Špargľová polievka s hlivou a medvedím cesnakom fotorecept

safran - fotkasafran, 3. apríla 2014
Špargľová polievka s hlivou a medvedím cesnakom (fotorecept)
Foto: safran

Tip na to, ako využiť skrojky a šupky z bielej špargle a povýšiť zvyšky, ktoré by ste možno vyhodili, na delikátnu polievku. Výnimočne nebude hustá krémová, ale presne do tohto jarného obdobia ako stvorená. Už začala sezóna záhoráckej špargle, ale v tom istom čase sme ešte našli miesto pod stromami, trochu pritienené, kde medvedí cesnak ešte nekvitne a v chladničke od včera čakala hliva. Biele víno, smotana na varenie, opražená bagetka a prepeličie vajíčko. A je to!

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrsť (úlomky a šupky)
1 ks
1 hrsť
1 hrsť menšia
0,5-1 dl
1 dl
 (maslo)
 štipka
 štipka
Na dekoráciu 1 taniera:
1 ks
1 plátok
1 list malý
1 ks
 kúsok

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Prichystáme si všetky potrebné ingrediencie, ja som použila namiesto masla zasa ghee (fľaška vedľa olivového oleja). Cukor som zabudla, nájde sa hádam u každého.

    Špargľová polievka s hlivou a medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do osolenej a ocukrovanej vody dáme variť všetky ošúpané časti špargle a spodné ulomené konce. Hovorí sa, že každý deň špargľa ostarne o 1cm zo spodného konca, ktorý neviete do hlavného jedla použiť. Malý trik: ošúpte špargľu od špičky smerom dole. V spodnej tretine jemne prichyťte a zlomte (neodrežte). Špargľa sa oddelí tam, kde je chrumkavá a svieža. Keby ste mali podozrenie, že je v spodnej tretine horká - spokojne kúsok odhryznite, pridá sa do vody na varenie konček bieleho rožka, vraj tú horkosť vytiahne.

    Špargľová polievka s hlivou a medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď špargľa zmäkne, kusy povyberajte a šupky na site na cestoviny sceďte.

    Špargľová polievka s hlivou a medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridajte jemne krájanú hlivu, medvedí cesnak a ďalej varte..

    Špargľová polievka s hlivou a medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým hliva nebude mäkká na druhej panvičke si na olivovom oleji osmažte drobno krájanú šalotku, jemne osoľte (skôr zmäkne a neskôr prihorí) a v rukách rozmrvenú jednu maličkú chilli papričku. Polievka má byť jemne pikantná, ale nie štipľavá. Zalejte bielym vínom a vlejte do polievkového základu. Pridajte smotanu na varenie, čím znížite teplotu pre bezpečnejšie mixovanie. Na tyčovom mixéri sa zachytia všetky prípadné vlákna zo špargle alebo stoniek medvedieho cesnaku. Nezabudnite ich odstrániť a mixér umyť, kým nezaschnú, inak si narobíte peknej roboty.

    Špargľová polievka s hlivou a medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotovú polievku už nijak nezahusťujeme. Jemne zo srtúhadla poprášime muškátovým orieškom. Zdobíme plátkom na masle opečenej bagetky, ktorú podopriem surovou! alebo iba jemne sparenou špičkou špargle, listom medvedieho cesnaku a volským očkom (v prípade prepeličieho vajíčka sú snáď zdrobneliny povolené!) kúskom opečenej hlivy, dekoratívne pôsobia práve tie maličké, ešte nevyvinuté plodnice zo spodku trsu. Kompozícia sa podarila, ak žiadna chuť nevytŕča (hliva, cesnak, smotana,víno, čili) všetko harmonicky dopĺňa tie ostatné zložky. Trik: nerobíte špargľu tak často, aby ste investovali do špeciálneho hrnca, s vnútorným perforovaným druhým hrncom? Špičky by sa mali iba upariť, stonky tiež nemusia byť ponorené celé. Posledná tretina spokojne vie "dojsť" v pare pod priliehajúcou rajničkou.

    Špargľová polievka s hlivou a medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
mas to pekne prepracovane, vdaka za uzitocne info ohladne spargle, uz minule som ju mala v ruke, ked som mala tie velke oci :)) polievka sa mi paci, a obrazok naozaj laka na vyskusanie, ..
Ďakujem za pochvaly VŠETKýM, teším sa, naozaj sa vydarila :-)
@kukulienka , ak medvedí cesnak na koniec, potom asi nie celá hrsť, inak prebije ostatné, alebo ak na koniec, tak iba pár lístkov
@ailuj82 teraz mi to napadlo, ak by som použila sušené huby ja, asi by som z nich spravila v mažiari prášok, ak by som chcela zachovať túto konzistenciu, ale možno to bude s plátkami húb ešte krajšie :-)
áno, v tejto polievke na vývar boli použité iba šupky, ktoré sa inak vyhodia, robí sa tak špargľová polievka zvyčajne :-) ak sa používa špargľa ako iné jedlo (hlavné alebo predjedlo), samozrejme, dá sa pre polievku použiť aj celá špargľa - komu ako... Ja rada využívam vo svojich receptoch stonky z brokolice, kvetné stonky z cesnaku, vňať z mrkvy, lístky z cvikle a iné, čo ľudia bežne vyhadzujú

Pridaj komentár k receptu: