Špaldový kváskový koláč

Autor receptu: irenaw

S chlebovým kváskom nemusíme piecť len chlieb a pečivo. Dá sa veľmi dobre použiť aj na sladké pečenie.

12-15
porcií
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ako pripraviť ražný kvások nájdete napríklad tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html Alebo si kúpite v zdravej výžive sušený ražný kvások a naštartujete ho podľa návodu na obale.
  2. Prvé cesto: Večer vyberieme z chladničky lyžicu ražného kvásku, dáme do misy, pridáme hladkú špaldovú múku a vlažnú vodu. Dobre premiešame, zakryjeme fóliou alebo vrchnákom a necháme na linke do rána (12-15 hod.)
  3. Druhé cesto: Roztopíme maslo, pozor nesmie byť horúce, zničilo by kvások. Orechy zomelieme alebo posekáme. Bublinkové prvé cesto dáme do pekárne. Pridáme všetky suroviny na druhé cesto. Spustíme program "cesto".
  4. Medzitým umyjeme brusnice a pokrájame na menšie kúsky. Premiešame s 50 g špaldovej celozrnnej múky. Ovocie pridáme do pekárne po zaznení signálu na pridanie semiačok. Po skončení programu "cesto" pekáreň vypneme a necháme ďalej kysnúť. (Môjmu koláču to trvalo celkom 3,5 hodiny odkedy som zapla pekáreň na program "cesto" až po dokysnutie vo vypnutej pekárni. To je čisto subjektívny údaj, záleží od kvásku.) Treba sa orientovať podľa objemu cesta a podľa toho, že na povrchu sa začnú objavovať bublinky. Spustíme program "pečenie". Upečený necháme vychladnúť na mriežke.
  5. Odskúšané aj s kyslými jablkami nakrájanými na malé kocky. V tom prípade bude namiesto citrónovej kôry mletá škorica. Inokedy nedáme ovocie a pridáme posekanú čokoládu. Alebo použijeme sušené ovocie. Stačí tretina, najviac polovica množstva (50-75 g). Možno budete chcieť v tomto prípade ubrať cukru. S kyslastými brusnicami je to akurát :-) Je to niečo na spôsob vianočky.
  6. Môže sa upiecť aj v rúre, vo forme na biskupský chlebík potretej maslom. Ak nechávate cesto kysnúť v mise, treba ju zatvoriť vrchnákom alebo zakryť potravinárskou fóliou. Nie pomúčiť a zabaliť do utierky, predsa len kysne oveľa dlhšie, ako cesto s droždím, tak aby vám nevyschlo.