Špagety Carbonara

dusanhlavaty - fotkadusanhlavaty, 1. októbra 2009
4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
100 g
1 PL
1-2 strúčiky
2 ks
150 ml
50 g




Postup

  1. 1

    Slaninu nakrájame na kocky a opražíme na panvici, potom ju vyberieme. Cesnak roztlačíme.

  2. 2

    Polovičné množstvo syra zmiešame so smotanou a s rozšľahanými žĺtkami.

  3. 3

    Do panvice, kde sa pražila slanina, vložíme maslo, cesnak a opražíme. Pridáme uvarené špagety, krátko ich opražíme a rozdelíme na taniere.

  4. 4

    Na panvicu vylejeme smotanovú zmes, krátko prehrejeme a prelejeme ňou pripravené špagety. Na záver posypeme opraženou slaninou, druhou polovicou syra a nakrájanou čerstvou bazalkou.

Diskusia k receptu

anajka
Ja ich robím bez smotany,namiesto ktorej pridám asi 2 PL vody v ktorej sa varili špagety.Sú výborné a ľahšie.Ja mám recept od pravého Taliana,ktorý hovorí,že smotana sa pridáva len u nás ale v Taliansku nie.
pietroo
Sorry, technická chyba.
V Taliansku pridávajú vodu, v ktorej sa varili špagety, inde (Španieli, Slováci, Nemci)
pridávajú smotanu. Priznám sa, že mne to so smotanou chutí viac. Hlavne, čo je úplne najdôležitejšie, vajcia sa nesmú chytiť, musia ostať v omáčke krémové, ani hrudka - to by bola neodpustiteľná chyba.
1x jana
sebo
Aj ja pridám svoju kvapku do diskusie: Podľa mojich informácii od rodilej Talianky: Väčšina Talianov robi cestoviny carbonara (lebo nemusi sa jednať len špageti) bez smotany, ale nájdu sa aj výnimky. Nie je to striktne dané. Možno vás to prekvapí, ale tieto cestoviny nemajú v Taliansku dlhú tradíciu a podľa všetkého v tom majú prsty Američania alebo talianski imigranti v USA. Vo svojom článku s videoreceptom vám ponúkam vysvetlenie prečo sa špageti volajú "carbonara", kedy vznikli a aká je jedna z verzií ich prípravy zo surových vajec. Viac na  www.i-potraviny.sk/spaghetti-carbonara-atypicka-kombinacia...
:)
scarlettlapo
Toto nie je pravy recept na Carbonara. Po prve sa absolutne nepouziva cesnak a bazalka, to som este ani nepocula. Miesto parmezanu sa pouziva v originalnom recepte struhany ovci syr a Carbonara sa vola tak kvoli tomu, ze sa v nej pouziva vela cerstvo mleteho cierneho korenia, az z toho trochu stmavne. Maslo netreba, kedze slanina pustì svoju mast. Takisto smotana do Carbonary nepatri, pouziva sa voda zo spagiet, ak je stava prilis husta.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia