Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou

slavka2012 - fotkaSlavka2012, 1. júna 2013 23:23
Ďalšie recepty »

Socca, placka z cícerovej múky pečená na železnom pekáči v drevom vyhriatej peci a krájaná, či skôr trhaná drevenou špachtličkou bola tradičným pokrmom chudobných obyvateľov južného Francúzska a priľahlej časti Talianska. Konzumuje sa samotná, pokvapkaná olivovým olejom, alebo plnená rôznymi druhmi zeleniny. Dnes je typickým street food starej Nice. Nám najviac chutí s opraženou cibuľou a paradajkou, prípadne cukinou.

2
porcie
30 min
príprava
10 min
na 200 °C

Suroviny

Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny.( Na fotografii chýbajú olivy, v tejto fáze som na ne zabudla).

    Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou - obrázok 1
  2. 2

    Do cícerovej múky pridáme soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, olivový olej a postupne pridávame vodu.

    Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou - obrázok 2
  3. 3

    Vymiešame na hladné cesto, jeho konzistencia je približne taká ako cesta na placinky. Možstvo vody je orientačné, závisí od toho, koľko tekutiny vsiakne do múky. Ja som jej tentoraz spotrebovala asi 1,2dl. Osvedčilo sa mi nechať cesto chvíľu odpočinúť, zatiaľ zapnem teplovzdušnú rúru na 250°C a pripravím plnku.

    Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou - obrázok 3
  4. 4

    Cibuľu pokrájame na mesiačiky, paradajku a cukinu na kolieska.

    Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou - obrázok 4
  5. 5

    Na panvici zohrejeme trochu olivového oleja, pridáme cibuľu, chvílu ju pražíme, pridáme na kolieska pokrájanú cukinu a pražíme ju najskôr z jednej strany, potom kolieska obrátime

    Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou - obrázok 5
  6. 6

    a pridáme mäsitú, nie však veľmi šťavnatú paradajku. Posolíme, dochutíme provensálskymi bylinkami a dusíme. Zelenina by mala zostať chrumkavá.

    Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec pridáme malé olives nicoises, ktoré sa vyznačujú veľmi intenzívnou, mierne nahorkastou chuťou, ktorá dodá jedlu charakteristickú chuť, a odložíme nabok.

    Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou - obrázok 7
  8. 8

    Keď je rúra vyhriata, cesto, ktoré medzitým ešte trošku zhustlo nalejeme do vymasteného smaltovaného plechu, rúru prepneme na 200°C na funkciu gril a pečieme 7 až 10 minút. Ak sa na ceste tvoria pľizgiere, prepichneme ich vidličkou.

    Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou - obrázok 8
  9. 9

    Hotovú soccu vytiahneme z rúry a pokrájame na trojuholníky. Zvrchu by mala byť chrumkavá, zvnútra vláčna. Pôvodne v Nice sa socca krája špeciálnou špachtľou, ja na to používam drevený nôž.

    Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou - obrázok 9
  10. 10

    Môžeme ju jesť len tak, horúcu, skrútenú do kornútika a pokvapkanú olivovým olejom,

    Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou - obrázok 10
  11. 11

    My si na ňu dávame opraženú mediteránu zeleninu, s ktorou chutí naozaj vynikajúco napríklad ako ľahká večera.

    Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou - obrázok 11
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist