Sobotný koláč (fotorecept)
Autor receptu: mimit
Ked som sa v sobotu spytala mojho muza, ci by si po obede nedal aj nejaky kolac, neprekvapila
ma jeho pozitivna odpoved. Tentoraz mal ale aj prosbu, aby tam bol kokos, cokolada, jahodovy
dzem a kakaove cesto. Samozrejme, hned som zacala hladat recept na vareche. Kedze som ale
presne taky nenasla, nieco som dala dokopy a vysledok som nazvala sobotny kolac.
Postup
- Cesto som okukala zo "sefkinho kremesa" od @zuzannap, kolacik je vyborny, vrelo odporucam. Najskor si oddelime zltka od bielok. K zltkam pridame vanilkovy aj krystalovy cukor, vyslahame na penu. Potom pridame deci oleja, muku, v ktorej sme zamiesali prasok do peciva ( zmes radsej pridavame po mensich mnozstvach), a nakoniec pridame vodu a granko. Samozrejme, namiesto granka mozme dat kakao. Bielka vyslahame na tuhy sneh a pridame do zltkovej zmesy.
- Vymastime si plech alebo zapekaciu misu a pecieme asi 20 minut pri 170 stupnoch. Netreba sa zlaknut upeceneho cesta, ze je ho vela, po vychladnuti klesne.
- Pocas pecenia si mozme pripravit krem. Do studeneho mlieka vmiesame granko, pripadne kakao a vanilkovy cukor (3x8g). Za staleho miesanie privedieme do varu, po zovreti odstavime a nechame vychladnut. Rozdrvime si bebe kekse, asi jeden a pol balenia. Ja som pouzila velmi jednoduchy sposob, do vysokej odmerky som nahadzala bebe kekse a pobuchala som ich vrchnou castou tlcika na maso. Islo to rychlo. Tu uz mam upeceny korpus, vychladnute kakao a nadrvene bebe.
- Rucnym mixerom rozmixujeme maslo s praskovym cukrom, striedavo pridavame kakaovu zmes a rozdrvene bebe.
- Na korpus ponatierame jahodovy dzem. Opatrne, korpus je makky. Ja som dala domaci, z prvych tohtorocnych slovenskych jahod na samozbere. Na jahodovy dzem dobre rozotrieme pripraveny krem.
- Pripravime si cokoladovu polevu vo vodnom kupeli. Ja som dala mliecnu varovu cokoladu (38% kakaa) a trocha masla. Vylejeme na krem, posypeme kokosom a dame do chladnicky stuhnut, najlepsie na par hodin.
- To sa ale mne nepodarilo, pretoze ja mam doma dvoch nedockavcov. Musela mi stacit hodina na stuhnutie kolaca. Prajeme dobru chut!