Staročeský medovník (fotorecept)
Autor receptu: dzejsik
Na Vianoce som dostala Ottovu kuchárku "Sladké pečení", tak nevyskúšaj niečo :)
Recept som si mierne upravila a možno povedať, že koláč z rodu medových chutí výborne.
40 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- V hrnci si zvaríme mlieko, cukor, med, rum, škoricový cukor, maslo a vajíčka. Odstavíme a pridáme 2 lyžičky sódy bikarbóny. Zmes nám mierne napení.
- Prilejeme k múke a vypracujeme si cesto. Zo 10 min ho necháme postáť.
- Cesto rozdelíme na 4 rovnaké kusy (ak ideme robiť kruhy do torty, tak 6). Vyvaľkáme na papieri na pečenie. Ja si zvyknem vopred naznačiť tvar, aby boli pekne rovnaké.
- Pečieme pri 180°C asi 5 minút (alebo ako si poznáte rúru :) ).
- Mlieko so Zlatými klasmi a rumom podľa chuti uvaríme na hustú kašu. Necháme vychladnúť. (V pôvodnom recepte tam idú aj 2 žĺtky, ale na tie som si spomenula až pár hodín po dopečení :D ) Uvaríme a tiež vychladíme silnú zrnkovú kávu. Maslo vymiešame s práškovým cukrom.
- Vychladnutý puding spojíme s maslom a opatrne zašľaháme 2-3 lyžice kávy (aj so zrnkovými "smeťami").
- Každý plát vopred postriekame rumom. Lepšie zmäknú a zvláčnejú.
- Naplníme krémom a pospájame.
- Na vrch natrieme kyslastý džem.
- Pripravíme si čokoládovú polevu, dokončíme a necháme na chladnom mieste odpočinúť a presiaknuť chuťami minimálne cez noc a pokojne aj 1-2 dni. :)
- Pridávam aj originál recept.
- A originál podobu.