Srbský kurací guľáš

haston - fotkahaston, 19. februára 2010

AJ tento recept bol už niekedy v štyridsiatych rokoch posledného storočia minulého tisícročia uverejnený v Slovenskej kuchárke. Je to trochu iný spôsob prípravy kuracieho Zobraziť celý popisAJ tento recept bol už niekedy v štyridsiatych rokoch posledného storočia minulého tisícročia uverejnený v Slovenskej kuchárke. Je to trochu iný spôsob prípravy kuracieho mäsa. Pre autentickosť som ponechal mäkčeň v slove guláš. Dnes už spravidla máme kurčatá očistené, vypitvané a s odrezanými nohami (behákmi), len na vidieku platí aj úvod tohto textu.

5
porcií

Suroviny

2 ks
podľa chuti
5 dkg
6 dkg
15 dkg
1 KL
4 ks
5 ks
4 ks
1/2 kg
1/4 l




Postup

  1. 1

    Kurence očistíme, vypitvame, umyjeme, nohy a krk odrežeme, rozkrájame a osolíme.

  2. 2

    Na rajnici roztopíme údenú slaninku s bravčovou masťou. Keď je slanina sklenená, dáme na ňu zapeniť na drobno rozsekanú cibuľu. Potom pridáme červenú papriku, rozkrájané kurence a necháme dusiť. Občas podlejeme polievkou z drobkov.

  3. 3

    Rajčiaky ponoríme do vriacej vody, olúpeme, pokrájame na kocky a zbavíme jadier. Zelenú papriku a feferóny (kto nerád ostré, feferóny vynechá) očistíme, umyjeme a nakrájame na rezance. Dáme aj s rajčiakmi ku kurčatám dusiť. Zemiaky olúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a pridáme tiež ku kurčatám.

  4. 4

    Keď je všetko mäkké, zalejeme kyslou smotanou, necháme zovrieť a podávame.

Diskusia k receptu

bambulka51
Vyzerá to chutne,u nás sa robí bez zeleninky ale s haluškami.Vtedy je to perkelt.Ale fajn zmena.
cinkla
Kedysi sme cosi podobne doma tiez varili. Ako som len mohla na to zabudnut ? Isto vyskusam. D.
bozulka
To ste poriadny jedlíci ! 2 kurence na 5 porcií ? Ja robievam jedno a to som si myslela,že synovia toho vládzu.Ináč je to veľmi chutné jedlo a hlavne rýchlo uvarené.Ja robím trošku s obmenou ,dávam na jedno kurča polievkovú kopčitú lyžicu papriky,keď dávam smotanu nedávam zeleninu a keď dávam zeleninu/ na srbský spôsob/ nedávam smotanu.Ale je to zase niečo iné ,treba vyskúšať.
Feferonky dávam do obidvoch jedál,ale max.2 a to mám rada "ostré" Nebude treba hasičov?
haston
ani som netušil, že to bude mať takú odozvu - som rád, že sa vám to pozdáva.
bozulka - mne sa tiež vidia dve veľké kurčatá na 5 porcií veľa, ale kedysi mali zrejme iné zvyky..:-)
joevinohrad
Haston
to je stara pravda ze ked to viac krat zohrejeme , bude to vzdycki lepsie! (to je tak lebo je tam smotanka)
PRETO LUDIA ROBILI MNOHO A NA CELY TIZDEN
A to uz sa tak nerobi .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia