Bravčové závitky
Bravčové závitky

Španielske vtáčiky z bravčového mäsa podľa rodinného receptu fotorecept

xpotvorkax - bez fotkyxpotvorkax, 31. októbra 2021

Tento recept v rodine koluje už roky, tak snáď vám budú chutiť. Keďže je to môj prvý recept na vareche, verím, že bude prehľadný.

3
porcie
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g bez kosti (alebo iné bravčové mäso)
250 g prerastená (najlepšie údená)
3 ks
3 PL
5 ks uvarené
 zavárané




Postup

  1. 1

    Nakrájame mäso na plátky a vyklepeme. Nesolíme, nekoreníme. Mäso rozložíme na tácku.

  2. 2

    Vajíčka uvaríme natvrdo a ošúpeme. Slaninu (najlepšie údenú), nakrájame na drobnejšie, aj 2 cibule a postupne na striedačku zomelieme spolu v mlynčeku. Takúto jemnú zomletú plnku nanesieme na plátky mäsa. Vrstva môže/nemusí byť hrubá.

    Španielske vtáčiky z bravčového mäsa podľa rodinného receptu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájame si na pásiky (podľa šírky mäsa), uhorku, vajíčka (ja som dala na polovicu každé), pásik suchej salámy (necelý 1 cm hrubý).

  4. 4

    Na plátky mäsa s plnkou naukladáme vajíčko, salámu, uhorku. Zvinieme, otvor môžeme uzavrieť špáradlom a celý závitok omotáme kuchynskou niťou. V žiadnom prípade nestačí len prepichnúť špáradlom (viď obrázok).

    Španielske vtáčiky z bravčového mäsa podľa rodinného receptu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Použijeme hlbšiu panvicu, ktorá sa dá zakryť. Poslednú cibuľu pokrájame, mierne osmažíme na oleji, osolíme, okoreníme čiernym korením a naukládáme uzavreté vtáčiky. Osmažíme aspoň 10 minút z každej strany. Podlejeme vodou, aby závitky boli ponorené do dvoch tretín. Ja som do omáčky dala aj trochu tymianu. Necháme aspoň 1 a pol hodiny variť pod pokrievkou. Závitky otáčame po pol hodine.

    Španielske vtáčiky z bravčového mäsa podľa rodinného receptu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je mäso už mäkké, čo po hodine a pol by malo byť, tak si spravíme zátrepku - do pohára dáme 3 lyžice múky a zalejeme do polovice vodou, rozmiešame a za stáleho miešania prilejeme do omáčky. Prevaríme 5 minút a môžeme podávať. Ešte poznamenám že niekto dáva do omáčky aj pár lyžíc horčice ale nie je treba.

  7. 7

    Z vtáčikov odstánime niť a podávame.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný a chutný receptík. Oceňuji nápad pomleté cibule se slaninou - super vychytávka, díky! Mně by chutnalo. Vítej na Vareche!
boxik
Recept pekný , nevadí ani to ,že je z bravčového mäsa ,občas tak hreším aj ja. Čo mi však nesedí je to že mäso nepotieraš horčicou a to ,že klasický ,aj z iného mäsa pripravený vtáčik sa zásadne podáva s ryžou. Ale nemám nič proti receptu ,vyzerá dobre ,ale vo výsledku mu chýba tá fantastická chuť vtáčika pripraveného klasickým spôsobom. Takže vynikajúce jedlo ,závitok s bravčového mäsa podávaný zo zemiakovou kašou ,al nie španielsky vtáčik.
xpotvorkax
@boxik (1.11.2021 17:34)

Ahoj. Práveže by som si dovolila tvrdiť opak. Horčica dodá mäsu aj šťave výraznú chuť. No ja som práve chcela aby na vtáčkoch vynikla chuť br. Mäsa a plnky, teda slaniny a cibuľky. No s horčicou je možno lepšie pri podávaní s ryžou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia