Špaldové lángoše fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 3. októbra 2015
Špaldové lángoše (fotorecept)
Foto: cesminaz

Vynikajuce langose zo spaldovej muky :-)

15ks
porcií

Suroviny

1 kg
1,5 PL
25 g
7,5 dl
5 PL




Postup

  1. 1

    Muku so solou si premiesame v miske pomocou lyzice.Potom pridame do nej 7,5dl vlaznej vody,v ktorej sme si uz dopredu rozmiesali 25g kvasnic a 1kl cukru.Cele to poriadne premiesime rukou.Miesime dovtedy,kym nedostaneme celkom hladke,polomäkke cesto,ktore sa zacina oddelovat od misky a takto natahovat..Ak chcete,si vymiesajte kvasnice len 5dl vodou a zvysnu vodu dolievajte podla potreby,kym nebude cesto ako ma byt :-) ..lebo pomer vody zavysi aj od typu muky :-)

    Špaldové lángoše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A az teraz,ked sme to cesto vymiesili,tak zacneme pridavat potrosky olej,ktory zakazdym do cesta dobre vmackame..

    Špaldové lángoše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..a zakazdym poriadne premiesime,aby cesto zakazdym ten olej dobre vpilo :-) S tym miesenim je trocha roboty,ale vysledok stoji zato :-) No a ked sme uz vsetok olej vmiesili do cesta,tak ho nakoniec este vymiesime do tvaru bochnika.Misku zabalime do igelitu,ktory dobre uzavrieme a dame na 24hodin (1noc) do chladnicky..

    Špaldové lángoše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto vyzera cesto na druhy den,takze sa nezlaknite :-) Cesto musite vybrat z chladnicky 2hodiny pred jeho pouzitim.Nechajte ho len niekde na stole polozene :-)

    Špaldové lángoše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 2hodinach.. Naolejujeme si ruky a rovno z misky odstipkavame z cesta rovnake kusky cesta,ktore trocha potapkame do bochnika :-) Bochniky ukladame na pomucenu dosku a nechame ich 20-25minut stat.. Mne vyslo z tejto davky 15ks..

    Špaldové lángoše (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 20-25minutach si rozohrejeme v panvici olej.Znova si naolejujeme ruky a bochnik opatrne natiahneme do formy langosa.Ale nenatiahnite ho priliz na tenko,aby nebol priesvitny.A langose upecieme celkom klasickym sposobom,cize z oboch stran :-) Ukladame ich na kuchynsky papier,nech odsaje prebytocny tuk.Ja som kazdy langos este osolila stipkou soli hned po upeceni.Langose sa krasne nafukaju a su velmi lahucke :-)

    Špaldové lángoše (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tieto spaldove langose chutia vynikajuco,su mäkke a vo vnutri lahucke ;-P Na druhy den su mäkke a chutne,ako za cerstva.Priznam sa,ze mne chutia ovela viac,nez tie z klasickej psenicnej muky :-) Podavame podla chuti s cesnakom,smotanou,syrom alebo s dobrou polievkou ;-P

    Špaldové lángoše (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja som pouzila Spaldovu hladku muku Typu 700 ..

    Špaldové lángoše (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
@cesminaz , moja milá, aj keď túto múku nepoužívam, napriek tomu môžem napísať, že tvoje lángoše vyzerajú fantasticky..) mám ich veru rada a najradšej natieram syrom, uložím na ne pokrájané paradajky..mňam pochúťka moja...
luss44
chute si mi narobila takto večer :) špaldové pečiem hocičo, langoše som ešte neskúšala, veru také cesnakové so smotanou musia byť parádne :)
deria
ahoj Cesminaz, zase jeden úžasný recept od teba :) Ja som už robila lángoše napoly zo špaldovej a 650ky chlebovej múky a pridávam aj mletý kmín. Vyskúšam podľa teba len zo špaldovej.
cesminaz
@izabelka @patroveckypitrs :-) dakujem vam za mile komentare,som rada ze sa vam recept paci. Mila @luss veru natrete cesnakom su vyborne :-) Budem rada ak upecies,urcite neolutujes. @deria :-) dakujem za mile slova.Ja som este z inej spaldovej nerobila,pouzivam len 700ku hladku. Langose su naozaj vynikajuce,nielen kvalitou cesta,ale aj chutovo :-) Budem rada,ak vyskusas :-) @terinka55 dakujem a budem rada :-) Pekny vecer zelam!
tricia
To uz nikto neje langose len take "hole" ? :((
lianka
Ja mám rada také iba s cesnakom, mne sa iné nerátajú. Tie by som nazvala celkom inak, lebo inak chutia.
tinca
@cesminaz tvoje langoše sú na 1*,úžasné, ukladám len neviem či zoženiem tú 700-vku múku. Krásne foto až tak lákajú.
cesminaz
Mila @tinca dakujem :-) som rada,ze sa ti langose pacia.Co sa tyka tej muky..Neviem ake typy(cisla) su na Slovensku,ale ak nenajdes 700ku,tak kludne mozes pouzit aj +-100,cize od 600 do 800ky TYP.Len nech je nech je obycajna hladka spaldova,nie celozrnna ci chlebova.Jedine naco budes musiet brat ohlad je to,ze ak pouzijes mensiu nez T700ku tak budes potrebovat menej vody,nez mam ja uvedene v recepte.A ak pouzijes vacsiu nez T700ku tak budes potrebovat onieco viac vody. Budes musiet potrosky dolievat vodu,kym nedostanes taku konzistenciu cesta,ako uvadzam v recepte.Budem rada,ak vyskusas a das potom vediet ako si dopadla :-) @lianka aj ja mam najradsej s cesnakom :-)
mf26
Naozaj výborné... Ďakujem za super recept.. Robila som z 1/2 dávky a vyšlo mi 11 menších.... 😉
stani22
Ďakujem za recept. Prvý krát v živote sa mi podarilo urobiť v zahraničí jedlé langoše. Ako od mojej starej mamy. Robila som z polovičnej dávky.
cesminaz
@stani22 (11.5.2021 08:11)

Zdravím. To som velmi rada, že si bola spokojná :-) Toto sú jedny z mojich oblúbených lángošov. Vdaka za odozvu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia