Foto: roman123
Tento koláč som robil prvý krát, ale určite nie posledný.
Suroviny
175 g |
|
1 PL |
|
85 g |
|
1 ks |
|
200 g |
|
2 PL (nemusí byť) |
|
100 g pražené |
|
85 g |
|
2 ks |
|
pár kvapiek |
|
30 g |
|
120 ml |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme ingrediencie.
-
2
Do misy dáme múku, pridáme práškový cukor a maslo.Rukami vypracujeme hmotu, ktorá pripomína posýpku.Pridáme vajce a miesime pokiaľ nebude mať cesto tú správnu konzistenciu
-
3
Cesto rozvalkáme na pomúčenej doske, vyložíme ním formu na pečenie a dáme vychladiť na 30 minút do chladničky.
-
4
Po pol hodine cesto vytiahneme z chladničky, položíme na neho vystrihnutý papier na pečenie a zaťažíme tak, aby sa nám počas pečenia cesto nedvíhalo.Ja som použil na zaťaženie sušený cícer, ale použiť sa dá kľudne aj fazuľa, alebo iná suchá strukovina.Dáme do predhriatej rúry a na strednom plameni pečieme 10 minút.Záťaž odstránime a pečieme ešte 5 minút.
-
5
Medzitým ako sa nám cesto chladí a pečie, vylejeme kompót do malého hrnca, pridáme vodu tak, aby boli všetky slivky ponorené.Pridáme brandy(ja som použil amareto keďže to som mal doma) a varíme 5 minút na malom plameni.Odstavíme z plameňa a necháme trochu vychladnúť.
- 6
Do mixéra dáme polovicu mandľových lupienkov spolu s cukrom a rozmixujeme najemno.Pridáme vajcia ,maslo, mandľovú esenciu a smotanu.Poriadne všetko spolu zmixujeme.
- 7
Slivky precedíme a pokrájame na menšie kúsky.Mandľový krém vylejeme na na cesto a slivky poukladáme navrch.Posypeme zvyškom mandľových lupienkov a pečieme ešte 30 minút.
- 8
Toto je výsledok a verte mi že stojí za to.
- 6
Diskusia k receptu