Slivkový lekvár

Slivkový lekvár, pravý, hustý, do buchiet (fotorecept)

Autor receptu: margitka100

Vyskúšala som už veľa spôsobov na prípravu lekváru, takého, ktorý bude hustý a nevytečie mi z buchiet.* Dlho som varila, piekla v rúre, nebolo to ono. U mňa vyhráva redukovanie po menších množstvách, hustotu si prispôsobíte podľa seba. Je to síce zdĺhavejší spôsob, no oplatí sa, dať tomu ten čas státia pri sporáku.

150 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Slivky nakrájame na štvrtky a navrstvíme do veľkého hrnca spolu s cukrom. Cukor dávame po vrstvách. Necháme najlepšie cez noc uležať.
  2. Na druhý deň začneme variť. Slivky pustili šťavu, nebude nič prihárať. Varíme cca 2 hodiny. Potom tyčovým mixérom pomixujeme a pridáme škoricu, kyselinu citrónovú a ocot.
  3. Teraz začne fáza redukovania. Dáme si dva kastróliky a do každého naberieme po 4 naberačky slivkového rozvaru. A začína fáza trocha namáhavejšej práce. Za stáleho miešania redukujeme rozvar až do požadovanej hustoty. Redukujem dovtedy, pokiaľ mi nezačne lekvár bublinkovať a vidím, že sa odparila skoro všetka voda. Lekvár je ťahavý, no pozor na pripálenie. Trvá to cca 8 až 10 minút. Ja robím fakt hustý, každý si môže vo fáze redukovania určiť hustotu podľa seba.
  4. Zredukovaný lekvár pomocou silikónovej stierky prelievam do tretieho hrnca. Pridávam foto, kde je vidieť zredukovaný.
  5. Takto pokračujem, pokiaľ všetko nespracujem. Zredukovaný lekvár dám do pohárov, zaviečkujem a dám sterilizovať. Prečo stetilizujem? Redukovanie chvíľku trvá, lekvár už nie je tak horúci. Vyšlo mi 12 pohárov 330 ml. Stetilizujem na 150 °C cca 20 minút. Zakryjem dekou a nechám vychladnúť. Lekvár je sladučký a hustý.