Slivkové guľky (bez zemiakov)

Autor receptu: leily221

Vo veľa rodín sa slivkové gule robia zo zemiakového cesta. U nás doma sme však túto dobrotu pripravovali vždy bez zemiakov (tuším má tento druh cesta aj svoj vlastný názov, ale nie som si istá). Príprava je potom rýchlejšia a guľky chutia rovnako dobre :)

Suroviny

Postup

  1. V mlieku si rozpustíme osminku maslo a necháme zovrieť.
  2. Do múky prilejeme horúce mlieko a zamiešame. Cesto by malo držať pokope, ale nemalo by sa lepiť na ruky. Takže v prípade potreby pridáme buď múku alebo ďalšie mlieko (vždy horúce!). Keď má cesto dobrú konzistenciu, necháme ho vychladnúť.
  3. Do vychladnutého cesta pridáme dva žĺtky a dôkladne vymiesime.
  4. Cesto si rozdelíme na polovicu. Z obidvoch polovíc cesta vytvarujeme valček, ktorý nakrájame asi na 1 - 1,5 cm hrubé kolieska. Každé koliesko roztlačíme na placku, položíme naň slivku a zabalíme.
  5. Takýmto spôsobom tvarujeme guľky rovnakej veľkosti, aby sa rovnomerne uvarili. Ja obvykle dávam celé slivky, ale ak sú príliš veľké, je dobré ich rozpoliť.
  6. Guľky varíme vo vriacej vode asi 15 min. Po vybratí z vody ich vždy ešte pomastím trochou oleja, aby sa nezlepili. Tradične sa podávajú s makom a maslom, ale výborné sú aj s tvarohom, opečenou strúhankou alebo krupicou. Dobrú chuť!