Špíz s omáčkou z gorgonzoly

pupava - fotkapupava, 7. apríla 2013
Špíz s omáčkou z gorgonzoly
Foto: pupava

Narýchlo zmyslený, no nakoniec veľmi chutný recept. Pripomína mi stanovačky spred pár rokov, špízy balené v alobale... už nech sa oteplí.

6
porcií
20 minút
príprava
70 minút
na 180 °C

Suroviny

Špíz:
3 ks
2 ks
Omáčka:
200 g
250 ml
Príloha:
5 ks




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na väčšie kúsky a necháme si ho odstáť v olivovom oleji (ja som pridala aj korenie na grilované kurča, aby to malo nejakú chuť). Kým sa kura kúpe v oleji, nakrájame si ostatnú zeleninu - cibuľu na kolieska, cherry rajčiny. Nakrájame aj slaninu a klobásu.

  2. 2

    Všetko pekne ponavliekame na ihly. Dáme na plech, polejeme ešte trochou olivového oleja. Plech zakryjeme alobalom a dáme do predhriatej rúry na 1 hodinu na 180 °C.

  3. 3

    Zatiaľ si urobíme omáčku. Do hrnca nalejeme smotanu na varenie a po chvíli pridáme popretláčanú gorgonzolu. Ochutíme čiernym korením, varíme za stáleho miešania. Po uvarení môžeme rozmixovať ponorným mixérom. Do omáčky som soľ nepridávala, slaná bola beztak dosť.

  4. 4

    Ako prílohu môžeme použiť zemiaky. Dali by sa, samozrejme, pokojne ponavliekať na ihlice a nechať upiecť spolu s celým špízom, no ja som sa rozhodla pre túto alternatívu. Necháme si uvariť na kocky nakrájané zemiaky (cca pol hodina). Necháme si ich bokom. Keď vyberieme špíz po hodine z trúby, odložíme si ihlice bokom (na alobal napríklad) a do oleja, ktorý nám ostal na plechu hodíme uvarené zemiaky. Na asi 10 minút ich hodíme do trúby. Vyberieme a môžeme servírovať. Dobrú chuť (:

  5. 5

    Tip: omáčku odporúčam dávať do extra nádobky, pohárika a jedlo si v nej namáčať.

Diskusia k receptu

marianne
toto ja mozem vzdy a vsade:paradajky,oliv.olej,olivy,dobry syr, kusok dobreho maska,(kuracie teda nemam rada,nejem ho vobec,ale zato moj muz ho vyvazi)... a chleba,no co treba viac...pekny recept..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia