Slivkové guľky (bez zemiakov)
Autor receptu: leily221
Vo veľa rodín sa slivkové gule robia zo zemiakového cesta. U nás doma sme však túto dobrotu pripravovali vždy bez zemiakov (tuším má tento druh cesta aj svoj vlastný názov, ale nie som si istá). Príprava je potom rýchlejšia a guľky chutia rovnako dobre :)
Postup
- V mlieku si rozpustíme osminku maslo a necháme zovrieť.
- Do múky prilejeme horúce mlieko a zamiešame. Cesto by malo držať pokope, ale nemalo by sa lepiť na ruky. Takže v prípade potreby pridáme buď múku alebo ďalšie mlieko (vždy horúce!). Keď má cesto dobrú konzistenciu, necháme ho vychladnúť.
- Do vychladnutého cesta pridáme dva žĺtky a dôkladne vymiesime.
- Cesto si rozdelíme na polovicu. Z obidvoch polovíc cesta vytvarujeme valček, ktorý nakrájame asi na 1 - 1,5 cm hrubé kolieska. Každé koliesko roztlačíme na placku, položíme naň slivku a zabalíme.
- Takýmto spôsobom tvarujeme guľky rovnakej veľkosti, aby sa rovnomerne uvarili. Ja obvykle dávam celé slivky, ale ak sú príliš veľké, je dobré ich rozpoliť.
- Guľky varíme vo vriacej vode asi 15 min. Po vybratí z vody ich vždy ešte pomastím trochou oleja, aby sa nezlepili. Tradične sa podávajú s makom a maslom, ale výborné sú aj s tvarohom, opečenou strúhankou alebo krupicou. Dobrú chuť!