Foto: pusta
Toto je náš starý rodinný recept, ktorý sa dedil z prababičky, cez babičku, mamu až skončil u mňa, do jablkovej štrúdle sa dáva strúhanka, Zobraziť celý popisToto je náš starý rodinný recept, ktorý sa dedil z prababičky, cez babičku, mamu až skončil u mňa, do jablkovej štrúdle sa dáva strúhanka, ale opražená na masle, jablká sa nestrúhajú, ale krájajú na malé plátky, pridávajú sa hrozienka namočené v rume a opražené na hrubo posekané orechy. Ponúkam recept priaznivcom chutnej voňavej a chrumkavej štrúdle s kúskami jablka.
porcia
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 pláty ručne ťahané |
|
750 g |
|
50 g |
|
60 - 70 ml |
|
50 posekané na hrubo |
|
1 na šťavu |
|
50 g domáca |
|
150 g čerstvé |
|
1 ČL |
|
1 bal. |
|
50 g |
|
podľa chuti na posypanie |
|
Postup
-
1
Hrozienka som namočila do rumu, pred pridaním do štrúdle som ich nechala dobre odkvapkať.
-
2
Na panvici som rozpustila polovicu masla...
-
3
...a na rozohriatom masle som opražila strúhanku do svetlo - hneda, nechala som ju úplne vychladnúť.
-
4
V hrnčeku som rozpustila zvyšok masla.
-
5
Jablká som umyla, zbavila stopky a jadrovníka, ošúpala som ich a pokrájala na malé tenké kúsky.
-
6
Pridala som k nim citrónovú šťavu,...
-
7
..vanilkový cukor,...
-
8
...mletú škoricu,...
-
9
...scedené a odkvapkané hrozienka, na hrubo posekané orechy, ktoré som predtým na sucho opražila a nechala úplne vychladnúť.
-
10
Pridala som kryštálový cukor krupica...
-
11
...všetko som spolu dobre premiešala a nechala 30 minút odpočinúť, náplň bola hotová.
-
12
Na teflónovú fóliu, ktorú som jemne pomúčila, som položila jeden plát cesta, výdatne som ho pomastila rozpusteným maslom, na prvý plát cesta som položila druhý, ktorý som tiež dobre pomastila maslom , rovnako tretí a aj štvrtý plát.
-
13
Na posledný list cesta som v dolnej tretine cesta rozprestrela opraženú vychladnutú strúhanku tak, že som po obvode na oboch stranách a dole na okraji vynechala voľný pás asi 4 cm široký a na strúhanku som rovnomerne rozložila jablkovú náplň s hrozienkami a orechmi.
-
14
Pomocou fólie som od dolného okraja smerom nahor zarolovala štrúdľu tak, aby spoj bol na spodku štrúdle...
-
15
...a okraje som zahla na oboch koncoch na spodok štrúdle.
-
16
Štrúdľu som aj s teflónovou fóliou opatrne preniesla na plech na pečenie, povrch som ešte potrela výdatne rozpusteným maslom...
-
17
...vložila som štrúdľu do trúby vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som ju asi 30 až 35 minút, kým povrch nebol pekne do ružova, potom som štrúdľu vybrala, ked úplne vychladla, pokrájala som ju na porcie a posypala práškovým cukrom preosiatym cez sitko.
-
18
Hotovú štrúdľu som dala na podnos a servírovala s dobrým espressom. Je to náš starý rodinný recept, ide o chrumkavú, veľmi chutnú, nádherne a dráždivo voňajúcu aromatickú jablkovú štrúdľu s kúskami jabĺk, s hrozienkami a s opraženými orechmi, ktorá nie je vôbec presladená a svojim charakterom i zložením sa líši od iných jablkových štrúdlí, odporúčam vyskúšať :-)
-
19
Podarilo sa mi po dlhom presviedčaní získať od mojej tety náš rodinný recept na ručne ťahané cesto na našu domácu Staromadarskú štrúdľu. recept na štrúdľové cesto na želanie mnohých Varecháčov pridávam: zloženie cesta: 300 g polohrubej múky 1 štipka soli 10 g masla 1 vajce 1 CL octu 200 ml vlažnej vody rozpustené vlažné maslo na pomastenie rúk pri vyťahovaní Postup: Na stôl preosejeme múku, zmiešame so soľou, v múke spravíme v strede kráter, do ktorého dáme rozpustené vlažné maslo. Pridáme ocot. Rozšľaháme vajce vo vlažnej vode, zmes pridávame postupne do múky, možno nebude potrebné pridať všetku vodu, možno bude treba pridať o niečo viac vlažnej vody, čo závisí od kvality múky a jej vlhkosti.Cesto najprv spracovávame nožom na doske, ked sa spojí, prenesieme ho do misy a potom ho vypracujeme ho rukami na kompaktné polotuhé cesto, nesmie byť ani veľmi tuhé, ani mäkké, spracovávame dovtedy, až sa začnú tvoriť na ňom veľké pľuzgiere. Potom jemne pomúčime dosku, bude treba viackrát, cesto vyberieme z misy a plieskame ním silne z výšky o dosku dovtedy, za občasného pomúčenia dosky podľa potreby, kým sa nám cesto prestane lepiť o dosku a nelepí sa ani na ruky. Vytvarujeme z cesta malý bochníček, ktorý prikryjeme menším hrncom, ktorý sme predtým zohriali. Cesto musí byť stále v teple, nesmie dostať prievan. Necháme 30 minút odpočívať. Na dosku položíme obrus, ktorý dobre pomúčime, do stredu položíme cesto, rozvaľkáme od stredu počnúc k okrajom do tvaru malého kruhu rovnomerne. Ruky si výdatne pomastíme rozpusteným vlažným maslom a chrbtom rúk prstami ohnutými nadol a schovanými do dlane, podoberieme cesto pomastenými rukami a odspodu chrbtom rúk vyťahujeme postupne od stredu smerom von dookola po obvode opatrne vyťahujeme až na veľkosť celého stola do vtedy, až kus cesta bude po obvode prevísať cez stôl smerom nadol, zhrubnuté okraje odstránime. Vytiahnuté cesto výdatne pomastíme vlažným rozpusteným maslom. Pokračujeme dalej, ako je uvedené v recepte na štrúdľu. Recept na prenesenie ručne vytiahnutého cesta ku mne mi nedala,. to je jej špecialita, ktorú si žiarlivo stráži, len poznamenala, že sa to naučila priamo vo výrobni.:-) Milí Varecháči, tak nech sa páči, vami žiadaný recept som na vaše želanie pridala:-)
dakujem za originálnu pochvalu :-)
je to pre mňa veľká česť a zaväzuje ma to.
dakujem vám úprimne.
som rada, že sa ti štrúdľa páči a upečieš :-)
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
jablková štrúdľa sa považuje vo svete za starú tradičnú viedenskú klasiku, avšak svoj skutočný pôvod má v ossmanskej ríši, v dnešnom Turecku,
K Madarom sa dostala už počas tureckej nadvlády okolo rokov 1520 - 1560, rozšírila sa do celej Európy a zachovala sa až podnes deň :-)
tento náš rodinný recept sa odlišuje od iných jablkových štrúdlí tým, že sa pridáva opražená strúhanka, ktorá pridá na chuti a lepšie nasáva vlhkosť z jabĺk, cesto sa nerozmočí, zostane vláčne, jablká sa nestrúhajú, ale krájajú na plátky, ktoré pustia menej vody a štrúdľa je potom perfektne šťavnatá, hrozienka v rume a pravá vanilka v kombinácii so škoricou a citrónovou šťavou jej dodajú vynikajúcu chuť a nádhernú arómu, opražené vlašské orechy zase pridajú na chuti a chrumkavosti.:P
dakujem za uznanie a 5*
dakujem.
teší ma, že sa ti páči :-)
dakujem ti za pochvalu.
len napíš zážitok o tvojej milej babičke a Babičkinej jabloňovej záhrade s tými špeci slivkami, už teraz sa teším :-)
ak budem robiť štrúdľu pre teba, tak len celú a nepokrájanú, spravím ešte jednu, z nej si odkrojím len kúsok a väčšiu časť dám celú tebe, ani teraz sa mi viac neušlo, moji chlapi degustovali tak rýchlo, až zjedli skoro celé :-) ešteže som si uchmatla ten jeden kúsok :-)))
samozrejme, že aj celý kontajner kakajíčka trošku horkého a horúceho dostaneš len ty sám DDDDD
to ja dakujem tebe, priateľ môj, za krásne uznanie.
teší ma, že som v tebe vyvolala týmto receptom milé a krásne spomienky na detstvo :-)
dakujem za krásnu pochvalu,
dakujem ti za pekné zhodnotenie a 5*.
Pekné ránko aj ja tebe prajem :-)
dakujem ti za pochvalu.
aj u nás sa robilo tak isto s odkrojkami a plnilo sa ako spomínaš ty, avšak nad jablkovú štrúdľu nebolo :-)
často to boli 3 až 4 veľké plechy a zaprášilo sa po nich.
raz si jedna moja teta/mala vtedy 14rr/ niekoľko kúskov schovala do cedníka, ktorý bol zavesený na stene, mama išla variť, potrebovala ten cedník, milé štrúdličky popadali na stôl a my ostatní sme sa na to s veľko radosťou vrhli, nič sme jej nenechali DDDDD
dakujem za tvoj milý komentár.
stará mama bola veľmi zručná, zvládla všetko okolo veľkého stola, okolo murovanej pece a všetko v kuchyni, okolo detí a aj na dvore...je pravda, že prvá vstávala už za svitu a posledná išla spať.
to ja dakujem tebe za krásne spomienky.
no vidíš, ja som si po toľkých rokoch na jej úžasnú štrúdľu trúfla a neľutujem :-)))
dakujem za krásnu pochvalu.
ach, či som len rada, že aj tvoje krásne spomienky na babičku i na mamku znovu a na detstvo ožili:-)
dakujem za krásne uznanie mojej práce a 5*
dakujem veľmi pekne.
ja radšej zostanem pri doma spravenom a ručne ťahanom ceste :-)
* @feromon
ospravedlňujem sa za chybu v tvojom nicku.
dakujem ti za pochvalu.
spoľahni sa!
mala som to šťastie, že mi ho spravila včera a doniesla. :-)
to ja dakujem tebe za pochvalu.
veru, recepty našich milovaných babičiek si treba ctiť, zachovávať a rozširovať, odovzdávať dalej.
teší ma, že túto štrúdľu tak krásne hodnotíš a dávaš 5* :-)
dakujem ti.
takú úžasnúúú mám radosť :-)))
poteší ma nesmierne, ak tú náplň vyskúšaš a viem s istotou, že ty áno.
dakujem za krásne uznanie a 5*, poprosím potom aj o tvoju odozvu:-)
urcite vyskusam bud do zavinu alebo na krehke cesto, mozno sprcnem aj trosku medu, uvidime, kazdopadne uz sa tesim :-)
tiež vyskúšam :-)
ak vyskúšaš čo i len tú náplň, tak ťa pekne poprosím o spätnú odpoved. veľmi pekne dakujem.
dakujem ti.
@pusta mňa by veľmi zaujímalo, ako to teta robí, že to ručne vyťahané cesto zloží a prenesie. Ja som síce ťahanú štrúdľu naposledy robila ako cca 13 ročná sopľaňa, vyťahaná natenko, mastná od oleja prevísala na pomúčenom obruse cez stôl, preto si to absolútne neviem technicky predstaviť ako sa to dá prenášať a ešte aj zložiť. Ďakujem za odpoveď. Myslím to vážne.
napísala som to tiež už dnes ráno o 6,49 v odpovedi pre @bakmamt .
Inak štrúdľa je lákavá, aj fotka pekná.
vyrastáte a množíte sa tu ako huby po daždi DDDDD už som odpovedala po pravde. a opakovane.
kto si odo mňa recept pýtal, ten ho aj dostane. TY NIE :-)
to len kvôli tomu si sa zaregistrovala dnes DDDDD
rada by ste provokovala, ale nedarí sa vám to :-)
ste nešikovná, ľutujem.
moja mama a stará mama robievala štrúdľové cesto takmer rovnako,len nepridávala smotanu. to cesto so smotanou musí byť úžasné, zajtra zavolám mojej tete, nech mi povie svoj recept, aby som ho mohla posunúť.
my používame polohrubú múku.
napísala si to skutočne podrobne a veľmi dobre.
dakujem za tvoj pekný, veľmi hodnotný a doplňujúci komentár :-)
vyhlasujem anketu.
1.cesto je kupovane
2.cesto je rucne tahane
staci ked odpoviete iba cislom,cize 1 alebo 2.
moja teta ho narezala skalpelom na potrebnú veľkosť, dobre pomúčila, vložila medzi listy pečiaceho papiera jednotlivé pláty ce,aby sa nezlepili pláty cesta, potom položila na seba, vložila opatrne do mikroténu, aby nevyschlo, dala do umelohmotného dostatočne veľkého prenášača na zákusky aj s krytom a doniesla.
nič som nepísala o skladovaní cesta, ani o jeho dlhšom uchovávaní.
robila ho v ten deň, ked som piekla štrúdľu a za čerstva priniesla.
zodpovedala som popravde a so všetkou vážnosťou.
@radox1 , založ spokojne extra Diskusiu, máš ideálnu možnosť a môžete hlasovať :-)
ev, sa spýtaj výrobcov kupovaného cesta ručne ťahného štrúdľového cesta, nemusí to byť len Tesco, predáva sa aj inde, možno povedia, ako to robia oni, bude to zaujímavé a poučné.
ja to nepotrebujem vedieť, mám lepšiu možnosť.
nemusíš byť solidárny so mnou.
len ti pripomniem, že tento recept nie je receptom na štrúdľové cesto.
dakujem.
vidno to dobre aj na úvodnej titulnej fotke, že cesto je naozaj kvalitné domáce ručne ťahané, kupované by tak nevyzeralo.
podobne ste ma rozniesli na kopytávch pri recepte na Thang Zhong a iných, len preto, že ste to nepoznali a aj pri ných receptoch.
@nuura , nebola som pri tom, teda ti nemôžem odpovedať na tvoju otázku.
Ja som sa skôr pozastavil nad komentárom:
"nerobila som to z kúpeného cesta, ale to cesto som nerobila ani ja, lež moja staručká teta, však vedela, že chcem robiť štrúdľu. doma u seba spravila klasické domáce štrúdľové cesto, ručne vytiahla, narezala na veľkosť môjho plechu, jemne pomúčila, položila na seba, poskladala, zabalila do mikroténu a hned za čerstva mi ho priniesla"
Ak má autorka receptu 64 rokov a svoju tetu nazýva "staručkou", tak je jej teta o dosť staršia ako autorka /sestra mamy alebo otca autorky/ a proste neverím, že by temer 90 ročná žena utekala niekomu priniesť cesto na štrúdľu. A ak to tak naozaj bolo, je prinajmenšom zo strany autorky neetické, že si nebola pre cesto sama...
Preto sa prikláňam k anketnej odpovedi č.2.
zase si super aktívny, koleduješ si o totálny BAN.
Nevyhrážajte sa mi nejakým BAN-om. Nič zlého som Vám nenapísal.
Apropó, na základe Vašich útokov voči mne a toho, čo tu predvádzate posledné dni mám taký pocit, že na dlhšej strane hojdačky sedíte Vy...
kedže to cesto som nerobila ja, nepovažujem za potrebné ho sem pridávať.
štrúdľu som spravila celú sama a tak som aj recept pridala ako recept na štrúdľu, nie recept na štrúfdľové cesto.
dlhšej strane hojdačky. neútočila som. nevyhrážala som sa, iba som konštatovala.
faktom je zostane, že ste oklama a podviedoll redakciu, že nerešpektujete Vám udelený BAN redakciou už 2x, prišiel ste pod 3. nickom a tým znevažujete, anulujete rozhodnutie redakcie a zosmiešňujete ju týmto.
Prajem pekný večer.
fakt je len fakt a nezmeníte ho. rozhodnutie @redakcia platí rovnako pre každého bez výnimky, teda aj pre Vás rovnako.
v poriadku, myslela som si, že tvoja pani manželka ho vie spraviť :-)
prajem ti k tej mňaminky - mňam štrúdli Dobrú chuť :-)))
a ty si čo myslíš, že cesto sa rozložilo na foliu na stole samo, tá plnka skočila na cesto sama od seba, cesto sa samo zarolovalo, potom sa samo zahlo pod seba, samo sa potrelo, skočilo samo do trúby, samo sa upieklo a sa vybralo, nakrájalo sa samo, naservírovalo sa samo???
ako sa asi tá štrúdľa sama spravila :-)))
nie, štrúdľu nerobila moja staručká teta.
si fakt úbohá.
@marcel83 - napísal, a nerešpektuje rozhodnutie od @redakcia.
nehovor, že to nevieš.
nie je moja chyba, že sa s tým ešte nikto nestretol, to je problém tých, čo si to myslia, nech si to len myslia.
už mi to spravili aj inde.
prajem ti pekný večer.
je mi ľúto, ale toto je na celé môj názor, prepáč mi to,
ja nikoho nerozoberám., nemám to rada, ak ma rozoberajú alebo mi vnucujú čo mám alebo nemám urobiť a ako o mám urobiť.
za seba, robím to tak, ako najlepšie viem.
tak to je u mňa to "úbohá".
dakujem.
Kazdy z nas ma svoju pravdu a fakt je,ze plnka a prevedenie strudli je ukazkove,nie je odflaknute a taky maly detail ako je strudlove cesto jej mozme odpustit a verim,ze kazdy jej to odpusti,len v buducnosti sa treba vyvarovat,takych myso-blsich uskokov.pre kazdeho kto len trosku chce varit,urobit strudlove cesto je malina,ale vytiahnut ho-veelky problem.
A vy ostatni nemlatte tu prazdnu slamu. Je tu malo receptov na strudlove cesto? Chcete len recept na cesto od pusty? Tym padom vas pusta a jej recepty zaujimaju. Tak sa chovajte ako ludia a nie dive stado.
Pusta drz sa. Prajem ti dobru noc a pokoj v dusi.
Z Tampere T.
neboj držím sa statočne.
v duši mám mier a pokoj, v srdci mám skutočné šťastie, doma pohodu a lásku :)
dakujem za tvoje krásne hodnotenie a podporu.
Aj ja tebe prajem Dobrú noc, idem sa odložiť na zajtra :-)
súhlasím a dakujem.
@terinka55 , hádam už stačilo :-)
myslím, že mi rozumieš.
dakujem.
Pekný deň a pekný víkend ti prajem :-)
má absolútnu pravdu, súhlasím s tebou :-)))
dakujem.
ja to naozaj nepotrebujem, ja tvrdo pracujem.
budeš potom veľmi prekvapená, že nič podobné o tebe nenapíšem a nebudem ťa ani rozoberať ako ty mňa.
a teraz už Príjemný deň a celý víkend.
súhlasím :-)
dakujem.
ver mi, že aj pre mňa je to únavné.:-(
úplne s tebou súhlasím vo všetkom.
som veľmi rada, že tebe sa recept páči a si štrúdľu pochválila, od teba si to veľmi vážim. :-)
dakujem ti.
nech si všetci tí dobre pozametajú najprv na vlastnom prahu, nech sa ale dobre pozrú na seba do zrkadla, aby sa dobre videli, skôr než niečo napíšu.
a tak si skromne myslím, keby aspoň jediný raz pridali jeden poriadny recept sami, teda väčšina z nich, zistili by na sebe, koľko tvrdej práce a odriekania to obnáša a potom ich niekto zjazdí pod čiernu zem, potom by neboli taký hrdinovia a zmĺkli by.
dakujem za tvoju podporu.
hovorila som o tom, že keby si pridala aspoň jeden jediný recept, zistila by si, koľko práce a odriekania to je. čo všetko to obnáša a čo všetko s tým chodí, potom aj ty by si mohla reagovať do sýtosti podľa seba, znášať pozitívne i negatívne komentáre a keby ťa za toto všetko ešte aj znosili pod čiernu zem, potom by si pochopila a mala úplne iný pohľad na celé. dotklo sa ma veľmi práve od teba, že sa potrebujem zviditeľňovať. ver mi, že nepotrebujem.
za mňa hovorí moja práca, nie ja vyvolávam tieto "teátra" okolo, len opakujem po tebe, lež tí, čo nič nepridajú ani jeden jediný recept, teda väčšinou je to tak, tí sú tí najmúdrejší a chodia sa sem len vykecávať, lebo nemajú čo na práci a nevedia, čo je s tým spojené.
prepáč mi, ale nenechám sa urážať nikým nemám na mysli teba. preto si myslím, že by si mohla pouvažovať nad tým, ako si to predtým napísala.
naozaj nič vo zlom, ale skús to!
ak ti smiem v dobrom poradiť, nehodnoť nikdy osobu autora, hodnoť len recept ako taký.
to je z mojej strany na teba všetko.
dakujem ti za pochopenie a prajem ti Pekný deň a víkend.
viem, že ty chodíš do práce, pracuješ za pc, ja som už na dôchodku a som časový milioníár..
*@uka424
tvoja pochvala ma veľmi potešila :-)
dakujem.
Pozdrav tetu a než sa poberie na onen svet, aby ti stihla ten recept prezradiť. Potom bude rodinný, ktorý sa z dedí generácie na generáciu. Zatiaľ je to len tajný recept jednej tety. Prajem peknú nedeľu.
to vieš, starí ľudia sú paličatí :-))) aj ked mi ho prezradí skôr, som najstaršia vnučka v rodine, aj tak budem musieť zachovať rodinné tajomstvo a odovzdať zase len rodine :-) teta ho má od babičky...atd, nie je to iba jej recept, dedí sa :-)
som rada, že si si recept všimol, si prvý vôbec zo všetkých, čo ho tak strašne chceli.
pozdravím ju neboj.:-)
potešila si ma, dakujem.
aj ja Tebe prajem Krásnu Nedeľu :-)
Baliť a prenášať ho nemusím :-)
pozrela som si tvoj link, máš perfektný postup, krásne zdokumentovaný fotkami, @ajka
dakujem za link, že som si mohla pozrieť tvoj blog :-)
Srdečne blahoželám :-)
na fotke v linku vidím, že sa ti krásne vydarila :-)
dakujem veľmi pekne. mám z toho úprimnú radosť..
no, ja sa ti vôbec nečudujem, že ti tak chutilo, že si toľko zjedla na posedenie a nevedela si sa dojesť:-)))
táto štrúdľa je prudko návyková :DDD
dakujem ti za úžasnú správu, veľmi si ma potešila.
dakujem všetkkým tým neznámym priaznivcom - v tejto chvíli je vás aktuálne 438, ktorí dali svoj lajk môjmu receptu Staromadarská štrúdľa
v kolonke: "Páči sa ti tento recept?".
veľmi si to vážim, úprimne ma to teší.
srdečne dakujem vám všetkým :-))
ver mi, že z mojej strany určite je!
najmä,. že chutilo :-)
dakujem za skvelú správu.
dakujem všetkým tým neznámym fanúšikom, ktorí lajkli môj recept v kolónke "Páči sa ti tento recept" a zdieľate ho, aktuálne je Vás až 593 a Váš počet neustále stúpa, to pre mňa znamená, že recept je naozaj skvelý a čo ma nesmierne teší :-)))
úprimne Vám všetkým dakujem za Vašu priazeň :-)
nech ti len chutííí :-)
som veľmi rada, že sa ti tak veľmi vydarila a si taká nadšená.
dakujem za úžasnú správu.
664 fanúšikov, vám všetkým úprimne dakujem a prajem gurmánsky zážitok z tejto úžasnej Staromadarskej jablkovej štrúdle :-)
veľmi ste ma potešili, netušila som, že je o ňu taký obrovský záujem.
vdaka za sa skvelú správu, potešila si ma.
moje sedečné podakovanie patrí aj 670 - tim mojim priaznivcom, ktorí tento môj receptík lajkli a šíria ho dalej, prajem vám, aby vám všetkým táto úžasná štrúdľa vždy chutila :-)))