Foto: stanci11
Predstavujem Vám svoju slabosť :D jednu z najväčších....toto je jedlo ktoré si doprajem len po tréningu, aby ma moc nehrýzlo svedomie :D je mi Zobraziť celý popisPredstavujem Vám svoju slabosť :D jednu z najväčších....toto je jedlo ktoré si doprajem len po tréningu, aby ma moc nehrýzlo svedomie :D je mi úplne jasné že klasický burek je plnší, so syrom atď...toto je jednoduchšia verzia, spatlaná tak aby vyhovovala delenej strave ;) ale je megachutný a príjemne pikantný, mohol by sa páčiť aj niekomu inému okrem mňa a môjho bracha ....
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ako prvé som si v kastróliku rozmrazila špenátový pretlak aj listy - podliate trochou vody. Plus, vedľa na panvici som si spenila cibuľku.
-
2
Keď bola cibuľka akurát, pridala som na ňu špenát, osolila, okorenila ml.č.ko.m a dusila kým sa neodparila väčšina vody.
-
3
Po redukcii som priliala ovsenú smotanu, rozmiešala a prevarila 1-2 minútky.
-
4
Potom som špenát odstavila, vmiešala som doň nastrúhaný vegánsky syr, popučený cesnak a trošku nastrúhaného muškátového orieška. Mala by vám vzniknút taká hladšia zmes, pikantná podľa množstva ml.č.ka a cesnačiku ;)
-
5
Štrúdľové cesto, ktoré kupujem má v balení vždy 4 pláty... a tie som všetky pozdĺžne rozdelila na 2 polovice. V každom prípade treba pri plnení pracovať celkom rýchlo, lebo cesto je krehké a pobyt na vzduchu to zhoršuje..
-
6
Na jednotlivé pásy cesta som potom natrela špenátovú zmes a zrolovala do valčeka... Odporúčam si plnku rozdeliť dopredu na časti, nie ako ja si fandím, že "však to mám v oku",,,potom prvé prepchám a na posledné pomaly žmýkam panvicu :D
-
7
Prichystala som si panvicu ktorú som vytrela olivovým olejom... na tú som postupne rolovala jeden pásik za druhým - od stredu smerom ku krajom panvice... kým nedošlo cesto...a vlastne aj priestor na panvici :D
-
9
Takto pripravený burek som potrela zmesou vytvorenou z 1 PL oleja, soli a asi 1,5 PL vody. Len tak aby bolo všetko natreté, netreba to prehnáňať ;)
-
10
Burek som zakryla a panvicu som postavila na oheň. Potom nasledovala chvíľka trpezlivého načúvania, a v momente keď to tam vnútri začalo žiť, tak som panvicu preložila na zliatinovú panvičku, a nechala piecť. (Skúšala som to aj bez tohto kroku, nechať panvicu priamo na ohni, ale vždy sa mi prichytil,,,tak preto radšej volím tento postup)
-
11
Po asi 5 - 7 minútkach som už začala robiť kontrolné zdvihy :D V momente keď zospodu burek pekne zhnedne, je čas otočiť ho :)
-
12
Otáčala som tak, že som burek z panvice zošuchla na vnútornú stranu prikrývky a potom som to prehodila neopečenou stranou nazad na panvicu...ešte predtým som ju ale zase vytrela troškou oleja.
-
13
Povrch bureka som zase potrela zmesou olej-voda-soľ, zakryla a nechala dopiecť daľších 5-7 minút... Čas odhadujem, je nutné si kontrolovať ako sa pečie,,, ale "pomalšie ďalej zájdeš" tu platí na 110 % :D
- 14
Keď bol tento môj podivuhodný výtvor dostatočne upečený, panvicu som odložila z platničky, odkryla prikrývku a miesto nej som burek prekryla čistou utierkou na také 2-3 minútky aby zmäkol.
- 15
No a potom,,, potom som sa doňho pustila :D asi by sa mohol nakrájať..trebárs na štvrtinky,,, ale tu som asi trošku buran, ja si proste sadnem a odtáčam jeden pásik za druhým...príbor nepoznám, kamaráta nepoznám, je to len ja a môj špenátový poklad :D
- 16
Tak verím že niekoho inšpirujem a vyskúša! ;) ja budem len dúfať že zachutí ;) Určite by bol výborný aj s takou fetou alebo iným syrom..joj, viem si veru predstaviť kadejaké obmeny :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 14
tento tvoj recept sa mi paci. a aj preto, ze sa nemusi robit iba vegansky. podobny Burek si kupujem vzdy ked som vo Viedni na Naschmarkt. kym ho cely prejdem a nakupim tak ho mam zjedeny. vyhoda je ze ho predavaju hned na zaciatku trhu. a ked sa vratim tak kupim aj Fladenbrot.
4-5x som robila aj z klasickeho tahaneho cesta, ale je to casovo dost narocne. tato tvoja verzia je "rukcuk" a urcite tak isto chutna. ukladam.
tak to diky za tip a hneď ako budem vo Viedni pomašírujem na Naschmarkt ;) konečne tam ochutnám zase niečo nové ;)
Inak musím povedať že klobúk dole, keď si ho dokázala vytvoriť z vlastného ťahaného cesta,, to ja mám stále z neho dosť rešpekt ...
@Happybunny - som rada že sa ti pozdáva recept :) vegan syr kupujem obvykle priamo v zdravej výžive alebo objednávam. Na slovensku má slušný výber vegana.sk - veľmi dobré značky sú wilmersburger a violife...ale podľa toho aj stoja :/
@Bebam , možno v takejto forme by aj manželovi zachutil :)
@Marsis - diky za tipy, tú mokrú utierku určite skúsim ;) to som ešte nikde nevidela ..
@Tatranka - obdivujem ťa že dokážeš urobiť vlastné štrúdľové cesto,,, dúfam že raz dosiahnem taký level zdatnosti v kuchyni ;) a ďakujem, svojské recepty určite ešte nejaké pribudnú ;)
Ono original ide na borek zmes masla,jogurtu a vajicka.to cesto stym potres a potom das plnku a zatocis,zvysok das na vrch aby zostal zlatisty a este treba vytret aj plech maslom.a ked to mas upecene zalievas vodou.ale ak si proti jogurtu alebo vajickam tak aspon to maslo.
ja som si plne vedomá toho ako vyzerá origoš burek :) veď preto "po mojom"...nie som ani proti jogurtu, ani proti vajíčkam, ale v delenej strave by mi to dokopy robilo šarapatu :)
Som si myslela, ze v tom bude nejaky hacik.ale ten tvoj burek je tiez urcite chutny.zaujimavu plnku tam mas.ja mam muza turka tak u nas sa robi burek len klasika...
taký mini háčik :) ale poviem ti, keby mi niekto taký pravý burek strčilpod nos tak ho aj s plechom spucujem :D