Špaldová kaša

Autor receptu: irenaw

z internetu

2-3
porcie
2-3 minút
príprava
5-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Špaldové zrno preberieme a umyjeme. Dáme do misky a zalejeme studenou vodou cca 2-3 cm nad špaldu. Necháme stáť na chladnejšom mieste. Špaldu máčame 2-3 dni, vodu vymieňame cca 2-3 krát denne, aby zrno nezačalo kvasiť. Špaldu dáme do mixéra s novou vodou a rozmixujeme na jemno. Prelejeme do hrnca a privedieme k varu. Po celý čas miešame. Podľa požadovanej hustoty pridávame vodu. Po zovretí varíme len 2-3 minúty. Odstavíme, dochutíme na slano alebo na sladko. Podávame horúce. (Do času prípravy som dala len mixovanie a varenie.)
  2. Na slano napríklad: soľ, olej, maslo, bylinky, zelenina, huby, bryndza, tvaroh, semiačka, pečená cibuľa, slanina...
  3. Na sladko napríklad: med, prírodný sirup (špaldový, javorový, z agáve...), maslo, semiačka, orechy, škorica, kakao, kokos, mak, smotana, vanilka...
  4. Môže sa to zdať čudné, ale je to obyčajná obilná kaša. Kto má rád napríklad ovsenú, tak by mu mala chutiť aj takáto. Dá sa pripraviť aj z iného obilia..... A určite je dobré mať pre ostatných členov rodiny niečo iné v zálohe, veď si ich poznáte :-))).