Staročeský medovník fotorecept

dzejsik - fotkadzejsik, 3. februára 2014
Staročeský medovník (fotorecept)
Foto: dzejsik

Na Vianoce som dostala Ottovu kuchárku "Sladké pečení", tak nevyskúšaj niečo :) Recept som si mierne upravila a možno povedať, že koláč z rodu medových Zobraziť celý popisNa Vianoce som dostala Ottovu kuchárku "Sladké pečení", tak nevyskúšaj niečo :) Recept som si mierne upravila a možno povedať, že koláč z rodu medových chutí výborne.

40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Pláty:
500 g
10 PL
100 g
3-4 PL
2 ks surové
2-3 ČL alebo škorica
1 PL (um)
70 g
2 ČL
Krém:
0,7 l
2 ks
 od oka (um)
150 g
2-3 PL
250 g
Poleva:
 alebo malinový
100 g
50 g




Postup

  1. 1

    V hrnci si zvaríme mlieko, cukor, med, rum, škoricový cukor, maslo a vajíčka. Odstavíme a pridáme 2 lyžičky sódy bikarbóny. Zmes nám mierne napení.

    Staročeský medovník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prilejeme k múke a vypracujeme si cesto. Zo 10 min ho necháme postáť.

    Staročeský medovník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na 4 rovnaké kusy (ak ideme robiť kruhy do torty, tak 6). Vyvaľkáme na papieri na pečenie. Ja si zvyknem vopred naznačiť tvar, aby boli pekne rovnaké.

    Staročeský medovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme pri 180°C asi 5 minút (alebo ako si poznáte rúru :) ).

    Staročeský medovník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mlieko so Zlatými klasmi a rumom podľa chuti uvaríme na hustú kašu. Necháme vychladnúť. (V pôvodnom recepte tam idú aj 2 žĺtky, ale na tie som si spomenula až pár hodín po dopečení :D ) Uvaríme a tiež vychladíme silnú zrnkovú kávu. Maslo vymiešame s práškovým cukrom.

    Staročeský medovník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnutý puding spojíme s maslom a opatrne zašľaháme 2-3 lyžice kávy (aj so zrnkovými "smeťami").

    Staročeský medovník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Každý plát vopred postriekame rumom. Lepšie zmäknú a zvláčnejú.

    Staročeský medovník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Naplníme krémom a pospájame.

    Staročeský medovník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na vrch natrieme kyslastý džem.

    Staročeský medovník (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripravíme si čokoládovú polevu, dokončíme a necháme na chladnom mieste odpočinúť a presiaknuť chuťami minimálne cez noc a pokojne aj 1-2 dni. :)

    Staročeský medovník (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridávam aj originál recept.

    Staročeský medovník (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A originál podobu.

    Staročeský medovník (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

kredenc
Toto by malo byť dobré, v sobotu vykúšame akí sme šikovní.
p.s.
Dzejsik, si jedna z mála, ktorá na Vareche neprzní slovenčinu perníkmi. Proste z medu sa pečú medovníky.
monika98
vyzerá strašne lákavo :) hneď by som ho zjedla :D a výzorovo je taktiež super :)
medovnicek
ja som si tú knihu tiež kúpila, zatiaľ som nič neskúšala, ale veľmi sa mi páči a tebe sa ten medovník vydaril na 1*********
tonicka53
krásne "Medové", dala som ti 5*, len mi chvíľu trvalo, kým som pochopila, načo máš pri rume malý sprej Aloe Vera / ja ho tiež mám / ja že si sa porezala :-) a až po chvíli mi došlo, že tam si naleješ ten rum na postriekanie plátov :-) :-) dobre si sa vynašla.
denyany
Tak toto zavoňalo až sem:-) dala by som si, medové môžem...
mariamka
je ovela krajsi ako ten "dietny" v knihe :) tiez som zirala naco je tam aloe vera, to je tiez dobry tip suci do NAPADOV :) sikulka ..
dzejsik
@violetacamorova hmm, ale práve si vo mne vzbudila zvedavosť, ako by to chutilo s lekvárom v poleve ... musím skúsiť namiešať v šáločke :)
ivav
... áno, tvoj vyzerá oveľa lepšie, než originál. Práve pijem kávu, dala by som s z neho...
hubata
To s tým falošným "aloe vera" je fakt dobrý nápad, cesto je postriekané rovnomerne nie ako keď polievam lyžičkou ..... Aj to meranie sa mi páči, budem si to pamätať.
Krásny zákusok, určite aj chuťovo dobrý, dá sa urobiť aj v predstihu lebo medové cesto je najlepšie keď si postojí, škoda že u nás sa hneď všetko poje a tak neviem ako vyzerá "odstáte" medovníkové cesto ..... Vďaka za krásny fotopopis, zaslúžiš si 5 hviezdičiek.
eviana
Toto musí byť ale že fakt skvelý medovník :)
dzejsik
Ďakujem za milé komentáre :)

@hubata treba to niekde schovať, ale isto ho máš výborné tak či tak ;)
gubics
Milujem medové zákusky. Asi tento bude na rade vyskúšať.
monnikka
parádny.....aj ja mám tú knihu, tiež sa naň chystám
steffik
pekný recept, pridávam sa k "hubatej". zaslúži si 5 hviezdičiek, ak čo sa týka surovín. Nemám rada koláče tzv. všehochuť ,kde sa robia 3-4 plnky. Ale je to vec názoru. ďakujem
kukulienka71
Kedy inokedy, ak nie práve na Vianoce? Zrovna som ho dokončila. Cesto veľmi chutné, ale zle sa s ním pracuje, ak sa nechá postáť, bolo také pružné, že som nadobudla svaly hlavne na zápästiach:-D rum a káva v plnke super, na vrch som natrela slivkovo-perníkový lekvár od Darinky. Naši milujú medové, tak dúfam, že budú radi:-) Ďakujem pekne za recept a prajem ti krásne sviatky, @mil á @dzejsik


dzejsik
@Kukulienka71 (21.12.2016 18:27)

jeeej, ale je krásny :) a celkom sa mi páči aj veľa plnky, ja mávam menej ... asi to rozvalkávam na väčšie pláty




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia