Špaldová kaša

irenaw - fotkairenaw, 28. januára 2013
Špaldová kaša
Foto: irenaw

z internetu

2-3
porcie
2-3 minút
príprava
5-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka
podľa potreby
Pred varením:
štipka




Postup

  1. 1

    Špaldové zrno preberieme a umyjeme. Dáme do misky a zalejeme studenou vodou cca 2-3 cm nad špaldu. Necháme stáť na chladnejšom mieste. Špaldu máčame 2-3 dni, vodu vymieňame cca 2-3 krát denne, aby zrno nezačalo kvasiť. Špaldu dáme do mixéra s novou vodou a rozmixujeme na jemno. Prelejeme do hrnca a privedieme k varu. Po celý čas miešame. Podľa požadovanej hustoty pridávame vodu. Po zovretí varíme len 2-3 minúty. Odstavíme, dochutíme na slano alebo na sladko. Podávame horúce. (Do času prípravy som dala len mixovanie a varenie.)

  2. 2

    Na slano napríklad: soľ, olej, maslo, bylinky, zelenina, huby, bryndza, tvaroh, semiačka, pečená cibuľa, slanina...

  3. 3

    Na sladko napríklad: med, prírodný sirup (špaldový, javorový, z agáve...), maslo, semiačka, orechy, škorica, kakao, kokos, mak, smotana, vanilka...

  4. 4

    Môže sa to zdať čudné, ale je to obyčajná obilná kaša. Kto má rád napríklad ovsenú, tak by mu mala chutiť aj takáto. Dá sa pripraviť aj z iného obilia..... A určite je dobré mať pre ostatných členov rodiny niečo iné v zálohe, veď si ich poznáte :-))).

Diskusia k receptu

paploska
niečo pre mňa :-) ja si do nej ale dávam sójové mlieko
dodo46
@irenaw
to si vymyslela hlavou ? Tri dni si to robila ? A aké účinky to má
na človeka ?
irenaw
@dodo46 ja som to nevymyslela :-) stálo to na linke, vyliala som vodu a dala novú, to sa mi nezdalo ako robota. malo by to byť ľahko stráviteľné a zdravé. určite je to sýte a bolo to za chvíľu hotové. ale možno to má taký účinok, že pridávam takýto čudácky NErecept na Varechu :-)))
marianne
Ty varis pre mna @irenka :-) super, spaldoveho zrna mam naozaj dost a velmi sa mi receptik hodi.... Ten kvaskok na chlebik zalozim az ked sa vratim od mamy,nemal by ho kto prikrmovat:-) alebo da sa na cas schovat do chladnicky?
pacik
Mám kúpenú pšenicu, vyskúšam :-)
irenaw
@marianka :-))) nám asi pridelili rovnakú sadu chuťových pohárikov, keď som dnes čítala tvoj názor na rukolu, začala som sa smiať. mám to rovnako (okrem toho aj s koriandrovou vňaťou hoci semienka milujem. no ale nikdy nehovor nikdy, chute sa menia.) kvások môže byť v chladničke 7-10 dní, ale už taký hotový, nie počas zakladania. @pacik všetko je o ochutení, preto som recept napísala v čistej forme, aby sa dalo spraviť z toho čokoľvek.
evanaaa
Ja občas ráno jedávam instantnú kašu pšeničnú celozrnnú, mala som aj špaldovú, miešala som spolu, ale tú už nemám, tak len pšeničnú, osladím tekutým sladidlom, posypem škoricou, je to dobré. Možno, ak uvidím špaldu, skúsim. Mám aj pohánku, ani tú som ešte neskúšala.
irenaw
@evanaaa tiež som skúsila aj pšeničnú a jačmennú, dobré boli, ale špaldová mi chutí asi najviac. z pohánky som skúšala chlieb, treba si na tú chuť zvyknúť, ale dal sa zjesť.
marianne
@irenka patri Ti moja vrela vdaka,nieco pre mna,ale pocuvaj ocami co sa stalo:-)) moj chlap sa zlakol,ze ho tym chcem nakrmit,tak sa zubami-nechtami branil...a kedze som toho spravila viac,nedojedla som.nechala na sporaku..pridem a co nevidim,kasa sa vyparila s otazkou,ci toho nemame viac,nalial tam medu,orechov a len sa zaprasilo...ani mi nenechal.Takze ti dakujem aj v jeho mene...tako fotka je sice este biedna,ale uz ostatne budu v poriadku:

irenaw
@marianka hneď na začiatku som vyprskla. Počúvam pozorne, som "samé oko" :-D. Vieš, že u nás to prebieha podobne? S obavami sa prizerajú, či varím aj "normálne" jedlo a potom mi zjedia to moje. A ja si vždy myslím, že som si navarila na dva dni. Ale sa nehnevám, lebo som takto nenápadne dostala aj do nich niečo zdravé :-). Ďakujem za vyskúšanie a nech vám padne na úžitok.
rea1
jáj, irča moja, prečo ja mám rada takéto maglajzy, ha? pravidelne si robím na raňajky do práce kašu zo zmesi vločiek uvarených v mlieku, pridávam si tam hrozienka, nastrúhané jablká, mak a niekedy aj rôzne zvyšky ovocia bezprízorne sa potulujúceho po kuchyni. tlačím to do hlavy tak 3-4x týždenne. ale priznávam, že na pohľad - bŕŕŕ. lenže ja som otrlá, nechutný pohľad ma neodradí. špaldu aj iné prudko zdravé potraviny mám doma, dnes naložím, cez víkend uvarím. vďaka za inšpiráciu.
ozaj, tie zázvorníky - mama bola dojatá až k slzám, lebo "áno, presne takéto robila aj babka (jej mama)". a ja som bola za hviezdu. takže ďakujem. :-))
renusha
výborné. ďakujem za tip na rozmixovanie:) špalda je ideálna na toto jarné obdobie, posilní vnútorné orgány. celé zrno s bryndzou musí byť mňamka, vyskúšam:)
irenaw
@rea1 Janka, tak to sme dve, "maglajz neestetický" to je moje :-))) som rada, že mama bola spokojná a tým pádom aj ty. maj sa krásne. @renusha dobrú chuť :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia