Slivkové gule s praženou strúhankou fotorecept

uschi - fotkauschi, 21. júla 2010
Slivkové gule s praženou strúhankou (fotorecept)
Foto: uschi

Ja by som ich mohla jesť každý deň :D

5-7
porcií
60 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
750 g
1

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Zemiaky osolíme a postupne k nim prisypávame múku. Vypracujeme nelepivé cesto. Odoberáme z neho kúsky, v dlani ich roztlačíme a zabalíme do nich slivku. Ak sú slivky veľké, stačí polovička.

    Slivkové gule s praženou strúhankou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Gule varíme vo väčšom množstve vody 6-7 minút. Strúhanku zmiešame s vanilkovým cukrom, môžeme pridať aj trochu mletých orieškov a nasucho opražíme na panvici. Uvarené gule hneď obalíme v strúhanke a podávame posypané práškovým cukrom.

    Slivkové gule s praženou strúhankou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mamina zvykla robiť makové...

    Slivkové gule s praženou strúhankou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...alebo zemiakové cesto vyvaľkala a nakrájala na rezance. Zemiakové rezance s orechami sú príjemnou zmenou, ak ste gulí náhodou prejedení.

    Slivkové gule s praženou strúhankou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

evanaaa
Ushi, ja naozaj nemám slov....Všetky tie tvoje recepty sú už na pohľad nádherné. Ako často pečieš? A ešte - do toho zemiakového cesta nemusia ísť vajcia?
frezia68
Obyčajne sladké tu obchádzam,lebo trocha diétujeme,ale teraz som neodolala-krásne....:-)))))
veronka8
presne takto kombinujem aj ja strúhanka , mak a orechy.....
používateľ nemá avatar
dry
dry
Do málo sladkej slivky dávam polovicu kockového cukru.
používateľ nemá avatar
dry
dry
U nás sa tie rezance zo zemiakového cesta cca 5x5mm ešte ušúlajú a voláme ich nudle, alebo šúlance.
uschi
Vajcia do cesta nedávam, ani neviem, načo sa tam vlastne dávajú, cesto je krásne kompaktné aj bez nich. Nevarím až tak často, pri malom lumpovi to nejde, väčšinou tak 3-krát do týždňa niečo navarím. Inak by som rada varila aj každý deň, varenie a pečenie je pre mňa relax a zároveň koníček :)
babav
@uschi , vsetko co si navarila a nafotila je perfektne!
Toho "konicka" je na tvojich receptoch naozaj vidno ;-) .
tatranka
Za tieto slivkové gule si ozaj zaslúžiš pochvalu.Sú krásne,akoby si ich merala rovnaké.Mala som dnes na obed žemlovku,ale hneď by som si dala.
jeka
ja ich robievam,ked dôjdu domov deti/sú na druhom konci/,tak keĎ dôjdu robia sa unás :šuľance,halúšky s tvarohom a gule,ale s lekvárom/slivkovým,jahodovým,marhuľovým,proste na aký majú chuť.Vyvará sa ako v kantine.Tie gule však polievam ešte s prepraženým maslom až potom obaľujem v opraženej strúhanke.
haston
ja si šúlance či slivkové knedle posypem omastenou opraženou strúhankou a dosť - bez cukru.
hera
...co ste to za ludia? nemate so mnou zlutovanie! uz 10 minut utieram monitor od slin....a uz sa varia zemiaky..neda sa odolat...perfektny recept ale to je vlastne recept v recepte-to je varechacska specialita! uzasne! DAKUJEM.
babulienka
Už MAM ZEMIAKY UVARENé ALE JA DAVAM PRE ISTOTU ABY SA MI NEROZVARILI AJ JEDNO VAJIčKO A PYTAM SA :žIADNA OMASTA NEDUSI SA POTOM S NIMI čLOVEK PRI JEDENí?
elen52
Aj ja ich tak robím, aj dnes idem robiť knedličky, už sa teším
mariellia
Dnes som ich robila. Cesto je vynikajúce veľmi dobre sa s ním pracuje, nelepí ale drží pekne pokope. Píšem aj do poznamiek v kk
bedomedo60
Žieňa zlaté rád varím pečiem i papkám:Skúšal som viac receptov na slivkové gule ale nikdy to nebolo onono.Skúsil som tvoj recept a hurá boli presne aké robila stará mamka.Si šikulka a gule boli mňamkové.Máš u mňa vyznamenanie řád zlaté varešky xi xi.
misel20
tam nejde vajco ??? ako to ? lebo do niektorých ide :)
janka75
Ja robím tiež také,u nás sú veľmi obľúbené.Ale robievam aj bez ovocia.To sú zas perky s džemom a šúlance:)
bebika
Presne takýto recept používa aj moja mamina a sú naozaj fajnové
bez vajca /boli by tvrdšie/ a ešte pomôcka pre tých menej zručných,zemiaky uvarené deň vopred, alebo aspon ráno a dobre vychladené, bude sa lahšie robiť cesto aj s cestom.
vlidus
Super recept!Dnes som spravila polovicnú dávku(20 ks).Múku som potrebovala menej-závisí od zemiakov :-)
babcia
Práve som ich dorobila a keď si nepohnem s písaním tak sa mi neujde ani jedna :-)
marijanka712
aj mna zaujalo, že si tam nedala vajíčko skúsim aj bez vajíčka aktuálny recept i ked u nás je už po slivkách ale mám mrazené v mrazáku a tie tu použijem
evina57
Práve som ich dorobila :) ale pridala som aj vajíčko :) fakt super recept..a musela som variť cca 15min
didofa
Po dlhych rokoch som konecne natrafila na tieto vynikajuce sliv.gule.Kazdemu ich mozem len odporucat!!!Dakujem vam za recept :)))Odteraz ich uz len takto robim!!!
ivanka242
Tak tieto slivkové gule vyzerajú priam božsky !! :))) .. mám doma kopu sliviek... tak sa zajtra do toho hneď pustím..ukladám do KK..super recept :))
vovodca
@uschi , práve som si uvaril gule, sú fantastické, dávky som si upravil na 0,5kg zemiakov, 375g múky a máš pravdu, netreba žiadne vajco. Vyšlo mi poctivých 19ks gulí. Polovicu horúcich som "zmastil" a zažil krásný orgazmus :))) dávam ti 5***** Pozn.: Už sa teším na druhú polovicu zajtra, no to musím ísť rýchlo do perííí....:-)
radost
áno..potvrdzujem:vajce do zemiakového cesta je zbytočné..netreba..
aajka
Fakt sú úžasné dnes som ich našúľala 90 ks mňam
weeluu
Pôvodne som hľadala gule s jahodami ale dúfam, že mi to vyjde aj s týmto receptom, hladala som totiž to pôvodne zemiakove cesto nie s tvarohom ;) Už sa mi zemiaky varia, mňom mňom mňom!
heliska
recept je jednoduchý a páči sa mi, no na tie rezance z detstva som zabudla --dakujem. :)
agent
Vyskúšam. Vyzerá to na dobrý recept.