Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu fotorecept
Foto: pusta
Môj priateľ ma poprosil o pagáče k vínu, spravila som mu tieto vynikajúce lístkové pagáče s kyslou smotanou a syrom, veľmi nám chutili, pridávam Zobraziť celý popisMôj priateľ ma poprosil o pagáče k vínu, spravila som mu tieto vynikajúce lístkové pagáče s kyslou smotanou a syrom, veľmi nám chutili, pridávam recept, aby ste ich mohli vyskúšať, pokiaľ bude príležitosť a chuť, sú pomerne jednoduché a rýchle.
porcia
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
30 g |
|
1 čl |
|
1 ks |
|
2 pl (kopcovité) |
|
100 ml |
|
150 ml |
|
Na potieraniie cesta pri skladaní: | |
4 pl |
|
podľa chuti |
|
na posypanie: | |
45 a viac %-ný (podľa chuti) |
|
Na potieranie pagáčov: | |
1 ks |
|
1 pl |
|
Postup
-
1
Do preosiatej múky som pridala soľ a premiešala spolu.
-
2
Pripravila som si cmar.
-
3
Do priehlbinky v múke som rozdrobila droždie a zaliala vlažným mliekom, do kvásku cukor neiide pri týchto pagáčkoch, dobre vykysne aj bez cukru...
-
4
...ked vykysol kvások, pridala som vajce a domácu bravčovú masť.
-
5
Priliala som cmar,...
-
6
..všetko som dôkladne spracovala rukami na polomäkké lesklé pružné cesto, až sa na povrchu začali tvoriť pľuzgieriky.
-
7
Prikryté utierkou som ho nechala na teple a po 1 hodine takto nádherne vykyslo.
-
8
Vyklopila som ho na jemne pomúčenú dosku, pomúčila so aj cesto na povrchu a ...
-
9
...rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 0,5 cm,..
-
10
potrela som ho osolenou kyslou smotanou, treba vynechať po obvode asi 2 cm voľný okraj,...
-
11
..preložila som ho na tretiny cez seba, najprv zhora nadol, potom zdola nahor a vznikli tak 3 vrstvy na sebe,...
-
12
...potom som ho preložila najprv zľava doprava a vzniklo tak 9 vrstiev na sebe ako pri prekladaní lístkového cesta, tento postup som aj s potieraním kyslou smotanou opakovala bez odpočinutia cesta a dalšieho kysnutia celkom 3x. Spotrebovala som 3 PL kyslej smotany.
-
13
Pripravila som si syr ementál a nastrúhala som cca 100 gramov, môžete dať viac alebo menej syra, podľa vašej chuti.
-
14
Poskladané cesto som rozvaľkala na hrúbku cca 1 cm a spravila som ostrým nožom na povrch mriežku,
-
15
Cesto som potrela na povrchu zmesou 1 PL kyslej smotany, ktorá mi zvýšila, rozšľahanej s 1 vajcom, posypala som ho nastrúhaným syrom /zabudla som odfotiť/...
-
16
...v tomto teple cesto tak rýchlo kyslo, že som nemohla vykrajovať okrúhle pagáčiky, tak som ho pokrájala nožom na štvorce, ale tvar vdaka kyslej smotane držalo veľmi dobre, štvorcové pagáčiky som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom a nechala som ich ešte kysnúť asi 30 minút
-
17
Vložila som ich do trúby vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som ich 15 minút do ružova.
-
18
Vychladnuté pagáčiky som uložila na podnos, sú úžasne ľahučké ako páperie, mäkkučké nadýchané, krásne nalístkované, rozplývajú sa priam na jazyku a mimoriadne chutné, sú vynikajúcim pohostením k vínu a my dvaja sme si spravili príjemný pohodový večer :-) Z tejto dávky ni vyšlo 70 kusov pagáčikov, niečo málo zostalo, ochutnali sme a boli mäkučké, čerstvé, ndýchané a vláčne aj dnes, a to vdaka masti, cmaru a kyslej smotane, oplatí sa ich vyskúšať, s cestom sa výborne pracuje.
vážim si tvoju pochvalu
dakujem.
dakujem za uznanie a za uloženie do kk.
budem rada, ak vyskúšaš aj ty.
to ja dakujem za pochvalu tebe
dakujem.
pre chlapov ako stvorené, ale aj pre návštevy, pre iných, na oslavy tiež alebo len tak.
áno, aj krásne voňajú :-)))
dakujem za uznanie.
dakujem za uznanie.
mám iný spôsob spracovania, aj odlišné suroviny, moje sú jednoduchšie, asi ak vyskúšaš, budeš môcť porovnať, poteší ma to :-)
som rada, že sa ti môj receptík páči.
dakujem.
to ja dakujem tebe za skvelú správu a srdečne pozdravujem tvoju milú rodinku :-)
dakujem za pochvalu.
garantujem ti, že budú fantastické, presne ako si mala ich prípravu.
dakujem za úžasnú správu.
neriešim, nech píšu, však prezentujú sami seba, nie mňa.
som rada, že prevažná väčšina receptov v tvojej kk sú práve moje recepty,nevedela som o tom - vážim si to, je to pre mňa veľká česť :-)
som rada, že aj tento sa ti páči :-)))
dakujem za krásne uznanie mojej práce.
dakujem.
@zolik , to je sice vtipne, ale nie pre kazdeho. Tiez Vas asi velmi nepotesil komentar od @pusta1 (uz vymazany) na Vasu adresu pod receptom Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept).
Inak bod 16 je zaujímavý.... "v tomto teple cesto tak rýchlo kyslo". Normálne je vonku že December....
Či zas potom by mala pani plný šuflík SIM kariet? :D
CHANUKA - židovské Vianoce.
Prajem všetkým, čo dnes začnú sláviť židovské Vianoce šťastnú CHANUKU.
5775: 16. – 24. december 2014
17. prosince 2014
dnes je 17.decembra 2014.
včera sa len zapálila 1. sviečka - tá je zvlášť, ktorou sa zapaľuje 8 chanukových sviečok na osemramennom chanukovom svietniku,
každý deň sa zapáli tou prvou sviečkou z menory dalšia na osemramennom svietniku, teda 1. chanuková sviečka až dnes po západe slnka, kedy sa začína sláviť, teda celkom 8 chanukových sviečok, posledný deň chanuky horí všetkých 8 sviečok, preto je aj názov Chanuky ako Sviatok svetiel. :-)
poznámka: menora má celkom 8 sviečok + 1 sviečku zvlášť, ktorou sa postupne každý deň zapáli jedna dalšia až napokon svieti všetkých 8 chanukových sviečok.
Chanuka je také zmíněna v deuterokanonických knihách 1. Makabejských a 2. Makabejských:
5775: 16. – 24. december 2014
Sviatok sa začína v prvý deň pred západom slnka. Končí sa v posledný deň po západe slnka.
Chanuka začala včera večer.
22. prosince 2008
12. prosince 2009
2. prosince 2010
21. prosince 2011
9. prosince 2012
28. listopadu 2013
17. prosince 2014
7. prosince 2015
25. prosince 2016
13. prosince 2017
3. prosince 2018
23. prosince 2019
11. prosince 2020
29. listopadu 2021
19. prosince 2022
8. prosince 2023
26. prosince 2024
15. prosince 2025
5. prosince 2026
25. prosince 2027
13. prosince 2028
Odkazy[editovat | editovat zdroj]
Reference[editovat | editovat zdroj]
tento rok:
Chanuka podle gregoriánského kalendáře
17. prosince 2014
teda dnes :-)
nehnevaj sa, žiadne Vianoce, nie sú náboženská kravina.
prosím, neurážaj!!!
dakujem.