Foto: methi
Mne sa akosi vzdy popraskaju. Potrebujem vacsi trening :) Ale chutia tak, ako si ich pamatam od mamy. Recept je po mojej babicke, pravy Zobraziť celý popisMne sa akosi vzdy popraskaju. Potrebujem vacsi trening :) Ale chutia tak, ako si ich pamatam od mamy. Recept je po mojej babicke, pravy "myjafsky".
Suroviny
500 g |
|
250 g |
|
1 ks |
|
1 kocka, alebo 1 pl sušeného |
|
1/2 čl |
|
3 - 4 uvariť v šupke |
|
100 ml |
|
1 čl plochá |
|
|
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Múku dáme na dosku urobíme v strede jamku, do ktorej rozmrvíme kvasnice a pridáme trocha práškového cukru, zalejeme vlažným mliekom, pomiešame jemne a necháme kvások nakysnúť. Pridáme zemiaky ošúpané uvarené postrúhané najemno, vajíčko, soľ a pokrájané maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť.
-
2
Hotové cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,3 až 0.5 cm. Na cesto ukladáme rozpolené alebo celé (podľa chuti) slivky, vždy kúsok od okraja a od seba vzdialené asi 1.5 cm.
-
3
Okraj prehneme cez uložené slivky, pritlačíme, odrežeme s nožom, medzery medzi slivkami pritlačíme prstom, pokrájame koblihy, v jednej môžu byť napr. 2 slivky, ale aj dlhšie - podľa vkusu. Pokračujeme, až sú z celého cesta vyrobené koblihy, ktoré poukladáme na plech, na ktorom je papier na pečenie.
-
4
Pred pečením koblihy potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme asi 30 minút na 180st. Po upečení musia byť pekné zlatisté.
Tak dávno som koblihy nepiekla, že som musela pre recept nakuknúť k tebe. Ja som ich robila vždy "od oka" ako babička a už aj zabudla čo tam "od oka" ide. Tato ich pýta upiecť :-).
Slivkové koblihy podľa nášho rodinného receptu :