Foto: dzejsik
Na Vianoce som dostala Ottovu kuchárku "Sladké pečení", tak nevyskúšaj niečo :) Recept som si mierne upravila a možno povedať, že koláč z rodu medových Zobraziť celý popisNa Vianoce som dostala Ottovu kuchárku "Sladké pečení", tak nevyskúšaj niečo :) Recept som si mierne upravila a možno povedať, že koláč z rodu medových chutí výborne.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Pláty: | |
500 g |
|
10 PL |
|
100 g |
|
3-4 PL |
|
2 ks surové |
|
2-3 ČL alebo škorica |
|
1 PL (um) |
|
70 g |
|
2 ČL |
|
Krém: | |
0,7 l |
|
2 ks |
|
od oka (um) |
|
150 g |
|
2-3 PL |
|
250 g |
|
Poleva: | |
alebo malinový |
|
100 g |
|
50 g |
|
Postup
-
1
V hrnci si zvaríme mlieko, cukor, med, rum, škoricový cukor, maslo a vajíčka. Odstavíme a pridáme 2 lyžičky sódy bikarbóny. Zmes nám mierne napení.
-
2
Prilejeme k múke a vypracujeme si cesto. Zo 10 min ho necháme postáť.
-
3
Cesto rozdelíme na 4 rovnaké kusy (ak ideme robiť kruhy do torty, tak 6). Vyvaľkáme na papieri na pečenie. Ja si zvyknem vopred naznačiť tvar, aby boli pekne rovnaké.
-
4
Pečieme pri 180°C asi 5 minút (alebo ako si poznáte rúru :) ).
-
5
Mlieko so Zlatými klasmi a rumom podľa chuti uvaríme na hustú kašu. Necháme vychladnúť. (V pôvodnom recepte tam idú aj 2 žĺtky, ale na tie som si spomenula až pár hodín po dopečení :D ) Uvaríme a tiež vychladíme silnú zrnkovú kávu. Maslo vymiešame s práškovým cukrom.
-
6
Vychladnutý puding spojíme s maslom a opatrne zašľaháme 2-3 lyžice kávy (aj so zrnkovými "smeťami").
-
7
Každý plát vopred postriekame rumom. Lepšie zmäknú a zvláčnejú.
-
8
Naplníme krémom a pospájame.
-
9
Na vrch natrieme kyslastý džem.
-
10
Pripravíme si čokoládovú polevu, dokončíme a necháme na chladnom mieste odpočinúť a presiaknuť chuťami minimálne cez noc a pokojne aj 1-2 dni. :)
-
11
Pridávam aj originál recept.
-
12
A originál podobu.
p.s.
Dzejsik, si jedna z mála, ktorá na Vareche neprzní slovenčinu perníkmi. Proste z medu sa pečú medovníky.
Krásny zákusok, určite aj chuťovo dobrý, dá sa urobiť aj v predstihu lebo medové cesto je najlepšie keď si postojí, škoda že u nás sa hneď všetko poje a tak neviem ako vyzerá "odstáte" medovníkové cesto ..... Vďaka za krásny fotopopis, zaslúžiš si 5 hviezdičiek.
@hubata treba to niekde schovať, ale isto ho máš výborné tak či tak ;)
jeeej, ale je krásny :) a celkom sa mi páči aj veľa plnky, ja mávam menej ... asi to rozvalkávam na väčšie pláty