Srdcovo-broskyňový sen fotorecept

martinka1978 - fotkamartinka1978, 4. marca 2012

Keďže sa vám moja dcéra Nikolka už predstavila, myslím si, že ja rad na mne. Začnem s koláčikom, ktorý je možno trošku jednoduchší, ale o Zobraziť celý popisKeďže sa vám moja dcéra Nikolka už predstavila, myslím si, že ja rad na mne. Začnem s koláčikom, ktorý je možno trošku jednoduchší, ale o to lepší. Inšpirovala som sa receptom z kalendára Dr. Oetker na rok 2012.

Suroviny

Cesto:
250 g
130 g
125 g (margarín)
2 ks
6 g
Plnka:
600 g
250 ml
2 bal
100 g
1 bal
820 g
Poleva:
300 ml
200 ml
50 g
20 g
19 g




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín si urobíme cesto, asi 1/3 odložíme bokom. Zo zvyšných 2/3 vyvaľkáme plát a pomocou valčeka ho prenesieme na vymastený plech. Pečieme asi 10 minút a necháme vychladiť. Odobraté cesto si vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Pri tejto činosti som využila Nikolkin talent a pomohla mi s tým. Na prípravu plnky si vo vhodenej nádobe vymiešame tvaroh so smotanou. Ja ho mixujem ponorným mixérom, aby bol čo najjemnejší. Pridáme vanilkový a práškový cukor, podľa chuti ho môže byť aj viac či menej ako je to uvedené v rozpise. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu na obale a opatrne ho primiešame k tvarohovej zmesi.

    Srdcovo-broskyňový sen (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na vychladnutý korpus vylejeme tvarohovú plnku a dáme do chladničky stuhnúť asi na pol hodiny. Medzitým si pripravíme želatínovu polevu: ovocnú štavu z kompótu dolejeme vodou do pol litra, pridáme cukor a postupujeme podľa návodu na obale. Ja používam aj ovocné žele v prášku, poleva má potom viac ovocnú chuť. Takto pripravenú želatínovú polevu odložíme na chladné miesto.

    Srdcovo-broskyňový sen (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kompótové broskyne nakrájame na plátky a úhľadne poukladáme na stuhnutú tvarohovú plnku.

    Srdcovo-broskyňový sen (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec celý koláč opatrne polejeme prechladnutou želatínou a dáme stuhnúť asi na 2 hodinky. Ak sa mám priznať, tak u nás to asi po hodine vzdám a koláč idem narezať.... :-)

    Srdcovo-broskyňový sen (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vychladení koláčik nakrájame a ľubovoľne ozdobíme. Nesmieme zabudnúť na upečené keksíky, my sme sa rozhodli pre srdiečka. Dobrú chuť!

    Srdcovo-broskyňový sen (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

tinca
len tak žiari, farba jari, krásny:)
svetlana9
esteticky precítený, taká oranžová báseň, chutovo veľmi osviežujúci a neodolateľný, robievam ho s marhuľami - odkladám tiež do KK
bejgi
tento typ koláčika milujem, zajtra hneď vyskúšam, mám doma kiwi, nahradím broskyňami a skúsim :-) dk
cica2
nádherný koláč a aj fotky, chválim :-))
domci4
tam na prvom obrázku- to nie je želatinovy stužovač ,že? :) a ešte, že kde nájdem Dr. Otker kalendár?
domci4
Mohla by som to piecť aj na normálny piškot.plát?
ethanel
Tak to hej ... dal by som si povedat ... opat oblubeny recept ,, pridava si ho ,, fotky super...
martinka1978
@domci4 : na obrázku nie je želatínový stužovač - dobrý postreh :-) , čiže sú tu dve alternatívy, ja používam takúto želatínu a tento zákusok som tiež piekla na klasickú piškótu. A prezradím ešte jedno tajomstvo : namiesto tvarohovej plnky používam mascarpone zmiešané s trochou džemu, ale v tomto prípade to je lepšie na cesto, ktoré je tu napísané.
A ďakujem vám všetkým za pekné komentáre, potešili ma.
valeri
Zákusok vyzerá ako od profesionálnej pekárky-cukrárky. Musí byť aj taký chutný, ukladám si recept.
irenaw
a už vieme po kom to Nikolka podedila :-))) krása
janger
Parada! A ako spominas, aj s mascarpone to musi byt vyborne.
loo6969
Je krasny, ako z toho kalendara:). Je vidiet, ze mas vkus a talent, skutocne. Gratulacia. Ja mam rada tvarohove a asi to bude aj menej kaloricke bez mascarpone.
martinka1978
@domci4 : dobrý nápad, tej plnky daj určite polovicu, ak nemáš rada tvaroh, môžeš vyšľahať šlahačkovú smotanu, pridaj smotanu kyslú, podľa chuti cukor práškový a vanilku, ale nebudem tu za múdru, určite to ovládaš...., zaujímavé môže byť ukladanie tých broskýň do nezvyčajnej formy. Určite sa potom pochváľ ako to dopadlo. Držím prsty. :-)
domci4
tortičku nejdem robiť sebe :) a tá osôbka má rada tvaroh, takže mne to neprekáža :) plnka je moc sladka? čiže aj stužovač na polku? a aj vodu do neho? :) odfotím a pridám foto :) teším sa :) a ďakujem za veľmi skorú odpoveď :) na to ukladanie som zvedavá aj ja :)
domci4
a ešte otázka k želatinke :) mohla by som si kupiť že tortové želé? a variť podla návodu tak na polevu, že namiesto vody by som dala šťavu z kompótu? :)
domci4
Vieš čoho sa ešte bojím? :) že mi cesto odskočí od formy a nebudem môcť zaliať tou plnkou aby mi to tam držalo :(
domci4
A ešte prepáč posledná otázka :) smotanu na šľahanie netreba vyšľahať? :) prepáč mi
martinka1978
Ahoj @domci4 : vôbec sa neospravedlňuj, ak máš otázky a ja na ne budem vedieť odpovedať, kľudne sa pýtaj, nikto z neba múdry nespadol, ani ja nie....., ale najlepšia škola je život sám :-)
takže: všetky suroviny na plnku daj na polovicu, aj stužovač, aj vodu. Na polevu môžeš dať tortové želé, tú vodu som tam doliala len preto, lebo šťava z kompótu nestačila na množstvo tých broskýň, ty budeš mať menšiu formu, tak šťava určite postačí. Čo sa týka tvarohu, na tento recept som použila domáci, ale mixujem ho ponorným mixérom, lebo mám rada, keď je takej konzistencie, ako napr. Dráčik, určite môže byť aj z vaničky, ja osobne v tom rozdiel nevidím. Do tvarohovej plnky som smotanu nešľahala, jednoducho som dala všetky suroviny do nádoby a vymiešala, potom pridaj želatínu a je to.
Podľa mojej osobnej skúsenosti ti poradím, ja ak pečiem na objednávku, najprv si to upečiem doma dopredu, aby som prišla na nejaké tie chybičky, až potom to robím naostro. Tak to vyskúšaj aj ty, aby si vedela, čo ti urobí to cesto. A keď sa ti to nepodarí na prvý krát, nevzdávaj sa a urob to ešte raz, určite sa to musí podariť.
Pozdravujem ťa :-)
domci4
Ďakujem za Tvoju skorú odpoveď, čo sa stane ak šľahačku vyšlahám? :) a zmiešam to? :) nič že?
martinka1978
určite sa nič hrozné nestane, možno to bude ešte lepšie, plnka potom môže byť viac nadýchaná.
domci4
korpus sa už pečie ;) :) už len vychladnúť a potom náplň :)
domci4
Takže bola superná, ak sa nenahneváš dala by som ju sem na varechu ako :) recept... u oslávenkyni sa vraj zjedla za pár sekúnd :) zajtra robím znova lebo sa mi neušlo ale dám menej tvarohu lebo už nemám dosť a viacej šlahačky, snáď s tým nič nepokazím :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia