Srbský kurací guľáš

Autor receptu: haston

AJ tento recept bol už niekedy v štyridsiatych rokoch posledného storočia minulého tisícročia uverejnený v Slovenskej kuchárke. Je to trochu iný spôsob prípravy kuracieho mäsa. Pre autentickosť som ponechal mäkčeň v slove guláš. Dnes už spravidla máme kurčatá očistené, vypitvané a s odrezanými nohami (behákmi), len na vidieku platí aj úvod tohto textu.

5
porcií

Postup

  1. Kurence očistíme, vypitvame, umyjeme, nohy a krk odrežeme, rozkrájame a osolíme.
  2. Na rajnici roztopíme údenú slaninku s bravčovou masťou. Keď je slanina sklenená, dáme na ňu zapeniť na drobno rozsekanú cibuľu. Potom pridáme červenú papriku, rozkrájané kurence a necháme dusiť. Občas podlejeme polievkou z drobkov.
  3. Rajčiaky ponoríme do vriacej vody, olúpeme, pokrájame na kocky a zbavíme jadier. Zelenú papriku a feferóny (kto nerád ostré, feferóny vynechá) očistíme, umyjeme a nakrájame na rezance. Dáme aj s rajčiakmi ku kurčatám dusiť. Zemiaky olúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a pridáme tiež ku kurčatám.
  4. Keď je všetko mäkké, zalejeme kyslou smotanou, necháme zovrieť a podávame.