Bravčové závitky

Španielske vtáčiky z bravčového mäsa podľa rodinného receptu (fotorecept)

Autor receptu: xpotvorkax

Tento recept v rodine koluje už roky, tak snáď vám budú chutiť. Keďže je to môj prvý recept na vareche, verím, že bude prehľadný.

3
porcie
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nakrájame mäso na plátky a vyklepeme. Nesolíme, nekoreníme. Mäso rozložíme na tácku.
  2. Vajíčka uvaríme natvrdo a ošúpeme. Slaninu (najlepšie údenú), nakrájame na drobnejšie, aj 2 cibule a postupne na striedačku zomelieme spolu v mlynčeku. Takúto jemnú zomletú plnku nanesieme na plátky mäsa. Vrstva môže/nemusí byť hrubá.
  3. Nakrájame si na pásiky (podľa šírky mäsa), uhorku, vajíčka (ja som dala na polovicu každé), pásik suchej salámy (necelý 1 cm hrubý).
  4. Na plátky mäsa s plnkou naukladáme vajíčko, salámu, uhorku. Zvinieme, otvor môžeme uzavrieť špáradlom a celý závitok omotáme kuchynskou niťou. V žiadnom prípade nestačí len prepichnúť špáradlom (viď obrázok).
  5. Použijeme hlbšiu panvicu, ktorá sa dá zakryť. Poslednú cibuľu pokrájame, mierne osmažíme na oleji, osolíme, okoreníme čiernym korením a naukládáme uzavreté vtáčiky. Osmažíme aspoň 10 minút z každej strany. Podlejeme vodou, aby závitky boli ponorené do dvoch tretín. Ja som do omáčky dala aj trochu tymianu. Necháme aspoň 1 a pol hodiny variť pod pokrievkou. Závitky otáčame po pol hodine.
  6. Keď je mäso už mäkké, čo po hodine a pol by malo byť, tak si spravíme zátrepku - do pohára dáme 3 lyžice múky a zalejeme do polovice vodou, rozmiešame a za stáleho miešania prilejeme do omáčky. Prevaríme 5 minút a môžeme podávať. Ešte poznamenám že niekto dáva do omáčky aj pár lyžíc horčice ale nie je treba.
  7. Z vtáčikov odstánime niť a podávame.