Snehová torta a čokoládový krém Fudge fotorecept

evusik - fotkaevusik, 2. januára 2013
Snehová torta a čokoládový krém Fudge (fotorecept)
Foto: evusik

Pôvodne som chcela pridať len recept na čokoládový krém, ktorý som objavila na internete a odvtedy patrí medzi moje obľúbené... fotky mi ale v Zobraziť celý popisPôvodne som chcela pridať len recept na čokoládový krém, ktorý som objavila na internete a odvtedy patrí medzi moje obľúbené... fotky mi ale v tomto smutnom počasí nevyšli tak, ako som chcela tak prikladám aj snehovú tortu, ktorú som týmto krémom plnila....

Suroviny

Čokoládový krém:
200 g (70 a viac %)
4 PL
200 ml (alebo smotana)
300 g
60 g
Snehová torta:
5 ks
300 g
1 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    V jednom hrnčeku uvaríme šľahačku alebo plnotučné mlieko, pridáme cukor a varíme za stáleho miešania až sa cukor rozpustí. V druhom hrnčeku si rozpustíme (nad parou) čokoládu a med. Čím kvalitnejšiu čokoládu použijeme tým lepšie.

    Snehová torta a čokoládový krém Fudge (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do rozpustenej čokolády pridáme vlažné mlieko

    Snehová torta a čokoládový krém Fudge (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a stále miešame a miešame a miešame a občas dáme na oheň a miešame a odstavíme a miešame a zase dáme na oheň a tak stále dokola až má krém hustú ale elastickú konzisteniciu. Občas sa mi stane, že musím pridať tabličku čokolády, hlavne vtedy keď robím z mlieka, alebo použijem 42% čokoládu. Najlepšia je 70%. Miešanie mi trvá 10-15 minút, lebo to robím ručne.

    Snehová torta a čokoládový krém Fudge (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom krém odstavíme úplne z ohňa, pridáme maslo a pár kvapiek vanilkovej esencie, už nevaríme len miešame až je krém krásne hustý a lesklý

    Snehová torta a čokoládový krém Fudge (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    má takú karamelovú, štolverkovú konzistenciu a dá sa použiť nielen ako krém ale aj na potretie torty a koláčov

    Snehová torta a čokoládový krém Fudge (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    čo mi zostane dám do uzatvárateľnej nádoby a dám do chladničky... vydrží tam aj mesiac, pravda ak mi ju potajme nezje ten môj :-)

    Snehová torta a čokoládový krém Fudge (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a teraz torta... toto je moja úplne prvá snehová a ja som sa nechala inšpirovať receptami uverejnenými tu na Vareche... bielka šľaháme nad parou cca 10 minút, potom pridáme cukor a šľaháme ďalších 10 minút. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu v ktorej sme rozmiešali lyžičku solamylu a už len zamiešame.

    Snehová torta a čokoládový krém Fudge (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    snehovú hmotu navŕšime na plech do tvaru kopule, ja som postupovala podľa vzoru @cistinka :-)

    Snehová torta a čokoládový krém Fudge (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a sušíme v rúre na 100°C 60 minút potom rúru vypneme a necháme v zavretej rúre dosušiť až do vychladnutia.... mne tá moja popraskala, ale veď ja to nejako zamaskujem :-)

    Snehová torta a čokoládový krém Fudge (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    do "krátera" torty dáme čokoládový krém, ktorý je príjemne horký a pekne ladí so sladkosťou snehovej torty

    Snehová torta a čokoládový krém Fudge (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ozdobíme čerstvým ovocím a snehovými pusinkami...

    Snehová torta a čokoládový krém Fudge (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pukliny zamaskujeme čokoládou, akože vyteká zo stredu a je to :-)

    Snehová torta a čokoládový krém Fudge (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Záver: tento recept som našla ako prvý ešte pred Vianocami, naivne som si myslela, že je to aj jediný spôsob prípravy, potom som si ale dala do vyhľadávača slovo Fudge a zistla, že tento recept má neuveriteľne veľa podôb... s mliekom, bez mlieka, so šľahačkou, s kondenzovaným mliekom, s pridaním orechov, brusníc a čo ja viem čoho všetkého... takže ak máte skúsenosti sem s nimi, tento krém totiž rozhodne stojí za vyskúšanie :-)

Diskusia k receptu

martamm
Evusik, tato torticka vyzera skvelo a urcite aj tak chuti, priam citim na jazyku, ako sa spaja sladka bielkova chut s horkou cokoladovou, velmi ma laka ochutnat takuto netradicnu pochutku, urcite vyskusam, dakujem....
havino
aj takéto ľúbim, bože, tak ohromne to vyzerá, paráda , krásne to vyzerá, žiadna puklina, tak to malo byť a hotovo
babav
Krasna je s tymi pusinkami a cerstvym ovocim a iste velka
maskrta....
sonulienka
naozaj veľmi lákavé ale teraz po sviatkoch mi na chuť sladké nejde ale uložim do KK určite spravím.
soncya
krásna a vydarená kalorická bomba. sladká presladká... no čo už, musím si nechať zájsť chuť.. :(
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Určite vyskúšam lebo môj muž má veľmi rád tento druh torty, čo ja nemusím.
honestka
to ze ti popukala jej dodava charakter.
Naviac tie popukane casti chutia najlepsie- asi tak ako pugle na chlebiku.
chvalim@Evusik , ze si nabrala odvahu a pustila sa do nej. teraz uz vies, ze je to hracka.
dogagador
je to krasne, uz dlho o tom rozmyslam, len sa mi nechcelo riskovat, ze popraska, alebo sa zborti, ale vyzera to tak, ze sa to da urobit, drobne tektonicke poruchy vobec nevadia :-).
janger
Na nech popraskala! To asi patri k tomu. Aj tak je vyborna. A tiez aj pekna :-).Ja som doteraz robila len taku klasicku Pavlovu s ovocim a slahackou. Nabuduce iste vyskusam takyto vyborny cokoladovy krem.
evusik
ja tiež hovorím, že nie vždy to čo je dokonalé je aj krásne :-) :-) ale na druhej strane keby bola dokonalá aká by bola krásna :-) :-)
takúto snehovú tortu robila moja teta ktorá pekávala na svadby... torta bola asi zo šiestich snehových korpusov a medzi nimi bola plnka z horkej čokolády.... korpusy boli snehobiele a veľmi sladké, plnka čierna a horká a spolu to vytváralo neodolateľnú chuť... aj na našu svadbu také priniesla, tu to nikto nepoznal a každý chcel ochutnať... ani nás moc neprekvapilo, že sa prvé zjedli len ja som sa čudovala, že sa zjedli tak rýchlo pretože boli tri - jedno srdce, jedna štvorcová a jedna guľatá.... až po svadbe som zistila, že môj muž si tú guľatú schoval a tú sme mi dvaja potom zjedli celú :-)
aj som sa zo pár krát snažila, aj originál recept som mala ale nikdy sa mi to nepodarilo, ani len pusinky upiecť..... až teraz sa to o milimeter priblížilo k úspechu, mám sa ešte čo učiť, ale môj muž povedal, že konečne som na dobrej ceste :-)
medovnicek
snehové pečivo milujem, tá torta musí byť veľmi chutná, veľmi sa mi páči, recept si odkladám
babidka
Evi , "fudge" sa da prelozit aj ako plnka , fondan ci poleva . to vies . Mne to tak vysvetlili "nase rodinne" Americanky:-) Mimochodom , tie velmi piect nevedeli , treba to brat teda s rezervou :-) .Dalsiu podobnu vec najdes pod nazvom "frosting" co je akoze "poleva" ale aj napln . Tu je jedna moja oblubena :
180g cokolady /polosladku alebo horku
1/4 salky maslo/ cup/
1/2 salky sour cream/nieco ako kysla smotana/ /cup/
2,5 salky /cup/ praskovy cukor
Cokoladu rozpustime s maslom a dobre vymiesame .Nechame vychladnut .Smotanu a cukor vymiesame zvlast . Potom to zmiesame pomaly spolu a mame kremovu hustu napln alebo polevu .
Prvykrat sa mi to nepodarilo , neskor som prisla na to ze musia mat priblizne rovnaku teplotu a treba to pomalsie miesat /slahat na pomale obratky v slahaci . Ja davam iba 75% alebo aj 82% cokoladu , vtedy to zhustne poriadne a v konbinacii so sladsim korpusom je to super dobre :-)
V profile mam mailovu adresu , ak chces tak mi napis .Poslala by som ti este niekolko /mnou este neodskusanych/ receptov na fudge aj frosting . Su zaujimave , aj som ich jedla ....akurat som ich este neodskusala osobne . Preto ich nechcem davat na Varechu kym ich neurobim sama a overim si to v nasich podmienkach s nasimi surovinami .Akedze stale zapasim s nedostatkom casu ...ktovie kedy to bude :)))
enge149
aj ja som dnes piekla dve sneh.torty,podarili sa,na 1 bielok som dala 7 dg kr.jemného cukru aplnku šľah.nad parou s čokoládou aj kávou originál a podarila sa..mám foto,ak bude čas pridám,bielka som mala domáce z linec.pečiva,treba vyskúšať,ale je s tým dosť roboty aj času,v pekárni stojí taká malá okolo 5 euro,domáca je domáca...

,
evusik
@babidka trochu podobnú plnku-polevu som už robila s kyslou smotanou, moc som tomu neverila ale bola výborná.... u nás je hneď v januári kopec osláv tak budem zase piecť a tentoraz sa chystám na čokoládovú tortu, máme doma zopár čokoholikov :-) ďakujem a určite sa ozvem....
@enge149 podľa toho čo píšeš museli byť výborné... teším sa na foto .-)
hannah22
fantázia, z chybičky si urobila prednost, sopka ako vyšitá, už len vyskúšat , čím ale nahradit to množstvo cukru, ale počkám až bude dáka oslava ,určite stojí za vyskúšanie, ukladám..... :))
medulienka122
Ako dobre, že som natrafila na tvoj recept - skoro mi "ušiel", je super, že ti popraskala tortička, @honestka má pravdu, že to je tak chutnejšie. S tou čokopolevou je u mňa o to horšie, že keď mám takú "fajnú" 70 % čokoládu, skoro polovicu z nej počas varenia "zož...":-))
domacapani
A zltka dam kde? Do prazenice, do kysnuteho cesta a este........? Torticka vyzera uzasne skoro ako sopka. Pekne si to vymyslela.
evusik
@domacapani je viac receptov kde idú len žĺtka, preto si bielka dávam do plastovej krabičky, na viečko si píšem počet kusov a dávam ich do mrazničky... potom ich môžem bezproblémov použiť aj na niečo takéto....
elekra
Máš ju nádhernú, určite skvelo chutila.
kukulienka71
@evusik , tak ja som dnes skúsila Fudge s kondenzovaným mliekom, teda karamelovým Salkom. je to rýchle, hodvábne lesklé a vynikajúco chutí. Tvoja verzia sa mi tiež páči, ukladám, aby som mala na výber:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia