Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou fotorecept
Foto: iva63
Pohánková lámanka je veľmi obľúbená v mojej kuchyni. Vyskúšala som ju pridať aj do cesta na chlieb-:)
Suroviny
220 g celozrnná |
|
30 g |
|
1 dl |
|
1 dc |
|
3 g sušené |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1,5 PL domáci |
|
Na potretie: | |
|
|
Na posypanie: | |
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
najskôr si odvážime 30g pohánkovej lámanky a zalejeme horúcou vodou...necháme odstáť 10 minút
-
2
do misky dáme celozrnnú špaldovú múku, sušené droždie, zmes všetkých semienok uvedených v recepte, soľ, jablčný ocot, zamočenú pohánkovú lámanku a vlažnú vodu...hákmi vymiesime cesto
-
3
vymiesené cesto je nelepivé, netreba ho podsypávať múkou...preložíme ho ihneď na dosku, kde vypracujeme tvar bochníka
-
4
chlebovú formu vyložíme papierom na pečenie (ja som požila formu 8x20cm) a vložíme do nej bochník...necháme voľne kysnúť 40 minút
-
5
medzitým si pripravíme zmes na posypanie chleba...po jednej polievkovej lyžici zo semienok ľanových, sezamových, slnečnicových a ľanových vločiek
-
6
nakysnutý chlieb po 40 minútach z vrchu postriekame studenou vodou a dobre posypeme semienkami
-
7
necháme ešte 5 minút postáť
-
8
rúru si dobre rozohrejeme na 220 stupňov, vložíme do nej chlieb a pečieme prvých 10 minút pri teplote 220 a potom znížime na 180 stupňov a pečieme 30 minút...po uplynutí času pečenia vyberieme chlieb z formy, odstránime papier na pečenie a ešte voľne na mriežke v rúre chlieb dopečieme asi 10 minút... (môj chlebík na jednej strane praskol, ale to nevadí...na chuti mu to neubralo a kôrka bola aj tak veľmi chrumkavá)
-
9
upečený chlieb preložíme na mriežku a necháme vychladnúť
-
10
vychladnutý chlieb nakrájame na tenké krajíčky
-
11
a takto vyzerá chrumkavá kôrka.... prajem Vám dobrú chuť-:)
Tá lámanka nejako podstatne zväčší objem toho cesta, alebo je to z dvojnásobnej dávky?
veľká vďaka patrí všetkým Vám, ktorí moje recepty skúšate a ste spokojní -:)
veľmi ma to posúva stále dopredu, aby som sa snažila ponúknuť vždy niečo nové a kreatívne...ďakujem
@katka78 zo srdca ďakujem, je to pre mňa veľká "výzva"do ďalšej práce...ďakujem a vždy rada poradím aj pomôžem-:)
@staja to je pre mňa najväčšia radosť, keď moje recepty majú úspech...rada pečiem a teší ma, že práve chlebík a pečivo od mňa chutí aj Vám...čo sa týka pohánkovej lámanky, tak žiadny iný význam ako "chuťový" v ceste nemá...jednoducho som ju zabarila, lebo sú v nej aj šupky a horúca voda ju pekne zahustila-:)..túto hmotu som len pridala do cesta
@havino ďakujem-:)
(aj manželovi pochutil taký čerstvo upečený)