Smažené spišské pirohy s anglickou slaninou a diabolskou čili omáčkou

Branislav Krestián
šéfkuchár hotela Čingov v Smižanoch, 19. marca 2010
Smažené spišské pirohy s anglickou slaninou a diabolskou čili omáčkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

1 kg
2 plechovky
100 g
200 g
75 g
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Do vriacej vody ponoríme pirohy, jemne premiešame varechou, po vyplávaní na povrch ich scedíme a vyprážame vo vopred rozohriatej fritéze do zlatista.

  2. 2

    Červenú fazuľu ohrejeme na panvičke, pridáme malé množstvo kečupu a strúčik cesnaku. Diabolskú čili omáčku pripravíme z pochúťkovej smotany, čili omáčky, zvyšku kečupu a dvoch strúčikov cesnaku.

  3. 3

    Pirohy podávame so zmesou fazule, s čili omáčkou a jemne opraženou anglickou slaninkou.

Diskusia k receptu

hanina
Zaujímavé, vyskúšam, ale bez čili - tú ja nemusm.
bozulka
Ó,to musí byť dobré ! Tie pirohy z polotovaru sú dobré?Ja na polotovary moc neverím.
altyn
Prosím Vás môžete konkretizovať tie spišské pirohy? To sú čisté, bez plnky? A dostať ich bežne v obchodoch?
altyn
Zabudol som pripísať že to vypadá veľmo, veľmo chutne!!!!!
vcelka
Spisske pirohy su bryndzove a dostat ich bezne kupit. Aj odbornik musi uznat, ze sa mraziarom podarili. Dokonca ich kupuju aj restauracie, kde im inak convenience cez prah nesmie...
vcelka
Odkaz pre bozulku: spišske pirohy nie sú typický polotovar. Je to vlastne hotové jedlo, ktoré sa zamrazí, len ich treba pred jedením uvariť. Mrazenie je absolútne neškodná forma "konzervácie", takže výsledok závisí iba od kuchára - v tomto prípade kuchára vo výrobe - ako chutne ich pripraví. A ešte netreba zabúdať, že do polotovarov sa spravidla musí dávať kvalitná surovina, lebo inak neprežijú... :-) Kazia ich potom kadejaké omáčky, dresinky, proste maglajzy, ktoré sa počas mrazenia chuťovo rozpadnú. To ale našťastie nie je prípad spišských pirohov. Dobrú chuť!
sracz
Jaj Ištenem, Bože môj! Spišské pirohy, toto je moje najobľúbenejšie jedlo, zároveň s fazuľovicou všetkého druhu. Robím ich už roky aj sám, ale keď sa chcem nechať rozmaznávať, tak sa vyberiem k mojej zlatej tete Margitnéni (inak sestre bratov Kulangovcov, horských nosičov vo Vysokých Tatrách, pričom František je majiteľom penziónu Slalom v Tatranskej Lomnici) do Kežmarku a tam ich mám, jej šikovnými rukami a veľkým srdcom, pripravené v mrazničke 24 hodín denne a 365 dní v roku, non stop. Robí ich, špeciálne pre mňa, vo veľkosti k modlitbe spojených ženských dlaní a jej špecialitou ich opraženie na kurčacej masti (po ich vyvarení), potom poliať prepraženým maslom, posypať restovanou zelenou cibuľkou a škvarkami oravskej slaninky, vo finále poliať kyslou smotanou a jemne posypať pažítkou. Ach jaj! Ach jaj! Ach jaj! Ach jaj! Ach jaj! Ach jaj! Ach jaj! Ach jaj! Ach jaj! Ach jaj! Neprežijem volanie chuti - Ferry_Srácz
garanco
Myslím si, že spišské pirohy sú sami o sebe vznikajúcou pochúťkou, a dopĺňať ich rôznymi fazuľami či čili ja barbarstvo!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia