skúšala som pomúčiť a zložiť (odložiť si k ďalšiemu dňu) no technicky sa to nedá. Poctivé doma ťahané štrúdľové cesto poskladať a opäť rozložiť nejde. Preto by aj mňa zaujímalo, o aké cesto sa jedná pri tomto recepte.
Inak štrúdľa je lákavá, aj fotka pekná.
pusta
@nuura , zase nová a dnes zaregistrovaná, áááále no, a čo sa zvolávate telefonom? :-)))))
vyrastáte a množíte sa tu ako huby po daždi DDDDD už som odpovedala po pravde. a opakovane.
skillet
Ja sa chcem tiež spýtať recept na to cesto. Ak je to rodinný recept a nie je to tajomstvo. Rada by som ju vyskúšala. Plnku takto robievam, len cesto ma zaujíma. Ďakujem pekne.
nuura
@all , recept nebude, ved Vam to musi byt vsetkym jasne, urcite prebehnu reci o tom, ze je to stary rodiinny a dobre strazeny recept. Po pravde- staci zbehnut do ktorehokolvek supermarketu a to skladane strudlove cesto balene po 4 kusoch kupit, ale to je jasne kazdemu. Ako vzdy oblbovacky a kopec zbytocnych reci.
pusta
@nuura ,sprav si sama, pochybujem, že to vieš spraviť štrúdľové cesto,.
kto si odo mňa recept pýtal, ten ho aj dostane. TY NIE :-)
to len kvôli tomu si sa zaregistrovala dnes DDDDD
pusta
@nuuea , viem si to živo predstaviť :DDDDD
rada by ste provokovala, ale nedarí sa vám to :-)
ste nešikovná, ľutujem.
1x pusta
jozka2
Pacinka,mas pravdu na 100 percent.Ziadnej tete na svete sa nepodari strudlu vytahovanu stocit iba ak by ju vysusila a este poskladat podla sablony ako je v obchode.Pri pozerani fotiek ma hned napadlo,ze cesto je kupene je to tam vidiet.Ako si si vsimla,strudlu som velmi pochvalila,za tym si stojim,je tam pefektne urobena plnka nadherne naservirovana a musi byt bezpochyby mnamova.Cesto ma nezaujimalo,aj tak si urobim po svojom.Len je velka skoda,ze si autorka taky krasny recept sama svojim perfekticionizmom ponicila a pre jej perfekt.su stale hadky.Niekedy je dobre stat pevne na zemi.Niektori museli odist z varechy,ale dalsi povstali a aj taky ktori nikdy nedavali tu ziadne komentare a bude to takstale ak sa niekto nad sebou nezamysli.
daguska
Ja robievam strúdlové cesto podla Márie Hajkovej z knihy Múcniky.3.vydanie.Vydavatelstvo Osveta,s.p.Martin r.1989.Mám vsak aj recept po babicke.Srúdla: 25dkg hladkej múky,1vajco,1lyzica octu do vlaznej vody,1 lyzica smotany,1 lyzica roztopenej masti.Voda podla potreby.Vypracovat dobre pruzné a hladké cesto.Prikryt teplým kastrólom na 20 minút.Potom vytiahnut.Nechat chvílku stát a plnit. Najprv na pomúcenom obruse trochu vyvalkat,potriet ruky olejom,podobret cesto,zo spodu a od stredu smerom k okrajom pomaly vytahovat,az sa vytiahne na velkost stola.Musí byt skutocne tenucké.Ked som ho robila prvý raz,sama som bola prekvapená,ze to nebolo az také zlozité.
pusta
@daguska , poznám cukrársku i kuchársku, knihu Marie Hájkovej, máme doma I. vydanie zo sedemdesiatych rokov min. storočia, je to vynikajúca kuchárka :-)
moja mama a stará mama robievala štrúdľové cesto takmer rovnako,len nepridávala smotanu. to cesto so smotanou musí byť úžasné, zajtra zavolám mojej tete, nech mi povie svoj recept, aby som ho mohla posunúť.
my používame polohrubú múku.
napísala si to skutočne podrobne a veľmi dobre.
dakujem za tvoj pekný, veľmi hodnotný a doplňujúci komentár :-)
1x pusta
k599
Vyborne @daguska. Si sikovna. Mnohych by vsak zaujimalo, osobne aj mna, ako cesto prenasas na druhy den, ako sa ti ho podari poskladat, aby sa nezlepilo. Cesto vie urobit hocikto, len to skladovanie je problem.To by ma fakt zaujimalo.
daguska
@pusta ,budem rada ak pridás recept.Ja podla toho babkinho nerobievam.A prepác,@k599 ,nerozumiem.Cesto vytiahnem,spravím závin,skoro vzdy jablkový a upeciem.Vsetky strúdle sú vynikajúce,akurát tu máme trocha problém so surovinami.Nemám ziadny dôvod na odkladanie cesta na dalsí deñ.Neviem,ci sa to dá.
mariamka
@radox1 ja sa praveze opytam na ten "náš starý rodinný recept, ktorý sa dedil z prababičky, cez babičku, mamu až skončil u mňa" ,, nie raz som robila strudlu, pod teplym kastrolom oddychnutu ako pise @daguska , asi identicky recept, ale nerozumiem tomu skladaniu styroch vrstiev na seba,, to mi pripomina baklavu, sama som zvedava na rozlustenie hadanky :)
pusta
@k599 , môžem spokojne odpovedať.
moja teta ho narezala skalpelom na potrebnú veľkosť, dobre pomúčila, vložila medzi listy pečiaceho papiera jednotlivé pláty ce,aby sa nezlepili pláty cesta, potom položila na seba, vložila opatrne do mikroténu, aby nevyschlo, dala do umelohmotného dostatočne veľkého prenášača na zákusky aj s krytom a doniesla.
nič som nepísala o skladovaní cesta, ani o jeho dlhšom uchovávaní.
robila ho v ten deň, ked som piekla štrúdľu a za čerstva priniesla.
zodpovedala som popravde a so všetkou vážnosťou.

@radox1 , založ spokojne extra Diskusiu, máš ideálnu možnosť a môžete hlasovať :-)
ev, sa spýtaj výrobcov kupovaného cesta ručne ťahného štrúdľového cesta, nemusí to byť len Tesco, predáva sa aj inde, možno povedia, ako to robia oni, bude to zaujímavé a poučné.

ja to nepotrebujem vedieť, mám lepšiu možnosť.
nemusíš byť solidárny so mnou.

len ti pripomniem, že tento recept nie je receptom na štrúdľové cesto.
dakujem.
pusta
@mariamka , musela som zmiesť tú múku štetcom, mala som ju aj na folii a na doske.cesto som dávala na seba presne ako pri Filo ceste a musela som ho aj výdatne pomastiť maslom, viac, ako zvyknem.
pusta
@daguska , ja doma nerobievam štrúdľové cesto ťahané, robila som zatiaľ vaľkané a preto som poprosila moju tetu o ťahané, je to jej špecialita, doniesla mi ho hotové, za čerstva spravené.
vidno to dobre aj na úvodnej titulnej fotke, že cesto je naozaj kvalitné domáce ručne ťahané, kupované by tak nevyzeralo.
mata3636
Nechcela som sa miešať, ale nedá mi. @pusta - píšeš, že tvoja teta urobila cesto "na mieru", na veľkosť plechu. Tak potom čo ten obrázok č.12 v postupe? Na čo je toto všetko dobré? Taká pekná štrúdľa a kvôli cestu, ktoré je očividne kupované, toľko klamstiev. Pochopila by som u malého decka. Ale u zrelej ženy? Smutné
nuura
@radox1 , anketa mala zniet trosku inak: 1. cesto je kupovane. 2. cesto je domace tahane, rucne robene. @pusta , keby tahane cesto Vasa teta prerezala na 4 casti, moja otazka znie, ake velke muselo byt. Ak by sa skalpel zarezal do kvalitne vytiahnuteho strudloveho cesta domacej vyroby, cesto by hned reagovalo tym, ze sa ,,zmrasti,,. Neviem, ako to spravne popisat. Ten kto s tahanym cestom pracoval pochopi o com hovorim.
pusta
@mata3636 , nemám dôvod klamať. neie je moja chyv´ba, že takéto nepoznáte,
podobne ste ma rozniesli na kopytávch pri recepte na Thang Zhong a iných, len preto, že ste to nepoznali a aj pri ných receptoch.
@nuura , nebola som pri tom, teda ti nemôžem odpovedať na tvoju otázku.
1x pusta
marcel83
Tu je výrobok, ktorý sa predáva bežne v obchodoch. Keď ho dokázala poskladať pani Hozlárová, môže ho poskladať hocikto iný. Na obrázku je aj kontakt na pani, stálo by za pokus tam zavolať, zaujímalo by to aj mňa, ako to skladajú.





Ja som sa skôr pozastavil nad komentárom:

"nerobila som to z kúpeného cesta, ale to cesto som nerobila ani ja, lež moja staručká teta, však vedela, že chcem robiť štrúdľu. doma u seba spravila klasické domáce štrúdľové cesto, ručne vytiahla, narezala na veľkosť môjho plechu, jemne pomúčila, položila na seba, poskladala, zabalila do mikroténu a hned za čerstva mi ho priniesla"

Ak má autorka receptu 64 rokov a svoju tetu nazýva "staručkou", tak je jej teta o dosť staršia ako autorka /sestra mamy alebo otca autorky/ a proste neverím, že by temer 90 ročná žena utekala niekomu priniesť cesto na štrúdľu. A ak to tak naozaj bolo, je prinajmenšom zo strany autorky neetické, že si nebola pre cesto sama...

Preto sa prikláňam k anketnej odpovedi č.2.
pusta
@marcel83 , veľmi sa mýliš, moja teta je podstatne mladšia a veľmi čiperná, bolo ich 7 súrodencov a je z nich najmladšia, ten vek je len tvoj výmysel, okrem toho do jej veku ťa vonkoncom nič nie je. do moje rodiny a osobných či súkromných vecí ti je figa borová
zase si super aktívny, koleduješ si o totálny BAN.
mata3636
@pusta - ja som nikoho "nerozniesla na kopytách". Mám 42 rokov, štrúdľu som robila 3x v živote, teda žiadny expert nie som. Ale čítať a dať si dva a dva dokopy viem. Ak vaša teta to cesto narezala na veľkosť plechu, tak potom ako sa na ňom objavili stopy po poskladaní? To cesto JE kupované a môžte sa vykrúcať, prekrúcať, vysvetľovať, urážať alebo sa blahosklonne nad všetkým akože povzniesť, to vám ide. Nechápem ale, prečo to všetko.
skillet
Mám inú otázku. Načo je tu takýto rodinný recept na štrúdľu s tajomným cestom. Názov receptu mal znieť "Plnka so staromaďarskej štrúdle" Nikto netuší aké je zloženie surovín na cesto, tak potom načo je tu taký recept?? Autorka raz napíše že ten recept zdedila, takže určite recept na cesto vie. Druhýkrát musí zatelefonovať staručkej tete, ktorá to tajomstvo zrejme chráni. Hotová kovbojka. Ja si myslím, že to je cesto kúpené a autorka sa už včera zamotala. Dnes sa snaží rozmotať, aby domotala nás všetkých.
zolik
Ono v tomto recepte islo skor o plnku ako o cesto. A na kupovanom kvalitnom strudlovom ceste ja osobne nevidim nic zle, len to treba priznat alebo hned odfotit aj donasku do domu, podomacky zabalene cesto v mikrotenovom sacku. Pripadne aj dodavatela a tvorcu toho strudloveho cesta. ;-)
k599
Pani @pusta dakujem za odpoved! Popravde a so vsetkou vaznostou, nezda sa mi, ze vase cesto je cerstve. Myslim, ze na cerstvom ceste by take stopy po skladani nezostali. Som presvedceny, ze cesto je kupovane a priklanam sa k nazoru, ze @jozka2 vcera o 19.18 hod. vo svojom komentari vsetko spravne vystihla. Prajem vam pokojny vecer!
marcel83
Pani pusta. Áno, ten vek som strelil, lebo ste písala "moja staručká teta", tak mi z toho vyšlo, že je staršia, ako Vy.

Nevyhrážajte sa mi nejakým BAN-om. Nič zlého som Vám nenapísal.

Apropó, na základe Vašich útokov voči mne a toho, čo tu predvádzate posledné dni mám taký pocit, že na dlhšej strane hojdačky sedíte Vy...
kukulienka71
@pusta , fakt je lepšie sa priznať, "len hlupák zotrváva vo svojom omyle", to je citát, neviem od koho. Zapracovala ti včera fantázia, chcela si byť zaujímavejšia s tou tetou, lebo si sa zamotala, že je domáce. Cesta von je len jedna. Horšie to už nebude, kto chce, odpustí, kto nechce, neodpustí. Takto to len naťahuješ ako gumu na gatiach:-)
pusta
@skillet , nie je to tajomstvo, o recept na cesto ma požuadali a tým ho posielam.
kedže to cesto som nerobila ja, nepovažujem za potrebné ho sem pridávať.
štrúdľu som spravila celú sama a tak som aj recept pridala ako recept na štrúdľu, nie recept na štrúfdľové cesto.
1x pusta
pusta
@marcel83 , mňa vonkoncom nezaujíma Váš názor o tom, kto je na
dlhšej strane hojdačky. neútočila som. nevyhrážala som sa, iba som konštatovala.
faktom je zostane, že ste oklama a podviedoll redakciu, že nerešpektujete Vám udelený BAN redakciou už 2x, prišiel ste pod 3. nickom a tým znevažujete, anulujete rozhodnutie redakcie a zosmiešňujete ju týmto.
pusta
@marcel83 , zase chyba.
fakt je len fakt a nezmeníte ho. rozhodnutie @redakcia platí rovnako pre každého bez výnimky, teda aj pre Vás rovnako.
pusta
@pribinacek , písala som ti, že tebe ho pošlem, a veľmi rada, lebo si ma o to slušne požiadal :-)
v poriadku, myslela som si, že tvoja pani manželka ho vie spraviť :-)
prajem ti k tej mňaminky - mňam štrúdli Dobrú chuť :-)))
elalea
Najlepsie je mat napecene a navarene a naservirovane uz o 7.04h rano,ja som este ani nemal umyte zuby,a pani @p uz mala na stole perfektne kuracie pecienky s udenou paprikou.....;-).....proste,su super ludia,ktori varia a pecu kazdy den,vzdy presne porcie z ktorych nic nezostane na druhy den a to vsetko z 50e na mesiac....sa mam comu priucit zistujem...:-DDD
zolik
Marcel83 nic zle nenapisal. Vlastne napisal to co si aj tak mysli väcsina. A Kukulienka to tiez dobre vystihla. Neviem na co sa vyhrazas. A len tak na okraj: tvoj koment dnes o 19:33 "strudlu som spravila celu sama....". No podla toho ako si sa zamotala, celkom sama si ju nerobila. Plnku ano, cesto vsak urcite nie. To bola ta "starucka teta", nech to uz bol ktokolvek.
pusta
@zolik , nezamotala som sa, jasne som napísala, že štrúdľové cesto som nerobila, štrúdľu áno. :-)
a ty si čo myslíš, že cesto sa rozložilo na foliu na stole samo, tá plnka skočila na cesto sama od seba, cesto sa samo zarolovalo, potom sa samo zahlo pod seba, samo sa potrelo, skočilo samo do trúby, samo sa upieklo a sa vybralo, nakrájalo sa samo, naservírovalo sa samo???
ako sa asi tá štrúdľa sama spravila :-)))
nie, štrúdľu nerobila moja staručká teta.
si fakt úbohá.


@marcel83 - napísal, a nerešpektuje rozhodnutie od @redakcia.
nehovor, že to nevieš.
nie je moja chyba, že sa s tým ešte nikto nestretol, to je problém tých, čo si to myslia, nech si to len myslia.
už mi to spravili aj inde.
prajem ti pekný večer.
zolik
@pusta , toto ponecham na ostatnych Varechacov, aby si sami utvorili nazor, ktora z nas je tu UBOHA. Pretoze ja som Ta jedinym slovom osobne nenapadla.
pusta
@kukulienka71 , nikdy som nikoho nenútila, aby sa stal mojim priaznivcom alebo ťahal so mnou, nespravím to ani teraz. sú len dve možnosti, bud zaujíma ho dobrý recept alebo ho recept nezaujíma, ja ho vôbec nemám čo zaujímať.
je mi ľúto, ale toto je na celé môj názor, prepáč mi to,
ja nikoho nerozoberám., nemám to rada, ak ma rozoberajú alebo mi vnucujú čo mám alebo nemám urobiť a ako o mám urobiť.
za seba, robím to tak, ako najlepšie viem.
1x pusta
pusta
@zolik , nenapadla? napísala i, že som robila len plnku a nie štrúdľu.
tak to je u mňa to "úbohá".
dakujem.
1x pusta
jozka2
Prosiiim vas na kolenach,ukoncite tuto nezmyselnu debatu.Je Tolko krasnych a zaujimavych veci,ci receptov ktore su hodne povsimnutia ,ako nejake cesto na strudlu.
Kazdy z nas ma svoju pravdu a fakt je,ze plnka a prevedenie strudli je ukazkove,nie je odflaknute a taky maly detail ako je strudlove cesto jej mozme odpustit a verim,ze kazdy jej to odpusti,len v buducnosti sa treba vyvarovat,takych myso-blsich uskokov.pre kazdeho kto len trosku chce varit,urobit strudlove cesto je malina,ale vytiahnut ho-veelky problem.
1x jozka2
jozka2
Daguska,vdaka za recept,ktory si pridala od tvojej babicky,nikdy som nedavala smotanu a to mam receptov na strudel ani neviem kolko.Skusim upiect podla neho.Prajem pekny den.
pampusik
Pusta pekne fotky, krasna strudla.
A vy ostatni nemlatte tu prazdnu slamu. Je tu malo receptov na strudlove cesto? Chcete len recept na cesto od pusty? Tym padom vas pusta a jej recepty zaujimaju. Tak sa chovajte ako ludia a nie dive stado.
Pusta drz sa. Prajem ti dobru noc a pokoj v dusi.
Z Tampere T.
pusta
@pampusik , trafil si presne kliniec po hlavičke!
neboj držím sa statočne.
v duši mám mier a pokoj, v srdci mám skutočné šťastie, doma pohodu a lásku :)
dakujem za tvoje krásne hodnotenie a podporu.
Aj ja tebe prajem Dobrú noc, idem sa odložiť na zajtra :-)
daguska
@terinka55 ,súhlasím.A to som sa tak velmi potesila,ked som tú strúdlu uvidela.Úbohá strúdla.Cím si toto zaslúzila?
terinka55
@daguska , máš pravdu! Aj ja, a hneď na úvod som dala najvyššie hodnotenie. Po naslednom prečítaní príspevkov, som zostala v šoku a nemom úžase! Kam až snaha zviditeľniť sa za každú cenu dospeje!!!!! Keď niekto nemá štipku sebareflexie, každá rada je drahá a každá snaha z druhej strany zbytočná. Toto s varením a prezentáciou jedla nemá nič spoločné. TO JE LEN TÚŽBA BYŤ ZA KAŽDÚ CENU V POPREDÍ!!!!! IBA JA A TISÍC KRÁT JA A NIKTO INÝ!!!!! Štatisti tlieskajte a obdivujte, ináč vzniknú tieto choré hádky. Dokonca som si všimla, že keď niekto pochvalne nereaguje, tak nejaký dávny alebo nový nick reaguje s veľkým obdivom a potom sa s veľkou pompou odpovedá... A kolotoč sa začína... Vyburcovať a popudiť ľudí, len nech sa o mne píše každý boží deň v týždni od rána do večera a od večera do rána... Trápne a smutné, čo všetko aj @redakcia dovolí. Veď bez JEDINEČNEJ BOHYNE by sa to tu asi zrútilo, hotová apokalypsa a koniec sveta... Všetkým normálnym a slušným varecháčom prajem príjemný víkend a odvahu sa nevzdať a aj ozvať.
pusta
@dr , to teda je
@terinka55 , hádam už stačilo :-)
myslím, že mi rozumieš.
dakujem.
Pekný deň a pekný víkend ti prajem :-)
1x pusta
pusta
@terinka55 , ak budeš pridávať denne 1 recept, budú aj tebe dakovať, budú aj okolo teba fofrovať, kladne aj záporne, bude sa hovoriť do nekonečna aj o tebe, o tvojej sebareflexii a môžeš do sýtosti reagovať podľa seba, do nekonečna odpovedať , ako ty vravíš - "zviditeľňovať sa. "
ja to naozaj nepotrebujem, ja tvrdo pracujem.
budeš potom veľmi prekvapená, že nič podobné o tebe nenapíšem a nebudem ťa ani rozoberať ako ty mňa.
a teraz už Príjemný deň a celý víkend.
marianne
Uz by ste mohli skoncit tuto story,zase milion komentov.@pusta sama najlepsie vie,co tam dala a co nedala.Ak klame,tak v prvom rade samu seba.My sa tu mozeme natahovat o to, ci to cesto je doveryhodne echt tahane alebo kupovane,ale nikto tym nic nevyriesi..tej plnke niet co vytknut,vyzera vyborne a ten zvysok uz vie ona sama...
marianne
len @pusta vies,to je cosi hrozne niekedy sa stale preluskavat touto nekonecnou,ani neviem ako by som to nazvala..neunavuje Ta to? pri skoro kazdom recepte?
pusta
@marianne , zdieľam tvoj názor :-) vystihla si to.
ver mi, že aj pre mňa je to únavné.:-(
úplne s tebou súhlasím vo všetkom.
marianne
Posledne co napisem je,ze by s tym bolo treba nieco robit @pusta ,lebo toto netrva mesiac ani dva,ale roky a ak sa nieco nezmeni,tak ako tu bude vyzerat?,dnes som chcela dat recept,ale mam po nalade..:-(
tinca
@pusta strúdľa vyzerá skvele, ale k tomu cestu,moja mamina robila len a len ťahanú, pamätám si ešte aj ten bledomodrý obrus, ktorý bol výhradne na štrúdľu.Asistovala som jej a naučila som sa ju a aj párkrát robila. Ja to priam umenie, ale neviem si predstaviť ťahané cesto /doma/pokrájať na takéto presné obdlžniky. Ja to môj názor,prepáč a mám toho odpečeného už veľa.
rela
Keby ste @pustu sústavne nenapádali (nehľadali blchy výlučne v jej receptoch), nemusela by sa brániť! Robíte z nej štvanú zver a nepáči sa vám, že neprijíma v pokore vaše arogantné až hysterické útoky. Ste to práve Vy, kto tu sústavne otravuje atmosféru ale nie @pusta !
pusta
@tinca , ja som ešte doma ručne ťahané štrúdľové cesto nerobila, nebola som pri tom, ked ho robila moja teta, nemám žiaden dôvod jej neveriť, vždy robí poctivo doma ona sama, nemám žiaden dôvod povedať niečo iné, tobôž nemám dôvod klamať, napísala som pravdu.. sama som robila len vaľkané štrúdľové cesto a mám tu aj recept Hruškovo - maková štrúdľa.
som veľmi rada, že tebe sa recept páči a si štrúdľu pochválila, od teba si to veľmi vážim. :-)
dakujem ti.
2x pusta a tinca
pusta
@rela , presne tak, nielen blchy hľadajú na mne, pomaly už aj dierku na zadku s prepáčením :-)))
nech si všetci tí dobre pozametajú najprv na vlastnom prahu, nech sa ale dobre pozrú na seba do zrkadla, aby sa dobre videli, skôr než niečo napíšu.
a tak si skromne myslím, keby aspoň jediný raz pridali jeden poriadny recept sami, teda väčšina z nich, zistili by na sebe, koľko tvrdej práce a odriekania to obnáša a potom ich niekto zjazdí pod čiernu zem, potom by neboli taký hrdinovia a zmĺkli by.
dakujem za tvoju podporu.
1x pusta
terinka55
@pusta , ešte snáď toľko. NIKDY som nespochybnila, ani nezatratila Tvoje kuchárske umenie. Naopak, vždy som pochválila a vyzdvihla Tvoju pracovitosť. Variť a piecť vieš a výborne. Čo osobne mňa štve a určite aj veľa ďalších, sú tieto "teátra" okolo každého Tvojho receptu. A to, že žiješ v nejakej fikcií, a keď to nejde podľa Tvojich predstáv, tak vyvoláš spor a divadlo je na svete! Nech Ti to aj naďalej dobre varí, ale nech skončí táto hystéria. P.S. Nemusím pridávať ani jeden recept, a môžem Ťa s čistým svedomím ubezpečiť, že variť a piecť viem :-)
pusta
@terinka55 , ja som ani jediným slovíčkom nespomenula tvoje varenie, vúbec som ho nespochybnila. prečítaj si to ešte raz.
hovorila som o tom, že keby si pridala aspoň jeden jediný recept, zistila by si, koľko práce a odriekania to je. čo všetko to obnáša a čo všetko s tým chodí, potom aj ty by si mohla reagovať do sýtosti podľa seba, znášať pozitívne i negatívne komentáre a keby ťa za toto všetko ešte aj znosili pod čiernu zem, potom by si pochopila a mala úplne iný pohľad na celé. dotklo sa ma veľmi práve od teba, že sa potrebujem zviditeľňovať. ver mi, že nepotrebujem.
za mňa hovorí moja práca, nie ja vyvolávam tieto "teátra" okolo, len opakujem po tebe, lež tí, čo nič nepridajú ani jeden jediný recept, teda väčšinou je to tak, tí sú tí najmúdrejší a chodia sa sem len vykecávať, lebo nemajú čo na práci a nevedia, čo je s tým spojené.
prepáč mi, ale nenechám sa urážať nikým nemám na mysli teba. preto si myslím, že by si mohla pouvažovať nad tým, ako si to predtým napísala.
naozaj nič vo zlom, ale skús to!
1x pusta
pusta
@terinka55 , vždy som bola k tebe maximálne slušná a aj teraz som.
ak ti smiem v dobrom poradiť, nehodnoť nikdy osobu autora, hodnoť len recept ako taký.
to je z mojej strany na teba všetko.
dakujem ti za pochopenie a prajem ti Pekný deň a víkend.
1x pusta
pusta
@terinka55 , ty ma vôbec nepoznáš, ja nežijem v žiadnej "fikcii", ako si napísala, ale vo veľmi reálnom a tvrdom svete, tvrdo pracujem, sústavne sa vzdelávam, nesedím na vavrínoch, stojím nohami pevne na zemi, našťastie dom mám pohodu, porozumenie a láskyplnú podporu, svoje názory nikdy nemením a stojím si za svojim slovom.
1x pusta
pusta
@ila424 , ja sa zas čudujem tvojej otázke.
viem, že ty chodíš do práce, pracuješ za pc, ja som už na dôchodku a som časový milioníár..
pusta
@medovnicek , verím, že cítiš tú vôňu až tam, tá štrúdľa je naozaj úžasne voňavá a veľmi chuttná :-)
tvoja pochvala ma veľmi potešila :-)
dakujem.
1x pusta
skillet
Pusta vidím že si doplnila do postupu recept na ťahané štrúdľové cesto. Je to presne ten recept, ktorý mám aj ja, aj postup prípravy je ten istý.

Pozdrav tetu a než sa poberie na onen svet, aby ti stihla ten recept prezradiť. Potom bude rodinný, ktorý sa z dedí generácie na generáciu. Zatiaľ je to len tajný recept jednej tety. Prajem peknú nedeľu.
pusta
@skillet , no dúfam, že mi ho prezradí skôr, než sa poberiem ja na onen svet DDD
to vieš, starí ľudia sú paličatí :-))) aj ked mi ho prezradí skôr, som najstaršia vnučka v rodine, aj tak budem musieť zachovať rodinné tajomstvo a odovzdať zase len rodine :-) teta ho má od babičky...atd, nie je to iba jej recept, dedí sa :-)
som rada, že si si recept všimol, si prvý vôbec zo všetkých, čo ho tak strašne chceli.
pozdravím ju neboj.:-)
potešila si ma, dakujem.
nuura
@pusta , hore si pridala recept na tahane strudlove cesto, ktore ako tvrdis:,,Podarilo sa mi po dlhom presviedcani ziskat od mojej tety nas rodinny recept.,, @skillet napisala, ze taky ma aj ona. Evidentne si ju nepochopila. Reakcia na jej koment od Teba bola, ze ,,dufas, ze Ti teta ten recept prezradi skor, nez sa poberies na onen svet,,. Stojim si ,,na kabli,, ja alebo zase splietas hluposti?
tinca
@pusta a kdeže je ten rcp na ťahanú štrúdľu, ja ho nevidím, díky:)
pusta
@skillet , nemám žiaden dôvod ti neveriť, však tieto cestá sú si pomerne dosť podobné, niekto používa hladkú múku, niekto polohrubú, z tukov ja to masť, maslo alebo olej, dôležité je poriadne cesto vypracovať.
pozrela som si tvoj link, máš perfektný postup, krásne zdokumentovaný fotkami, @ajka
dakujem za link, že som si mohla pozrieť tvoj blog :-)
Srdečne blahoželám :-)
pusta
@kukulienka71 , teší ma, že si vyskúšala túto moju štrúdľu a si s ňou spokojná, splnila tvoje očakávania :-)
na fotke v linku vidím, že sa ti krásne vydarila :-)
dakujem veľmi pekne. mám z toho úprimnú radosť..
babkamt
včera som robila plnku podľa teba. Spravila som dva záviny s plnkou podľa teba a dva makovo-jablkovo-višňové. Otvorila som zavárané višne v rume. Cesto som robila to, čo mám v receptoch. Veľmi dobre sa s ním pracuje. Žiaľ, neviem pridať fotku do komentára. Musím ti povedať, že tá plnka je výborná. Už len takú budem robiť, ak nebudem mať doma mak. Najprv som chcela napísať, že nie je dobrá. Keby si videla, koľko som z nej na posedenie zjedla:-) Nevedela som sa jej dojesť. Ďakujem za výborný recept.



pusta
Milá@babkamt , perfektne sa ti vydarila, krásne fotky máš.
no, ja sa ti vôbec nečudujem, že ti tak chutilo, že si toľko zjedla na posedenie a nevedela si sa dojesť:-)))
táto štrúdľa je prudko návyková :DDD
dakujem ti za úžasnú správu, veľmi si ma potešila.
1x pusta
pusta
POĎAKOVANIE

dakujem všetkkým tým neznámym priaznivcom - v tejto chvíli je vás aktuálne 438, ktorí dali svoj lajk môjmu receptu Staromadarská štrúdľa
v kolonke: "Páči sa ti tento recept?".
veľmi si to vážim, úprimne ma to teší.
srdečne dakujem vám všetkým :-))
pusta
Milý@k599 , je to od teba veľmi milé :-)
ver mi, že z mojej strany určite je!
1x pusta
beatacsontosova
@pusta - tak ako som sľúbila návšteve, štrúdlik je hotový, celé som robila podľa tohto postupu aj cesto, výborne sa s ním robilo, netrhalo sa, spravila som jednu obrovskú štrúdľu (ani na plech mi nevošla rovno, tak som ju skrútila), akurát som dojedla obed a ako dezert som si dala štrúdľu, je vynikajúca, drahý ochutná až večer keď sa vráti z práce :-)
pusta
@beatacsontosova , som, rada, že sa ti recept vydaril vrátane receptu na štrúdľové cesto, ktoré som pridala :-)
najmä,. že chutilo :-)
dakujem za skvelú správu.
pusta
@all ,
dakujem všetkým tým neznámym fanúšikom, ktorí lajkli môj recept v kolónke "Páči sa ti tento recept" a zdieľate ho, aktuálne je Vás až 593 a Váš počet neustále stúpa, to pre mňa znamená, že recept je naozaj skvelý a čo ma nesmierne teší :-)))
úprimne Vám všetkým dakujem za Vašu priazeň :-)
lizatko
No, tak som docitala, dobre som sa pobavila, nasmiala a ked si budem chciet zlepsit naladu tak si otvorim znova tuto vtipnu stranku ... :-)))
lizatko
Usmevny uvod v bode 19. Dobre ze ste tu tetu presvedcili, lebo inak hrozilo ze si ten recept chce zobrat do hrobu. ...naco???
maribe
je fantastická :) práve vonia na tanieri a teším sa na ďalší kúsok :)
pusta1
@maribe , to ma nesmierne teší, že štrúdľa je fantastická :-)))))
nech ti len chutííí :-)
som veľmi rada, že sa ti tak veľmi vydarila a si taká nadšená.
dakujem za úžasnú správu.
pusta1
Všetkým tým mojim neznámym priaznivcom, ktorí lajkli tento môj recept a zdieľajú ho, ku dnešnému dňu je vás až neuveriteľných
664 fanúšikov, vám všetkým úprimne dakujem a prajem gurmánsky zážitok z tejto úžasnej Staromadarskej jablkovej štrúdle :-)
veľmi ste ma potešili, netušila som, že je o ňu taký obrovský záujem.
zuzanka1367
Dnes som použila do štrúdli Vašu plnku, musím ju pochváliť, je výborná, vďaka.


pusta1
@zuzanka1367 , dakujem za vyskúšanie môjho receptu, za úžasné foto, ktoré si pridala, som rada, že chutilo :-)
vdaka za sa skvelú správu, potešila si ma.
pusta1
@all
moje sedečné podakovanie patrí aj 670 - tim mojim priaznivcom, ktorí tento môj receptík lajkli a šíria ho dalej, prajem vám, aby vám všetkým táto úžasná štrúdľa vždy chutila :-)))
neradiana
Výborný dnes som ho vyskúšla , vydaril sa , vonal a bol chrumkavý ako si písala ... chutil :)) určite ho ešte upečiem
mentos
Najlepšia štrúdla ako som robila. Úžasná, vyvážená chuť. Inú už nerobím. Ďakujeme za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia