Špenátový burek po mojom (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Predstavujem Vám svoju slabosť :D jednu z najväčších....toto je jedlo ktoré si doprajem len po tréningu, aby ma moc nehrýzlo svedomie :D je mi úplne jasné že klasický burek je plnší, so syrom atď...toto je jednoduchšia verzia, spatlaná tak aby vyhovovala delenej strave ;) ale je megachutný a príjemne pikantný, mohol by sa páčiť aj niekomu inému okrem mňa a môjho bracha ....

1-2
porcia
5 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako prvé som si v kastróliku rozmrazila špenátový pretlak aj listy - podliate trochou vody. Plus, vedľa na panvici som si spenila cibuľku.
  2. Keď bola cibuľka akurát, pridala som na ňu špenát, osolila, okorenila ml.č.ko.m a dusila kým sa neodparila väčšina vody.
  3. Po redukcii som priliala ovsenú smotanu, rozmiešala a prevarila 1-2 minútky.
  4. Potom som špenát odstavila, vmiešala som doň nastrúhaný vegánsky syr, popučený cesnak a trošku nastrúhaného muškátového orieška. Mala by vám vzniknút taká hladšia zmes, pikantná podľa množstva ml.č.ka a cesnačiku ;)
  5. Štrúdľové cesto, ktoré kupujem má v balení vždy 4 pláty... a tie som všetky pozdĺžne rozdelila na 2 polovice. V každom prípade treba pri plnení pracovať celkom rýchlo, lebo cesto je krehké a pobyt na vzduchu to zhoršuje..
  6. Na jednotlivé pásy cesta som potom natrela špenátovú zmes a zrolovala do valčeka... Odporúčam si plnku rozdeliť dopredu na časti, nie ako ja si fandím, že "však to mám v oku",,,potom prvé prepchám a na posledné pomaly žmýkam panvicu :D
  7. Prichystala som si panvicu ktorú som vytrela olivovým olejom... na tú som postupne rolovala jeden pásik za druhým - od stredu smerom ku krajom panvice... kým nedošlo cesto...a vlastne aj priestor na panvici :D
  8. Takto pripravený burek som potrela zmesou vytvorenou z 1 PL oleja, soli a asi 1,5 PL vody. Len tak aby bolo všetko natreté, netreba to prehnáňať ;)
  9. Burek som zakryla a panvicu som postavila na oheň. Potom nasledovala chvíľka trpezlivého načúvania, a v momente keď to tam vnútri začalo žiť, tak som panvicu preložila na zliatinovú panvičku, a nechala piecť. (Skúšala som to aj bez tohto kroku, nechať panvicu priamo na ohni, ale vždy sa mi prichytil,,,tak preto radšej volím tento postup)
  10. Po asi 5 - 7 minútkach som už začala robiť kontrolné zdvihy :D V momente keď zospodu burek pekne zhnedne, je čas otočiť ho :)
  11. Otáčala som tak, že som burek z panvice zošuchla na vnútornú stranu prikrývky a potom som to prehodila neopečenou stranou nazad na panvicu...ešte predtým som ju ale zase vytrela troškou oleja.
  12. Povrch bureka som zase potrela zmesou olej-voda-soľ, zakryla a nechala dopiecť daľších 5-7 minút... Čas odhadujem, je nutné si kontrolovať ako sa pečie,,, ale "pomalšie ďalej zájdeš" tu platí na 110 % :D
  13. Keď bol tento môj podivuhodný výtvor dostatočne upečený, panvicu som odložila z platničky, odkryla prikrývku a miesto nej som burek prekryla čistou utierkou na také 2-3 minútky aby zmäkol.
  14. No a potom,,, potom som sa doňho pustila :D asi by sa mohol nakrájať..trebárs na štvrtinky,,, ale tu som asi trošku buran, ja si proste sadnem a odtáčam jeden pásik za druhým...príbor nepoznám, kamaráta nepoznám, je to len ja a môj špenátový poklad :D
  15. Tak verím že niekoho inšpirujem a vyskúša! ;) ja budem len dúfať že zachutí ;) Určite by bol výborný aj s takou fetou alebo iným syrom..joj, viem si veru predstaviť kadejaké obmeny :)