Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou (fotorecept)

Autor receptu: iva63

Pohánková lámanka je veľmi obľúbená v mojej kuchyni. Vyskúšala som ju pridať aj do cesta na chlieb-:)

Postup

  1. najskôr si odvážime 30g pohánkovej lámanky a zalejeme horúcou vodou...necháme odstáť 10 minút
  2. do misky dáme celozrnnú špaldovú múku, sušené droždie, zmes všetkých semienok uvedených v recepte, soľ, jablčný ocot, zamočenú pohánkovú lámanku a vlažnú vodu...hákmi vymiesime cesto
  3. vymiesené cesto je nelepivé, netreba ho podsypávať múkou...preložíme ho ihneď na dosku, kde vypracujeme tvar bochníka
  4. chlebovú formu vyložíme papierom na pečenie (ja som požila formu 8x20cm) a vložíme do nej bochník...necháme voľne kysnúť 40 minút
  5. medzitým si pripravíme zmes na posypanie chleba...po jednej polievkovej lyžici zo semienok ľanových, sezamových, slnečnicových a ľanových vločiek
  6. nakysnutý chlieb po 40 minútach z vrchu postriekame studenou vodou a dobre posypeme semienkami
  7. necháme ešte 5 minút postáť
  8. rúru si dobre rozohrejeme na 220 stupňov, vložíme do nej chlieb a pečieme prvých 10 minút pri teplote 220 a potom znížime na 180 stupňov a pečieme 30 minút...po uplynutí času pečenia vyberieme chlieb z formy, odstránime papier na pečenie a ešte voľne na mriežke v rúre chlieb dopečieme asi 10 minút... (môj chlebík na jednej strane praskol, ale to nevadí...na chuti mu to neubralo a kôrka bola aj tak veľmi chrumkavá)
  9. upečený chlieb preložíme na mriežku a necháme vychladnúť
  10. vychladnutý chlieb nakrájame na tenké krajíčky
  11. a takto vyzerá chrumkavá kôrka.... prajem Vám dobrú chuť-:)