Sobotný koláč (fotorecept)

Autor receptu: mimit

Ked som sa v sobotu spytala mojho muza, ci by si po obede nedal aj nejaky kolac, neprekvapila ma jeho pozitivna odpoved. Tentoraz mal ale aj prosbu, aby tam bol kokos, cokolada, jahodovy dzem a kakaove cesto. Samozrejme, hned som zacala hladat recept na vareche. Kedze som ale presne taky nenasla, nieco som dala dokopy a vysledok som nazvala sobotny kolac.

20 minút
na 70 °C

Postup

  1. Cesto som okukala zo "sefkinho kremesa" od @zuzannap, kolacik je vyborny, vrelo odporucam. Najskor si oddelime zltka od bielok. K zltkam pridame vanilkovy aj krystalovy cukor, vyslahame na penu. Potom pridame deci oleja, muku, v ktorej sme zamiesali prasok do peciva ( zmes radsej pridavame po mensich mnozstvach), a nakoniec pridame vodu a granko. Samozrejme, namiesto granka mozme dat kakao. Bielka vyslahame na tuhy sneh a pridame do zltkovej zmesy.
  2. Vymastime si plech alebo zapekaciu misu a pecieme asi 20 minut pri 170 stupnoch. Netreba sa zlaknut upeceneho cesta, ze je ho vela, po vychladnuti klesne.
  3. Pocas pecenia si mozme pripravit krem. Do studeneho mlieka vmiesame granko, pripadne kakao a vanilkovy cukor (3x8g). Za staleho miesanie privedieme do varu, po zovreti odstavime a nechame vychladnut. Rozdrvime si bebe kekse, asi jeden a pol balenia. Ja som pouzila velmi jednoduchy sposob, do vysokej odmerky som nahadzala bebe kekse a pobuchala som ich vrchnou castou tlcika na maso. Islo to rychlo. Tu uz mam upeceny korpus, vychladnute kakao a nadrvene bebe.
  4. Rucnym mixerom rozmixujeme maslo s praskovym cukrom, striedavo pridavame kakaovu zmes a rozdrvene bebe.
  5. Na korpus ponatierame jahodovy dzem. Opatrne, korpus je makky. Ja som dala domaci, z prvych tohtorocnych slovenskych jahod na samozbere. Na jahodovy dzem dobre rozotrieme pripraveny krem.
  6. Pripravime si cokoladovu polevu vo vodnom kupeli. Ja som dala mliecnu varovu cokoladu (38% kakaa) a trocha masla. Vylejeme na krem, posypeme kokosom a dame do chladnicky stuhnut, najlepsie na par hodin.
  7. To sa ale mne nepodarilo, pretoze ja mam doma dvoch nedockavcov. Musela mi stacit hodina na stuhnutie kolaca. Prajeme dobru chut!