Foto: irenaw
z internetu
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Špaldové zrno preberieme a umyjeme. Dáme do misky a zalejeme studenou vodou cca 2-3 cm nad špaldu. Necháme stáť na chladnejšom mieste. Špaldu máčame 2-3 dni, vodu vymieňame cca 2-3 krát denne, aby zrno nezačalo kvasiť. Špaldu dáme do mixéra s novou vodou a rozmixujeme na jemno. Prelejeme do hrnca a privedieme k varu. Po celý čas miešame. Podľa požadovanej hustoty pridávame vodu. Po zovretí varíme len 2-3 minúty. Odstavíme, dochutíme na slano alebo na sladko. Podávame horúce. (Do času prípravy som dala len mixovanie a varenie.)
- 2
Na slano napríklad: soľ, olej, maslo, bylinky, zelenina, huby, bryndza, tvaroh, semiačka, pečená cibuľa, slanina...
- 3
Na sladko napríklad: med, prírodný sirup (špaldový, javorový, z agáve...), maslo, semiačka, orechy, škorica, kakao, kokos, mak, smotana, vanilka...
- 4
Môže sa to zdať čudné, ale je to obyčajná obilná kaša. Kto má rád napríklad ovsenú, tak by mu mala chutiť aj takáto. Dá sa pripraviť aj z iného obilia..... A určite je dobré mať pre ostatných členov rodiny niečo iné v zálohe, veď si ich poznáte :-))).
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
to si vymyslela hlavou ? Tri dni si to robila ? A aké účinky to má
na človeka ?
ozaj, tie zázvorníky - mama bola dojatá až k slzám, lebo "áno, presne takéto robila aj babka (jej mama)". a ja som bola za hviezdu. takže ďakujem. :-))