Slivkovo-mandľový koláč

roman123 - bez fotkyroman123, 10. augusta 2013
Slivkovo-mandľový koláč
Foto: roman123

Tento koláč som robil prvý krát, ale určite nie posledný.

Suroviny

175 g
1 PL
85 g
1 ks
200 g
2 PL (nemusí byť)
100 g pražené
85 g
2 ks
 pár kvapiek
30 g
120 ml




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme ingrediencie.

    Slivkovo-mandľový koláč - obrázok 1
  2. 2

    Do misy dáme múku, pridáme práškový cukor a maslo.Rukami vypracujeme hmotu, ktorá pripomína posýpku.Pridáme vajce a miesime pokiaľ nebude mať cesto tú správnu konzistenciu

    Slivkovo-mandľový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozvalkáme na pomúčenej doske, vyložíme ním formu na pečenie a dáme vychladiť na 30 minút do chladničky.

    Slivkovo-mandľový koláč - obrázok 3
  4. 4

    Po pol hodine cesto vytiahneme z chladničky, položíme na neho vystrihnutý papier na pečenie a zaťažíme tak, aby sa nám počas pečenia cesto nedvíhalo.Ja som použil na zaťaženie sušený cícer, ale použiť sa dá kľudne aj fazuľa, alebo iná suchá strukovina.Dáme do predhriatej rúry a na strednom plameni pečieme 10 minút.Záťaž odstránime a pečieme ešte 5 minút.

    Slivkovo-mandľový koláč - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým ako sa nám cesto chladí a pečie, vylejeme kompót do malého hrnca, pridáme vodu tak, aby boli všetky slivky ponorené.Pridáme brandy(ja som použil amareto keďže to som mal doma) a varíme 5 minút na malom plameni.Odstavíme z plameňa a necháme trochu vychladnúť.

  6. 6

    Do mixéra dáme polovicu mandľových lupienkov spolu s cukrom a rozmixujeme najemno.Pridáme vajcia ,maslo, mandľovú esenciu a smotanu.Poriadne všetko spolu zmixujeme.

    Slivkovo-mandľový koláč - obrázok 6
  7. 7

    Slivky precedíme a pokrájame na menšie kúsky.Mandľový krém vylejeme na na cesto a slivky poukladáme navrch.Posypeme zvyškom mandľových lupienkov a pečieme ešte 30 minút.

    Slivkovo-mandľový koláč - obrázok 7
  8. 8

    Toto je výsledok a verte mi že stojí za to.

    Slivkovo-mandľový koláč - obrázok 8

Diskusia k receptu

sracz
... to teda naozaj nemusí byť "zlééé", milý (?á?) @roman123 a naviac Ti veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu!
ampara
vyzerá chutne a nemohli by tam ísť aj čerstvé slivky ,keď je teraz ich sezóna?
marikahr
musi to byt vyborne toto vyskusam! len nechapem naco este varit slivkovy kompot a dokonca do neho liat vodu, ked sa to potom scedi.
bozulka
Páči sa mi koláč,už viem ako využijem mandľové lupienky / mám ich vyše 1kg/
evanaaa
Aj mne sa koláč páči a nepochybne je výborný, slivky mám rada. A určite môžu ísť aj čerstvé, prípadne trochu povarené s cukrom, ak sú kyselšie, vodu by som tiež nepridávala, oni si sami pustia šťavu, a kompótové by som ani nevarila, veď sa upečú. Ukladám si do KK.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia