Slivkové gule

nadasky - fotkanadasky, 7. septembra 2013
Slivkové gule
Foto: nadasky

je to rýchla a jednoduchá príprava, do hodinky sú hotové! Cesto bez zemiakov!!!

5
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 95 °C

Suroviny

3/4 kg
1 ks




Postup

  1. 1

    muka,vajíčko ,voda štipka soli -urobíme si cesto a rozdelíme na dve časti.

    Slivkové gule - obrázok 1
  2. 2

    Vytvarujeme si valec o priemere 4 až 5 cm a odkrajujeme sneho asi 1cm kolečka

    Slivkové gule - obrázok 2
  3. 3

    kolečko roztlačíme ,položime slivku -ja slivky vykôskovavam- zatvoríme a vyformujeme guľku.

    Slivkové gule - obrázok 3
  4. 4

    A takto pokračujeme pokial mame cesto,potom ich dame do vriecej vody povariťcca 10 až 15 min .pokial nevyplávajú na hladinu,nechame vychladnúť a dáme do mraziaka.Ja ich dávam po 10 kusov. A ked je chuť stačí ich vytiahnuť dať do mikrovlnky ,opražiť struhanku,pomlieť mak,orechy,poliať maslom atd.a može sa papať

    Slivkové gule - obrázok 4

Diskusia k receptu

venusa
Teraz je cas na slivkove. Vyzeraju pekne spracovane. Ja robim zo zemiakoveho cesta, ale su o trocha pracnejsie. A ziadna doska, rovno cesto kuskujem a tvarujem do placky a hned plnim. Vyskusaj aj z prvych ceresni aj malych marhul. Su vynikajuce. A navrch, co komu pasuje, mne najviac mak. :)
hambalko35
Slivkove gule robievam aj ja ked je sezona ale prave ako ich robievala starka zo zemiakoveho cesta,skušala som aj z ineho ale to už neboo ono.
marienka44
ked cesto bez zemiakov, tak potom odpalovane cesto. Toto nie je odpalovane. Ale vyskusat mozeme. :-)
radost
@marienka44
mňa suseda naučila "zabárané" cesto..múka-horúca voda alebo mlieko + lyžica masti-bez vajca..je perfektné,mäkučké,rýchle...už roky robím tak..prečo by muselo byť zemiakové alebo odpaľované..možností je viac..medzi nimi aj táto-čo pridal @Nadasky..hlavne- že sú chutné...:-)
2x 45678 a brcko
nika72
aj ja som včera robila prvý krát z odpalovaného cesta slivkové gule a super....
heloka
toto mam velmi rad,skuste navrch dat krupicu,krupicu treba na sporaku troska rozohriat kym ne zhnedne davat pozor aby sme nepopalili,treba stale miesat to je vyborne na vrch plus krys.cukor je vyborne,
elen1
urobiť ale ja robím tvarohové cesto,ale aj toto asi vyskúšam
nadasky
Dámy je netrvrdím že sa takto robia sl.guľe, ale toto je jedne z možností .
Ved preto sme tu ,že vymýšlame a skúšame a nebudeme kritizovať,ved všetko už bolo vymyslené.Niekto ma rád zložitý recept a niekto jednoduchý o tom toje !!! Dakujem dámy .Všetko dobré.
mesiar50
@nadasky
Zdravím ťa kamarát nadasky.Odskúšal som tvoje jedlo :slivkové gule.Ja som do nich dával višne a spravil som k tomu aj višňovú omáčku.
Ďakujem za super rýchli recept keďže som mal dnes ,,nestíhačkový´´ deň prišiel mi vhod.Prajem ti všetko dobré.



morenajea
odskúšané: presne takto robievala "trnkové gule s osmaženými prézlami" naša babka. Tie rôzne kysnuté alebo zemiakové cestá u nás nikdy nešli. Správne gule musia byť obalené natenko, aby sme si pochutnali na slivkách a nie sa upchali samotným cestom. Výborný recept...


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia