Šošovica zapečená s kyslou kapustou

zabiatko66 - fotkazabiatko66, 11. apríla 2010
4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
2 hrste
4 ks
1 ks
1 ks
10 dkg
250 g
1/2
1 ks




Postup

  1. 1

    Šošovicu povaríme do polomäkka v slanej vode s bobkovým listom. Kyslú kapustu udusíme. Pridáme trošku vody alebo oleja. Sójovú drť namočíme do horúcej vody do ktorej sme dali masox a sójovú omáčku. Pokiaľ sa nám drť močí udusme si cibuľku na oleji, ktorú sme si na jemno pokrájali. Potom do nej vložime drť, ktorú sme precedili. A 2 minutky spolu podusíme. Do vymastenej misy dáme vrstvu kapusty, vrstvu šosovice, sojovú drť s cibuľkou, potom zase kapustu a ukončíme vrstvy šošovicou. Do kyslej smotany a jogurtu zamiešame nastrúhaný syr a touto zmesou potrieme povrch. Dáme zapiecť na 20-25 min.

Diskusia k receptu

zabiatko66
Milá frezia68, martina34, klaura.
Je to naozaj super pochúťka je to podobné ako koložvárska kapusta.
Chutí to super a myslím, že je to ešte lepšie, keď sa to druhý krát prihrieva. Vtedy cítiť chuť všetkých ingrediencií.
Varila som to v sobotu, tak som to hneď aj odfotila.
marlen
tento recept je skvelý aj bez sóje, s uvarenou ryžou vrstvenou tak, ako píšete. možno je to tak aj zdravšie pre mužv, nemali by sme často pojedať sóju, aby nám nenarástl prsia.
pre laktózových alergkov som to robieval ako ryžovošošovicové guľy, spustené do kaúusty.
zabiatko66
Milá Marlen, máš pravdu na budúce to vyskúšam bez sóje. A môžeš mi poslať recept na tie guľky. Ako sa to presne robí?
Ďakujem
marlen
rád. uvarenú ošovicu trochu pomelieme, alebo rozmixujeme na hrubo, posolíme zmiešame s uvarenou ryžou - lepšie guľatozrnnou, lebo drží pohromade, ak chceme, môžeme pridať aj vajce. (nemusí byť, lebo v šošovici je dosť bielkovín). vytvarujeme guľky, o niečo väčšie ako slivkové, a dáme na chvíľu povariť do kyslej kapusty, ktorú sme si vopred udusili na cibuľke s rascou, bobkovým listom, novým a čiernym korením a neskôr zriedili vodou, aby sa guľky mohli ponoriť. je to skvelé. recept č. 2- pomletú šošovicu a ryžu dáme na orestovanú cibuľu, do ktorej sme pridali majoránku, rascu, cesnak , premiešame, necháme chvíľu dusiť a podývame s o surovou kapustou a zemiakmi. chutí to ako zabíjačková kaša. preto miesto ryže môžeme dať aj krúpky, veľmi chutné.
marlen
p.s. dobrú chuť a vďaka za pripomenurie starodávnych makrobiotických receptov. na tú kapustu samozrejme môžete do taniera pridať čapicu kyslej smotany, či jogurtu.
marlen
p.s.s. a ak to budete variť a zavesíte na varechu aj s foto, budem rád, nech sa aj iní potešia a ak si to budú variť, občas ušetria aj na tú sviečkovicu.:)
marlen
p.s.s. a ak to budete variť a zavesíte na varechu aj s foto, budem rád, nech sa aj iní potešia a ak si to budú variť, občas ušetria aj na tú sviečkovicu.:)
haston
vedel by som si to predstaviť aj bez sójovej drviny a s mletým kuracím mäskom.
marianne69
....toto vyskusam cez vianoce,na odlahcenie....mame radi kapustu aj sosovicku.....:-)
monzet
Konečne som tento recept opäť našla.Už som raz robila a syn si veľmi pochvaľoval,takže zajtra bude tento chutný obed zas.A skúsim teraz bez sojovej drte,len s ryžou...
safija
vynikajuci recept, srdecne dakujem! u nas prave kapusta nie je prilis v kurze, tak musim obmienat recepty :-) ale dnes chutila vsetkym




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia