Sobotný koláč fotorecept

mimit - fotkamimit, 14. júla 2013
Sobotný koláč (fotorecept)
Foto: mimit

Ked som sa v sobotu spytala mojho muza, ci by si po obede nedal aj nejaky kolac, neprekvapila ma jeho pozitivna odpoved. Tentoraz mal Zobraziť celý popisKed som sa v sobotu spytala mojho muza, ci by si po obede nedal aj nejaky kolac, neprekvapila ma jeho pozitivna odpoved. Tentoraz mal ale aj prosbu, aby tam bol kokos, cokolada, jahodovy dzem a kakaove cesto. Samozrejme, hned som zacala hladat recept na vareche. Kedze som ale presne taky nenasla, nieco som dala dokopy a vysledok som nazvala sobotny kolac.

20 minút
na 70 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
1 bal
5 PL
5 PL
1 bal
2 PL
1 dl
1 dl
Krém:
2,5 dl
4 PL
3 bal
250 g
125 g
2 bal
Plus:




Postup

  1. 1

    Cesto som okukala zo "sefkinho kremesa" od @zuzannap, kolacik je vyborny, vrelo odporucam. Najskor si oddelime zltka od bielok. K zltkam pridame vanilkovy aj krystalovy cukor, vyslahame na penu. Potom pridame deci oleja, muku, v ktorej sme zamiesali prasok do peciva ( zmes radsej pridavame po mensich mnozstvach), a nakoniec pridame vodu a granko. Samozrejme, namiesto granka mozme dat kakao. Bielka vyslahame na tuhy sneh a pridame do zltkovej zmesy.

    Sobotný koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymastime si plech alebo zapekaciu misu a pecieme asi 20 minut pri 170 stupnoch. Netreba sa zlaknut upeceneho cesta, ze je ho vela, po vychladnuti klesne.

    Sobotný koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pocas pecenia si mozme pripravit krem. Do studeneho mlieka vmiesame granko, pripadne kakao a vanilkovy cukor (3x8g). Za staleho miesanie privedieme do varu, po zovreti odstavime a nechame vychladnut. Rozdrvime si bebe kekse, asi jeden a pol balenia. Ja som pouzila velmi jednoduchy sposob, do vysokej odmerky som nahadzala bebe kekse a pobuchala som ich vrchnou castou tlcika na maso. Islo to rychlo. Tu uz mam upeceny korpus, vychladnute kakao a nadrvene bebe.

    Sobotný koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rucnym mixerom rozmixujeme maslo s praskovym cukrom, striedavo pridavame kakaovu zmes a rozdrvene bebe.

    Sobotný koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na korpus ponatierame jahodovy dzem. Opatrne, korpus je makky. Ja som dala domaci, z prvych tohtorocnych slovenskych jahod na samozbere. Na jahodovy dzem dobre rozotrieme pripraveny krem.

    Sobotný koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravime si cokoladovu polevu vo vodnom kupeli. Ja som dala mliecnu varovu cokoladu (38% kakaa) a trocha masla. Vylejeme na krem, posypeme kokosom a dame do chladnicky stuhnut, najlepsie na par hodin.

    Sobotný koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    To sa ale mne nepodarilo, pretoze ja mam doma dvoch nedockavcov. Musela mi stacit hodina na stuhnutie kolaca. Prajeme dobru chut!

    Sobotný koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

izabella929
Bože môj, ako sa prekrásne teší ten chlapček tvoj.-))))pekný a chutný koláčik, bodaj by sa netešili.-))))mňamkáčik-koláčik.-)))
mariamka
zaujimave tie bebe v kreme, kolacik iste chutny, s jahodovym dzemom nikto nic nepokazi, zatisie so slnecnicou a maly degustator nemaju chybu :))
kabanoska
Veď je, to celkom pekné a na vareche zaužívané. Kekse , myše, klobáse, kokose . Celkom zlatučké. Tak sa hovorí na západe ?
mimit
@katica76 ja som z Trnavy a priznam sa, vyraz bebe keksy som asi nikdy nepouzila. U nas su to jednoducho kekse. Ani som si neuvedomila, ze to pisem nespisovne. Komu to vadi, sa ospravedlnujem, ale myslim, ze kazdy pochopil o co ide. A na tejto stranke sa mi paci roznorodost jedal, ktore sa v roznych krajoch inak volaju alebo pripravuju na rozne sposoby. Tak snad tie moje bebe keksE dovezene zo Slovenska az tak vela neporiadku nenarobia :))
katica76
vsak vsetci to chapu, ale aj ludia z Trnavy su Slovaci, takze rozpravajme po slovensky. Ked niekto povie "bandurky" namiesto zemiakov tak tomu sa hovori roznorodost nazvov a cim roznorodejsia priprava jedal, tym lepsie. Ale ked niekto vysklonuje spisovne slovo zle, tak to nie je to iste.
mimit
@katica76 ja neviem, ale u nas v Trnave podla mna hovorime kekse. A potom by to znamenalo ze to nie je nespravne sklonovanie ale narecie. A hovorit narecim nie je nehovorit po slovensky. Ale toto nemalo byt jazykove okienko ale recept. Ak sa niekoho moje slovo KEKSE dotklo, uz som vysie napisala ze sa ospravedlnujem. A ak nahodou budem mat nabuduce recept, kde su keksy, a spomeniem si, tak to tak napisem. Ak nie, bohuzial, budu to zas len tie nespravne keksE. Tak mi huba narastla. Nie som ani nevzdelana, ani ignorantka.
brambora
"Milujem" ľudí čo sem nedajú ani jeden recept a prihlásili sa sem zrejme len z dôvodu kritizovať nedostatky ostatných. Toto je stránka o varení a ľudia si berú inšpirácie a nie je to jazykovedné okienko... Mne tiež vadia veľké hrubky ale pousmejem sa. A riešiť tu keksE či keksY je dosť smiešne... Toto je to najmenej...
katica76
evidentne su tie keksy srdcova zalezitost, mimochodom recept je pekny, ten som pochvalila. Ak som sa dotkla citlivej casti, nevadi. Staci pisat spisovne
rea1
ježišmária, ja používam spojenie mačky a kocúre! a viem, že to tak nemá byť a viem aj ako to má byťa ešte aj svoj materinský jazyk ovládam v jeho spisovnej forme a aj tak hovorím a píšem kocúre. no zabi ma, no! súhlasím so svojím niekdajším profesorom jazyka slovenského, ktorý hovorieval: kto ku*ví svoj rodný jazyk, nezaslúži si, aby žil - ale obuť sa do keksov a just a just a nemá to tak byť a nemá a dup, dup a just nemá - to je také typické pre niektorých/ré pseudovarecháčov/čky. sú tu recepty napísané rečou, ktorá slovenčinu akurát tak pripomína. tie ti nevadia? že ťa tam nebolo vidno.
@mimit , ten koláč sa mi páči. robiť ho pravdepodobne nebudem ale ako recept sa mi to páči. aj tie kekse. ladí to s mojimi kocúre. :-))
a @katica , ak "staci pisat spisovne", oprav si chyby, ktoré máš vo svojich príspevkoch - my, tu na Slovensku - používame v spisovnej reči dĺžne a mäkčene. a ešte aj vety začíname veľkými písmenami, čo ja nerobím a viem o tom a nevadí mi to. to len ak by si si potrebovala ešte do niečoho rypnúť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia