Slivčanka

jatanika - fotkajatanika, 14. decembra 2010
Slivčanka
Foto: jatanika

Slivčanka je tradičným vianočným jedlom v niektorých obciach na severovýchode Slovenska. Existuje niekoľko variácii. Najjednoduchšia slivčanka je z rozvarených sušených sliviek. Podáva sa samostatne alebo s varenými popučenými zemiakmi. Sviatočnejšia je zo suchej fazule a sušených sliviek, zahustená slivkovým lekvárom. Podáva sa studená. Na tanieri sa môže docukriť. Mala by však mať kyslastú chuť. Niekde sa pridáva do slivčanky juška - voda z kyslej kapusty.

Suroviny

2 hrste, suchá
2 hrste,sušené
0,5 l, z kvasenej kapusty

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Fazuľu na noc namočíme. Na druhý deň dáme variť do jušky (vody z kvasenej kapusty, množstvo dáme podľa chuti a kyslosti) a vody podľa potreby. K takmer uvarenej fazuli pridáme slivky (doma sušené tvrdšie slivky pridáme skôr) a všetko dovaríme domäkka. Polievka má byť hustá. Podľa chuti trošku dosolíme alebo docukríme. Slivčanka má byť kyslastá.

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
@Jatanika , moja mamka si Slivčanku robila veľmi často, ale nerobili sme ju na Vianoce. My sme ju neobľubovali, tak ani recept som si nezapísala, čo ma mrzelo, lebo teraz by som ju aj vyskúšala, takže ďakujem za recept. O.i. ona ju robila aj z kompótu, niekedy....
U nás je to fazuľa + sušené slivky a do toho smotana.Jeme to na Štedrý večer po kapustnici ako teplé predjedlo (tak 2 PL) a je to veľmi dobré.Musím sa priznať,že pôvod,ani symboliku tohto vianočného chodu,nepoznám.
@jatanika , u nas sa slivcanka nevarieva ale ja ju urcite skusim . mam rada susene slivky aj u nas sa pridavaju do viacerych jedal .na Vianoce sa jedavaju po veceri susene alebo povarene vo vode a osladene medom - nieco ako dezert :-) uz sa tesim :-)
ďakujem za ohlasy... @alexdidi , my ju tiež nemávame na Vianoce, ešte počas detstva mojich rodičov niektoré predtým tradičné vianočné jedlá nahradili nové... presnejšie ryby koncom 50 - tych rokov (ktosi tu dával odlik na článok o tom), pamätajú ju ešte z detstva a niekde sa zachovala ako vianočné jedlo aj dodnes...takže taká spomienka....@viera1 , fazuľa+sušené slivky + smotana sa mi páči... vyskúšam... @babidka , dúfam, že bude chutiť...
Tak pre mňa je toto riadna exotika :-) Tak isto ako máčanka, ktorú som prvýkrát v živote jedla minulý rok v Bardejove...
jééj, toto vyzerá lákavo :) sušených sliviek dávam hojne do vianočnej kapustnice, ale nikdy som ich nepridala do žiadneho iného jedla. vďaka za tip, vyskúšam
@ejta , po dvojiciach sú to vlastne bežné kombinácie, v trojici to trochu nezvyčajné je.... @lubatko , sušené slivky ladia dobre aj s ostatnými strukovinami...veď šošovica so sušenými slivkami je tuším niekde aj vianočné jedlo...

Pridaj komentár k receptu: