Slivkové guľky (bez zemiakov)

leily221 - fotkaleily221, 10. augusta 2010
Slivkové guľky (bez zemiakov)
Foto: leily221

Vo veľa rodín sa slivkové gule robia zo zemiakového cesta. U nás doma sme však túto dobrotu pripravovali vždy bez zemiakov (tuším má tento Zobraziť celý popisVo veľa rodín sa slivkové gule robia zo zemiakového cesta. U nás doma sme však túto dobrotu pripravovali vždy bez zemiakov (tuším má tento druh cesta aj svoj vlastný názov, ale nie som si istá). Príprava je potom rýchlejšia a guľky chutia rovnako dobre :)

Suroviny

500 g
500 ml
125 g
2 ks




Postup

  1. 1

    V mlieku si rozpustíme osminku maslo a necháme zovrieť.

    Slivkové guľky (bez zemiakov) - obrázok 1
  2. 2

    Do múky prilejeme horúce mlieko a zamiešame. Cesto by malo držať pokope, ale nemalo by sa lepiť na ruky. Takže v prípade potreby pridáme buď múku alebo ďalšie mlieko (vždy horúce!). Keď má cesto dobrú konzistenciu, necháme ho vychladnúť.

    Slivkové guľky (bez zemiakov) - obrázok 2
  3. 3

    Do vychladnutého cesta pridáme dva žĺtky a dôkladne vymiesime.

    Slivkové guľky (bez zemiakov) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si rozdelíme na polovicu. Z obidvoch polovíc cesta vytvarujeme valček, ktorý nakrájame asi na 1 - 1,5 cm hrubé kolieska. Každé koliesko roztlačíme na placku, položíme naň slivku a zabalíme.

    Slivkové guľky (bez zemiakov) - obrázok 4
  5. 5

    Takýmto spôsobom tvarujeme guľky rovnakej veľkosti, aby sa rovnomerne uvarili. Ja obvykle dávam celé slivky, ale ak sú príliš veľké, je dobré ich rozpoliť.

    Slivkové guľky (bez zemiakov) - obrázok 5
  6. 6

    Guľky varíme vo vriacej vode asi 15 min. Po vybratí z vody ich vždy ešte pomastím trochou oleja, aby sa nezlepili. Tradične sa podávajú s makom a maslom, ale výborné sú aj s tvarohom, opečenou strúhankou alebo krupicou. Dobrú chuť!

    Slivkové guľky (bez zemiakov) - obrázok 6

Diskusia k receptu

janadelfi
No vyzerajú jedlé.... a práve je slivková sezóna... U nás sa tiež robia len zo zemiakového cesta, ale toto nemôže byť nedobré... Ukladám do KK.
jerica
Fajn , dobrý nápad , robievam zemiakove cesto , môžem spraviť zmenu. Mama robievala tvarohové cesto , ale neviem nájsť ten recept. pekné. KK:-))
zdezda
Krásne guľky, moja mamina ich robievala zo slížového cesta , a namiesto kôstky dala do každej slivky polovičku kockového cukru, potom nám stačilo len ich omasloviť :-)))
tetuska
máš pravdu, aj z tvarohového sú výborné, je s tým menej roboty, ale tiež som recept niekde založila, už som mala odskúšané...
prosím napíšte niekto recept na TVAROHOVE GULKY, ale odskúšaný...
babav
Recept na gulky zo syroveho(cream cheese,alebo tvaroh) cesta
som vlozila do Varechy pod nazvom "marhulove gulky(fotorecept)" od babav.Pouzivam take cesto aj na slivkove gulky ,mam s nim dobre skusenosti.@leily ,tie tvoje vyzeraju perfektne , vyborna kombinacia sliviek a maku;-).
sisalka
vyzerá to veľmo dobre, ale slivkové knedle bez zemiakového cesta? to nemôže mať tú pravú chuť, ktorú im zemiaky dodávajú, fajn, ale zostávam pri tradícii
marienka44
Netazilo sa mi vstat od NB a pozriet do mojej KK, ako sa to cesto vola: Odpalovane cesto. Este moze byt: zemiakove a krupicove cesto. :) Tak to mam uvedene v Mladej kucharke od A. Marienkovej.
laurisia
Je to odpaľované cesto, ako uvádza marienka 44. U nás sa to takto robieva tiež a rovnako z tohoto cesta robievame aj šúľance. Je to menej prácne a ubezpečujem Vás, že chutí veľmi dobre :-)
alexdidi
@tetuska , receptov na tvarohové guľky máš na Vareche dosľ, len si vybrať...tiež som ho už uviedla pod názvom "Tvarohové knedličky s jahodami"...slivkové mi však tiež chutia najviac zo zemiakového cesta...
valeri
tento recept si pridala v najlepšom čase :-)), chcem ich dnes robiť, včera som si priniesla zo záhrady slivky. Ale rozmýšľala som, že ich urobím z cesta na "perky z rožkov", tiež rýchly a výborný a rýchly recept.
evia
U nás to voláme guľky z odpaľovaného cesta, ale postup robíme trochu inak, do vriaceho mlieka, v ktorom sa roztopí tuk sa vsype naraz múka a mieša sa rýchlo, aby nevzdnikli hrudky a potom po vychladnutí už je postup rovnaký. Sú ozaj chutné. Jaj a do mlieka niektoré gazdinky dávali aj lyžicu masti namiesto masla.
leily221
jasné, odpaľované cesto...dlho som nad tým rozmýšľala a nevedelo ma to napadnúť, ďakujem :)
leily221
@valeri , mne narobila chute kolegyna, ked si ich priniesla do roboty na obed...hned som ich musela vecer spravit :)
bozulka
Odpalované cesto je dobré,ale musí byť veľmi tenké,skoro priesvitné,ináč tie guľky sú tuhé/cesto/.Toto je zaujímavý recept,tento postup nepoznám.Z tvarohového cesta mne najviac chutia jahodové a slivkové - no tradícia je tradícia....
evanaaa
Všetky cestá sú dobré, ale, ako píše Alexdidi a Bozulka , ak poviem ,že mám chuť na guľky, či už také alebo onaké, mám na mysli zemiakové cesto, ide mi práve o to spojenie cesta a siviek. A toto, čo sem dáva Leily, nemusí byť zlé a možno ten postup, že sa nedáva múka do mlieka ale naopak z nich robí niečo odlišné od cesta odpalovaného. Veď aj konzistencia toho cesta, ako vidieť na obrázku je iná, múka sa v mlieku nevarí. Tak treba vyskúšať a porovnať.
zitar
moja mamička veľmi málo robievala zemiakové cesto, ale toto odpaľované si pamätám a našla som ho aj v jej starých zošitoch, kde si zapisovala recepty
jerica
Gratulujem k výhre , zaslúžená! :-)) už sa teším ako skúsim tvoj receptík. Recept na Tvarohové cesto som nenašla.
mamatata2
Je to super recept, jednoduchší na prípravu ,guličky vyzerajú lákavo, krásne pripravené, určite vyskúšam.
coldbery
teraz ich práve robím...som zvedava ako sa mi podaria a ako mi budú chutiť...dám vedieť.... :-)))
coldbery
možem potvrdiť,že su výborne od dneska to robím takto..mala som ich raz dva :-)))
samanka
@leily221 urobila som slivkové guľky podľa tvojho receptu. Sú vynikajúce, už budem robievať len podľa tohoto receptu. Ľahko sa budú robiť aj začínajúcim gazdinkám.
havla
Výborné guľky. Robila som z 1,5 dávky a bolo ich 55 ks. Dávala som tenší obal cesta na marhule, takže ich stačilo variť do 10 min. Odteraz budú naše najobľúbenejšie. Ďakujem za super recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia