Španielske vtáčiky z bravčového mäsa podľa rodinného receptu fotorecept
Foto: xpotvorkax
Tento recept v rodine koluje už roky, tak snáď vám budú chutiť. Keďže je to môj prvý recept na vareche, verím, že bude prehľadný.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g bez kosti (alebo iné bravčové mäso) |
|
250 g prerastená (najlepšie údená) |
|
3 ks |
|
3 PL |
|
|
|
|
|
5 ks uvarené |
|
|
|
zavárané |
|
|
Postup
-
1
Nakrájame mäso na plátky a vyklepeme. Nesolíme, nekoreníme. Mäso rozložíme na tácku.
- 2
Vajíčka uvaríme natvrdo a ošúpeme. Slaninu (najlepšie údenú), nakrájame na drobnejšie, aj 2 cibule a postupne na striedačku zomelieme spolu v mlynčeku. Takúto jemnú zomletú plnku nanesieme na plátky mäsa. Vrstva môže/nemusí byť hrubá.
- 3
Nakrájame si na pásiky (podľa šírky mäsa), uhorku, vajíčka (ja som dala na polovicu každé), pásik suchej salámy (necelý 1 cm hrubý).
- 4
Na plátky mäsa s plnkou naukladáme vajíčko, salámu, uhorku. Zvinieme, otvor môžeme uzavrieť špáradlom a celý závitok omotáme kuchynskou niťou. V žiadnom prípade nestačí len prepichnúť špáradlom (viď obrázok).
- 5
Použijeme hlbšiu panvicu, ktorá sa dá zakryť. Poslednú cibuľu pokrájame, mierne osmažíme na oleji, osolíme, okoreníme čiernym korením a naukládáme uzavreté vtáčiky. Osmažíme aspoň 10 minút z každej strany. Podlejeme vodou, aby závitky boli ponorené do dvoch tretín. Ja som do omáčky dala aj trochu tymianu. Necháme aspoň 1 a pol hodiny variť pod pokrievkou. Závitky otáčame po pol hodine.
- 6
Keď je mäso už mäkké, čo po hodine a pol by malo byť, tak si spravíme zátrepku - do pohára dáme 3 lyžice múky a zalejeme do polovice vodou, rozmiešame a za stáleho miešania prilejeme do omáčky. Prevaríme 5 minút a môžeme podávať. Ešte poznamenám že niekto dáva do omáčky aj pár lyžíc horčice ale nie je treba.
- 7
Z vtáčikov odstánime niť a podávame.
Tiež bravčové závitky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ahoj. Práveže by som si dovolila tvrdiť opak. Horčica dodá mäsu aj šťave výraznú chuť. No ja som práve chcela aby na vtáčkoch vynikla chuť br. Mäsa a plnky, teda slaniny a cibuľky. No s horčicou je možno lepšie pri podávaní s ryžou.