Foto: martinka1978
Keďže sa vám moja dcéra Nikolka už predstavila, myslím si, že ja rad na mne. Začnem s koláčikom, ktorý je možno trošku jednoduchší, ale o Zobraziť celý popisKeďže sa vám moja dcéra Nikolka už predstavila, myslím si, že ja rad na mne. Začnem s koláčikom, ktorý je možno trošku jednoduchší, ale o to lepší. Inšpirovala som sa receptom z kalendára Dr. Oetker na rok 2012.
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
130 g |
|
125 g (margarín) |
|
2 ks |
|
6 g |
|
Plnka: | |
600 g |
|
250 ml |
|
2 bal |
|
100 g |
|
1 bal |
|
820 g |
|
Poleva: | |
300 ml |
|
200 ml |
|
50 g |
|
20 g |
|
19 g |
|
Postup
-
1
Z uvedených surovín si urobíme cesto, asi 1/3 odložíme bokom. Zo zvyšných 2/3 vyvaľkáme plát a pomocou valčeka ho prenesieme na vymastený plech. Pečieme asi 10 minút a necháme vychladiť. Odobraté cesto si vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Pri tejto činosti som využila Nikolkin talent a pomohla mi s tým. Na prípravu plnky si vo vhodenej nádobe vymiešame tvaroh so smotanou. Ja ho mixujem ponorným mixérom, aby bol čo najjemnejší. Pridáme vanilkový a práškový cukor, podľa chuti ho môže byť aj viac či menej ako je to uvedené v rozpise. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu na obale a opatrne ho primiešame k tvarohovej zmesi.
-
2
Na vychladnutý korpus vylejeme tvarohovú plnku a dáme do chladničky stuhnúť asi na pol hodiny. Medzitým si pripravíme želatínovu polevu: ovocnú štavu z kompótu dolejeme vodou do pol litra, pridáme cukor a postupujeme podľa návodu na obale. Ja používam aj ovocné žele v prášku, poleva má potom viac ovocnú chuť. Takto pripravenú želatínovú polevu odložíme na chladné miesto.
-
3
Kompótové broskyne nakrájame na plátky a úhľadne poukladáme na stuhnutú tvarohovú plnku.
-
4
Nakoniec celý koláč opatrne polejeme prechladnutou želatínou a dáme stuhnúť asi na 2 hodinky. Ak sa mám priznať, tak u nás to asi po hodine vzdám a koláč idem narezať.... :-)
-
5
Po vychladení koláčik nakrájame a ľubovoľne ozdobíme. Nesmieme zabudnúť na upečené keksíky, my sme sa rozhodli pre srdiečka. Dobrú chuť!
A ďakujem vám všetkým za pekné komentáre, potešili ma.
Korpus si upečiem piškotový, ale plnku si mám dať na polovičku? čo je z tychto rezov? alebo ako? poradíš mi? :)
takže: všetky suroviny na plnku daj na polovicu, aj stužovač, aj vodu. Na polevu môžeš dať tortové želé, tú vodu som tam doliala len preto, lebo šťava z kompótu nestačila na množstvo tých broskýň, ty budeš mať menšiu formu, tak šťava určite postačí. Čo sa týka tvarohu, na tento recept som použila domáci, ale mixujem ho ponorným mixérom, lebo mám rada, keď je takej konzistencie, ako napr. Dráčik, určite môže byť aj z vaničky, ja osobne v tom rozdiel nevidím. Do tvarohovej plnky som smotanu nešľahala, jednoducho som dala všetky suroviny do nádoby a vymiešala, potom pridaj želatínu a je to.
Podľa mojej osobnej skúsenosti ti poradím, ja ak pečiem na objednávku, najprv si to upečiem doma dopredu, aby som prišla na nejaké tie chybičky, až potom to robím naostro. Tak to vyskúšaj aj ty, aby si vedela, čo ti urobí to cesto. A keď sa ti to nepodarí na prvý krát, nevzdávaj sa a urob to ešte raz, určite sa to musí podariť.
Pozdravujem ťa :-)