Špaldový kváskový koláč

irenaw - fotkairenaw, 12. januára 2013
Špaldový kváskový koláč
Foto: irenaw

S chlebovým kváskom nemusíme piecť len chlieb a pečivo. Dá sa veľmi dobre použiť aj na sladké pečenie.

12-15
porcií
60 minút
na 180 °C

Suroviny

prvé cesto:
1 PL
150 g
150 g
druhé cesto:
50 ml
2 ks
100 g
100 g
1 čl
1-2 čl
300 g
100 g
1/2 čl
na domiesenie:
50 g
150 g




Postup

  1. 1

    Ako pripraviť ražný kvások nájdete napríklad tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html Alebo si kúpite v zdravej výžive sušený ražný kvások a naštartujete ho podľa návodu na obale.

  2. 2

    Prvé cesto: Večer vyberieme z chladničky lyžicu ražného kvásku, dáme do misy, pridáme hladkú špaldovú múku a vlažnú vodu. Dobre premiešame, zakryjeme fóliou alebo vrchnákom a necháme na linke do rána (12-15 hod.)

    Špaldový kváskový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Druhé cesto: Roztopíme maslo, pozor nesmie byť horúce, zničilo by kvások. Orechy zomelieme alebo posekáme. Bublinkové prvé cesto dáme do pekárne. Pridáme všetky suroviny na druhé cesto. Spustíme program "cesto".

  4. 4

    Medzitým umyjeme brusnice a pokrájame na menšie kúsky. Premiešame s 50 g špaldovej celozrnnej múky. Ovocie pridáme do pekárne po zaznení signálu na pridanie semiačok. Po skončení programu "cesto" pekáreň vypneme a necháme ďalej kysnúť. (Môjmu koláču to trvalo celkom 3,5 hodiny odkedy som zapla pekáreň na program "cesto" až po dokysnutie vo vypnutej pekárni. To je čisto subjektívny údaj, záleží od kvásku.) Treba sa orientovať podľa objemu cesta a podľa toho, že na povrchu sa začnú objavovať bublinky. Spustíme program "pečenie". Upečený necháme vychladnúť na mriežke.

    Špaldový kváskový koláč - obrázok 4
  5. 5

    Odskúšané aj s kyslými jablkami nakrájanými na malé kocky. V tom prípade bude namiesto citrónovej kôry mletá škorica. Inokedy nedáme ovocie a pridáme posekanú čokoládu. Alebo použijeme sušené ovocie. Stačí tretina, najviac polovica množstva (50-75 g). Možno budete chcieť v tomto prípade ubrať cukru. S kyslastými brusnicami je to akurát :-) Je to niečo na spôsob vianočky.

  6. 6

    Môže sa upiecť aj v rúre, vo forme na biskupský chlebík potretej maslom. Ak nechávate cesto kysnúť v mise, treba ju zatvoriť vrchnákom alebo zakryť potravinárskou fóliou. Nie pomúčiť a zabaliť do utierky, predsa len kysne oveľa dlhšie, ako cesto s droždím, tak aby vám nevyschlo.

Diskusia k receptu

jerica
@irenaw , neodmietla by som , samé dobré suroviny , krásna fotečka :-)to je výborný recept , koláč aj pre moju polovičku :-) ďakujem .
turistka
@irenaw , tento koláčik budem určite robiť, kvások mi pekne kvasí, tak nemám problém-teraz je špaldový.
jarunka
Minuly tyzden som piekla slane rozky a pletenky, arak som pri praci uvazovala, ci sa neda aj pecivo piect s kvaskom a teraz Vadim, ze nie Len pecivo, ale dokonca aj slake kolace. Necitala si mi myslienky? Bola by som Velmi vdacna, keby si pridala nejaky recept na pecivo s kvaskom, ide mi o mnozstvo kvasku v recepte, albedo pridaj link a som tacky recept prehliadla. Moc krat dakujem.
martamm
Irenaw, týmto receptom si ma celkom dostala, preferujem racio, takže uložený, len na ten kvások si netrúfam, použijem kúpený :)
irenaw
@jerica Jarka, vďaka, som rada, že sa ti páči :-) @turistka nech ti kvások dobre pečie, držím ti palce. @jarunka mám rozpísané špaldové kváskové žemle, daj mi týždeň a vložím recept :-). @martamm skúšam naštartovať sušený kvások kúpený v zdravej výžive, napíšem ako to dopadlo :-).
frezia68
Prosím poraď,či môžem urobiť kvások z celozrnnej múky? Ďakujem :-)
mariaklara
Krásny koláčik, len mne sa ten kvások, neviem, či nedarí ale nepáči sa mi to s ním. Múku mám predsa dobrú, ražnú.
irenaw
@ancicka nech sa podarí :-) @mariaklara skús mi napísať o kvásku podrobnejšie, ak chceš, mail mám v profile. včera som začala oživovať sušený kvások z obchodu, napíšem výsledok, možno aj to je cesta. na tento koláč môžeš pridať suroviny na prvé cesto (múku, vodu) bez lyžičky kvásku k druhému cestu a pridať pol kocky droždia, sestra tak pečie a funguje to dobre :-)
ancicka
Ako oživuješ kvások?Ja som si odložila s chleba a chcela by som upiecť z neho.Ak je to možné pridaj rcp.Dík.
helca103
taký kvások som zatiaľ nerobila ale výsledok je úžasný
irenaw
ďakujem za komentáre. @viera1 už som sa takto podelila :-))) skúšam oživenie kupovaného, ak bude všetko ok, vložím postup.
julilik
Moj prvy kvaskovy kolacik:) Este stale mi tu rozvoniava po celom dome. Uz som uplne presvedcena, ze kvasok nie je len na chlieb:) Vdaka za receptik:))))
julilik
tebe veľká vďaka za toľko kváskových receptov pokope :))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia