Špenátový burek po mojom fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 14. februára 2016
Špenátový burek po mojom (fotorecept)
Foto: stanci11

Predstavujem Vám svoju slabosť :D jednu z najväčších....toto je jedlo ktoré si doprajem len po tréningu, aby ma moc nehrýzlo svedomie :D je mi Zobraziť celý popisPredstavujem Vám svoju slabosť :D jednu z najväčších....toto je jedlo ktoré si doprajem len po tréningu, aby ma moc nehrýzlo svedomie :D je mi úplne jasné že klasický burek je plnší, so syrom atď...toto je jednoduchšia verzia, spatlaná tak aby vyhovovala delenej strave ;) ale je megachutný a príjemne pikantný, mohol by sa páčiť aj niekomu inému okrem mňa a môjho bracha ....

1-2
porcia
5 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

180 g
250 g
150 g
1 ks
2 - 3 strúčiky
70 ml
50 g




Postup

  1. 1

    Ako prvé som si v kastróliku rozmrazila špenátový pretlak aj listy - podliate trochou vody. Plus, vedľa na panvici som si spenila cibuľku.

    Špenátový burek po mojom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď bola cibuľka akurát, pridala som na ňu špenát, osolila, okorenila ml.č.ko.m a dusila kým sa neodparila väčšina vody.

    Špenátový burek po mojom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po redukcii som priliala ovsenú smotanu, rozmiešala a prevarila 1-2 minútky.

    Špenátový burek po mojom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som špenát odstavila, vmiešala som doň nastrúhaný vegánsky syr, popučený cesnak a trošku nastrúhaného muškátového orieška. Mala by vám vzniknút taká hladšia zmes, pikantná podľa množstva ml.č.ka a cesnačiku ;)

    Špenátový burek po mojom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Štrúdľové cesto, ktoré kupujem má v balení vždy 4 pláty... a tie som všetky pozdĺžne rozdelila na 2 polovice. V každom prípade treba pri plnení pracovať celkom rýchlo, lebo cesto je krehké a pobyt na vzduchu to zhoršuje..

    Špenátový burek po mojom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na jednotlivé pásy cesta som potom natrela špenátovú zmes a zrolovala do valčeka... Odporúčam si plnku rozdeliť dopredu na časti, nie ako ja si fandím, že "však to mám v oku",,,potom prvé prepchám a na posledné pomaly žmýkam panvicu :D

    Špenátový burek po mojom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prichystala som si panvicu ktorú som vytrela olivovým olejom... na tú som postupne rolovala jeden pásik za druhým - od stredu smerom ku krajom panvice... kým nedošlo cesto...a vlastne aj priestor na panvici :D

    Špenátový burek po mojom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 9

    Takto pripravený burek som potrela zmesou vytvorenou z 1 PL oleja, soli a asi 1,5 PL vody. Len tak aby bolo všetko natreté, netreba to prehnáňať ;)

    Špenátový burek po mojom (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    Burek som zakryla a panvicu som postavila na oheň. Potom nasledovala chvíľka trpezlivého načúvania, a v momente keď to tam vnútri začalo žiť, tak som panvicu preložila na zliatinovú panvičku, a nechala piecť. (Skúšala som to aj bez tohto kroku, nechať panvicu priamo na ohni, ale vždy sa mi prichytil,,,tak preto radšej volím tento postup)

    Špenátový burek po mojom (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    Po asi 5 - 7 minútkach som už začala robiť kontrolné zdvihy :D V momente keď zospodu burek pekne zhnedne, je čas otočiť ho :)

    Špenátový burek po mojom (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    Otáčala som tak, že som burek z panvice zošuchla na vnútornú stranu prikrývky a potom som to prehodila neopečenou stranou nazad na panvicu...ešte predtým som ju ale zase vytrela troškou oleja.

    Špenátový burek po mojom (fotorecept) - obrázok 12
  12. 13

    Povrch bureka som zase potrela zmesou olej-voda-soľ, zakryla a nechala dopiecť daľších 5-7 minút... Čas odhadujem, je nutné si kontrolovať ako sa pečie,,, ale "pomalšie ďalej zájdeš" tu platí na 110 % :D

  13. 14

    Keď bol tento môj podivuhodný výtvor dostatočne upečený, panvicu som odložila z platničky, odkryla prikrývku a miesto nej som burek prekryla čistou utierkou na také 2-3 minútky aby zmäkol.

    Špenátový burek po mojom (fotorecept) - obrázok 14
  14. 15

    No a potom,,, potom som sa doňho pustila :D asi by sa mohol nakrájať..trebárs na štvrtinky,,, ale tu som asi trošku buran, ja si proste sadnem a odtáčam jeden pásik za druhým...príbor nepoznám, kamaráta nepoznám, je to len ja a môj špenátový poklad :D

    Špenátový burek po mojom (fotorecept) - obrázok 15
  15. 16

    Tak verím že niekoho inšpirujem a vyskúša! ;) ja budem len dúfať že zachutí ;) Určite by bol výborný aj s takou fetou alebo iným syrom..joj, viem si veru predstaviť kadejaké obmeny :)

Diskusia k receptu

dzejsik
mňam, mňam, vyzerá úplne senzačne! milujem špenát :))
zolik
@stanci11
tento tvoj recept sa mi paci. a aj preto, ze sa nemusi robit iba vegansky. podobny Burek si kupujem vzdy ked som vo Viedni na Naschmarkt. kym ho cely prejdem a nakupim tak ho mam zjedeny. vyhoda je ze ho predavaju hned na zaciatku trhu. a ked sa vratim tak kupim aj Fladenbrot.
4-5x som robila aj z klasickeho tahaneho cesta, ale je to casovo dost narocne. tato tvoja verzia je "rukcuk" a urcite tak isto chutna. ukladam.
stanci11
@Zolik
tak to diky za tip a hneď ako budem vo Viedni pomašírujem na Naschmarkt ;) konečne tam ochutnám zase niečo nové ;)
Inak musím povedať že klobúk dole, keď si ho dokázala vytvoriť z vlastného ťahaného cesta,, to ja mám stále z neho dosť rešpekt ...

@Happybunny - som rada že sa ti pozdáva recept :) vegan syr kupujem obvykle priamo v zdravej výžive alebo objednávam. Na slovensku má slušný výber vegana.sk - veľmi dobré značky sú wilmersburger a violife...ale podľa toho aj stoja :/
kukulienka71
"...príbor nepoznám, kamaráta nepoznám..." vtipné a veľmi inšpiratívne. Veľmi mi tam ten špenát pasuje, dala by som ešte viac syra, mňááám!
danielas
Tak s touto dobrotou by som sa asi aj ja ťažko delila :-D
stanci11
jeeej ľudkovia, Ďakujem za pekné komentáre ;) úplne ste ma potešili, bála som sa že to moje čudo sa nikomu nebude moc pozdávať :D
gabusa
super recept určite ho vyskúšam ,krásne spracovaný postup :) ukladám a dávam 5 hviezdičiek
bebam
čo je burek, som si nevedela ani predstaviť, aj preto ma recept zaujal; určite ho vyskúšam, mám rada špenát, takto si ho vychutnám, bude len pre mňa, manžel špenát neje. Hneď zajtra idem pozrieť štrúdľové cesto. Mňam.
marsis
Super, spenat hocikedy mozem v akejkolvek podobe. K strudlovemu cestu: ak s nim pracujeme na mokrej ( nestaci iba vlhka) utierke, nevysycha rychlo a lepsie sa s nim robi. K plnke: vyskusajte tiez miesto syra tvaroh. Chce to troska viac soli ako syrova plnka. Robievam to na pizzovom aj na listkovom ceste s troskou mleteho cierneho korenia. :)
1x alica1
tatranka
Doprovodný komentár k receptu nemá chybu.Vlastne ten ma zlákal.Burek som ešte nejedla ani nerobila špenát a syr milujem,štrúdľové cesto si robievam,možno ráz prekvapím a tvoj celkom zaujímavý recept zrealizujem.Nech sa ti darí a veru len skúšaj svojské recepty,ako sa vraví,majú niečo do seba!
stanci11
@Gman a @Elisticka , Ďakujem :) ja neviem čím to je, všetko tiež nechávam chrumkavé ale k tomu bureku mi to nejako nepasuje :D
@Bebam , možno v takejto forme by aj manželovi zachutil :)
@Marsis - diky za tipy, tú mokrú utierku určite skúsim ;) to som ešte nikde nevidela ..
@Tatranka - obdivujem ťa že dokážeš urobiť vlastné štrúdľové cesto,,, dúfam že raz dosiahnem taký level zdatnosti v kuchyni ;) a ďakujem, svojské recepty určite ešte nejaké pribudnú ;)
hanka355
Ak vam mozem poradit,tak natrite si to cesto pred rolovanim maslom resp.margarinom.ten olej stou vodou to robi dost mastnym.potom to staci hodit iba do truby a poliat vodou a bude super.ked budete vo Viedni skuste kupit Yufku na borek.to je original cesto.maju to vo vsetkych obchodoch.a inak zaujimava plnka.ja robim s cerstvym spenatom,fetou a petrzlenovou vnatou.
stanci11
@Hanka355 - ja som za každú radu rada ;) ale v trúbe sa mi ten burek ešte niky pekne nepodaril, neviem čím to je; zato takto na panvici je na jednotku ;)
hanka355
@Stanci11 (24.2.2016 05:24)

Ono original ide na borek zmes masla,jogurtu a vajicka.to cesto stym potres a potom das plnku a zatocis,zvysok das na vrch aby zostal zlatisty a este treba vytret aj plech maslom.a ked to mas upecene zalievas vodou.ale ak si proti jogurtu alebo vajickam tak aspon to maslo.
stanci11
@Hanka355 (24.2.2016 15:05)

ja som si plne vedomá toho ako vyzerá origoš burek :) veď preto "po mojom"...nie som ani proti jogurtu, ani proti vajíčkam, ale v delenej strave by mi to dokopy robilo šarapatu :)
hanka355
@Stanci11 (24.2.2016 17:12)

Som si myslela, ze v tom bude nejaky hacik.ale ten tvoj burek je tiez urcite chutny.zaujimavu plnku tam mas.ja mam muza turka tak u nas sa robi burek len klasika...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia