Šošovicová polievka

methi - fotkamethi, 5. júna 2015
Šošovicová polievka
Foto: methi

Suroviny

200 ml
1 l
2 ks veľká
1 ks
1 ks menšia
3+4 strúčiky
6 ks guľaté
1 ks
1/2 ČL údená
1/4 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme šošovicu a dobre ju prepláchneme vo vode. Čistú šošovicu zalejeme asi 1 litrom vody (záleží aj akú hustú ju chcete, vody si môžete dať viac alebo aj menej). Pridáme očistenú mrkvu, petržlen (koreňovej zeleniny si tiež môžete pridať toľko, koľko vám chutí), cibuľu, cesnak (prvé 3 strúčiky), čierne korenie, bobkový list, údenú papriku a chilli korenie. Polievku privedieme k varu, oheň zmiernime a zakrytú varíme 15 minút.

  2. 2

    Po 15 minútach vyberieme cibuľu aj bobkový list. Polievku varíme ďalej ďalších 15 minút.

  3. 3

    Nakoniec pridáme nastrúhaný cesnak (ďalšie 4 strúčiky), soľ, polievku prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Hrniec necháme zakrytý a polievku v ňom necháme stát aspoň 10 minút. Šošovica sa vám pekne rozvarí, takže netreba ničím zahusťovať.

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
niečo podobné varievam aj ja, doteraz s neúdenou červenou paprikou, použitou v zápražke. Super nápad s tou údenou, aspoň bude navodzovať klobáskovú vôňu.
Tak veru, klobaska sem patri, ale u nas ju nezozenie, preto som sa snazila dosiahnut tu chut udenou paprikou a chilli :) Vyhla som sa aj tuku, takze recept je vhodny pre dietarov. Dakujem vsetkym. Pekny vikend :)
polievka je fajn...podobnu varim aj ja...ale ta troska tuku tam patri...jednak niektore latky sa v tuku rozpustaju a polievka ma potom pre organizmus vyssiu biologicku hodnotu...ale hlavne preto, ze pridanim tuku zlcnik dostane impulz na produkciu zlce...cele travenie je potom omnoho lahsie...a zvlast u strukovin je to velmi potrebne...
ja som len chcela povedat, ze strukoviny su vo vseobecnosti potraviny tazko stravitelne...a ta troska tuku, ludovo povedane, nabudi travenie...ale ak Vas pan doktor takto rozhodol a vy to respektujete...vsetko je ok...

Pridaj komentár k receptu: