Špaldový perník

janara - fotkajanara, 23. februára 2012
Špaldový perník
Foto: janara

Recept je pôvodne z klasickej hladkej múky, ale ja ho pečiem aj zo špaldovej, či celozrnnej múky, je jednoduchý, rýchly a hlavne chutný.

5 - 10 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

40 dkg
30 dkg alebo obyčajný
2 ks celé
2 PL
1 KL
1 KL
2 PL
1,5 dcl
1 ks
0,5 l
  na potretie
100 g




Postup

  1. 1

    Vymiešajte celé vajcia s cukrom, postupne pridávajte všetky ostatné ingrediencie - 2PL džemu, škoricu, sódu bikarbonu, perníkový prášok, kakao, olej, mlieko, múku a dobre premiešajte a za 5 min je cesto hotové. Používam elektrický šľahač, ruky si šetrím !

  2. 2

    Na veľký vymastený a múkou vysypaný plech nalejte všetku hmotu.

  3. 3

    Pečte vo vyhriatej rúre na 180 C cca 35-40 min. Po miernom vychlanutí orežem všetky kraje (ale je to na vás, či tak urobíte). Potom perník rozdelím na 3 pláty. Každý plát prerežem , potriem marhuľovým džemom, zlepím, polejem čokoládovou polevou a nechám stuhnúť. Rada ho ešte zdobím aj bielou čokoládou, ale to je na Vašej fantázii. Dobrú chuť !

Diskusia k receptu

tykadielko
mňam - je krásny - z celozrnej ani špaldovej som ešte nepiekla perník....skúsim :D
marienka44
@Janara ,poznam tento recept z hl. muky. Ale ho nezlepujem a paci sa mi tento napad. V bode c 3 nerozumiem tomu prekrojeniu. Asi si myslela, ze pozdlzna celu plochu rozrezem na 3 dlhe pasy a kazdy vodorovne prerezes na polovicu cez striedku kolaca, lebo je dost vysoky. A potom naplnis lekvarom. Alebo mam to chapat, ze 3 pasy prekrojis jednoducho na 2 casti tak ako su upecene /nie cez striedku/ a polozis na seba. Dakujem za upresnenie, pekny den.
tatranka
Neviem prečo,ale špaldovú múku nepoužívam a veľa receptov tú ženy s touto múkou uvádzajú.Budem to musieť zmeniť.Koláčik je veľmi pekný.Aj tá mramorová paráda a koláčiku ma oslovila.
janara
marienka44 - veľmi dobre si porozumela, 3 dlhé pásy, a potom každý prerežem v strede, natriem, zlepím...polejem. Teda dostaneš 3 rezy, tak ako je na obrázku
evanaaa
@janara , tvoj perník sa mi páči už aj preto, že používaš celozrnné múky a ak si ho trochu upravím - sladidlo miesto cukru, bude aj pre diabetikov, aj dia džemy mám a špaldovku používam, je dobrá.
evanaaa
@tatranka , skús tú múku, ale spočiatku si ju miešaj s normálnou múkou ktorú používaš, aspoň v pomere 1:3, neskôr pomaly pridávaj viacej špaldovej, kým si nezvykneš. Je aj zdravšia ako biela múka.
janara
v tomto recepte, či som ho robila zo špaldovej, alebo len pšeničnej celozrnnej..nie je v chuti žiaden rozdiel, ani v konzistencii, ja by som múku nekombinovala v tomto recepte, mám ho odskúšaný vo všetkých múkových variáciách - klasická, špaldová, celozrnná..je výborný
cica2
máš velmi pekný perník a rada ho pečiem, ale takýto som ešte neskúšala
hltavec
načo tam dávaš špaldu a potom to zaleješ čokoládou? to má byť akože zdravé?
lenaer
výborny recept!! krasne sa vydaril, málo peciem z celozrnnej muky, tak som na zaciatok som dala pol na pol.... odteraz uz len tento pernik:)
elisticka
prosim ta toho cukru musi byt az 30 dkg? nie je to moc sladke? vyskusala by som urobit ...dakujem
janara
je sladký, ale menej som neskúšala..prepáč, že tak neskoro reagujem,
nepostrehla som tvoj dotaz, ospravedlňujem sa
kulina
Pernik som pikla s obmenou a namiesto mlieka som dala acidko. Neviem ci to bolo tym, alebo zlym poschodim v rure ale stred mi zostal aj po 50minutach vlhky a usudili sme ze to s jeho jedenim neriskneme. Bolo mi ho velmi luto vyhodit, lebo som dala do neho rakytnikovo marhulovy dzem. Poviete mi na akom poschodi v rure ho peciete? A bez ci s ventilatorom?
katka2704
Dnes som piekla, ako nedeľnú rychlovku ku kávičke. Je skvelý, jemný a vláčny. Dala som sojove mlieko a menej oleja a slivkovy dzem domaci a teda výsledný efekt je super. Plech je uz v umývačke, len sa po nom zaprasilo. Zajtra pečiem znovu...rodina oznámila. Chvalim a ukladám. 👍😋




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia